KarijeraPraktična Lola

Bill Gates: Zapošljavajte ježeve umjesto lisica

Poslodavcima često nije uopšte lako da nađu dobrog radnika, a nisu ni svjesni da i sami čine grešku prilikom izbora kandidata. Barem tako tvrdi Bill Gates, najbogatiji čovjek na svijetu i jedan od najvećih filantropa današnjice. U razgovoru sa svojim…

Vesna Drakulic

Poslodavcima često nije uopšte lako da nađu dobrog radnika, a nisu ni svjesni da i sami čine grešku prilikom izbora kandidata. Barem tako tvrdi Bill Gates, najbogatiji čovjek na svijetu i jedan od najvećih filantropa današnjice. U razgovoru sa svojim prijateljem Reidom Hoffmanom, osnivačem LinkedIna, Bill je otkrio šta bi savjetovao mlađem sebi u vezi zapošljavanja ljudi.

Kada bi mogao da se vrati u vrijeme početka stvaranja svog poslovanja Gates priznaje da bi poveo malo više računa o tome da zapošljava ljude koji odlično poznaju jednu materiju, poput menadžmenta prodaje. Nekada je mislio da će to sam moći da radi, ali se prevario.

“Djelimično sam samog sebe shvatao pogrešno i zato sam mislio: ‘Hej, pa mogu ja da naučim da radim prodaju, nije to sad neki problem! Dobitak i gubitak, uzmete prodaju i oduzmete gubitke-ne morate za to da se školujete, zar ne?’ Nisam imao dovoljno poštovanja za različita opsežna znanja. Nisam dovoljno poštovao dobar menadžment i ono što on ustvari predstavlja”, objašnjava Gates.

Foto: Pixabay.com

U razgovoru na ovu temu Gates se prisjetio priče o lisici i ježu. Lisica je mudra, zna pomalo toga o različitim stvarima i može preživjeti u raznoraznim uslovima. No jež, koji zna mnogo o tome kako se radi samo jedna stvar može tu istu stvar raditi nevjerovatno dobro i tako uživati u većem uspjehu. Lisice se kroz život snalaze, a ježevi mogu postići nevjerovatne stvari koje bi inače bile potpuno nemoguće.

Može se diskutovati o tome kako ko voli da gradi karijeru, no i Hoffman i Gates vjeruju u to da upravo “ježeve” treba zapošljavati na određene pozicije. U većini slučajeva menadžeri ne bi trebali tražiti sveznalice i ljude koji su kompetentni za nekoliko različitih stvari već osobe koje su stručnjaci u određenim oblastima.

Izvor: Time

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije