Praktična LolaŽivot

Dvije velike modne sile zabranile rad sa jako mršavim modelima

Svijet visoke mode ovih dana postaje manje destruktivan i mnogo zdraviji, a sve to zahvaljujući moćnim konglomeratima “LVMH” i “Kering”. Ove dvije velike modne sile zajedno posjeduju skoro svaki modni brend za koji ste čuli, a sada su udružile snage…

Vesna Drakulic

Svijet visoke mode ovih dana postaje manje destruktivan i mnogo zdraviji, a sve to zahvaljujući moćnim konglomeratima “LVMH” i “Kering”. Ove dvije velike modne sile zajedno posjeduju skoro svaki modni brend za koji ste čuli, a sada su udružile snage kako bi kreirale povelju o uslovima rada sa modelima i njihovom zdravstvenom stanju.

Povelja je objavljena početkom septembra ove godine i prema njoj modeli su dužni da prije samog castinga dostave “validni ljekarski sertifikat koji potvrđuje njihovo dobro zdravlje i radnu sposobnost”. Prema njoj je zabranjen rad sa modelima mlađim od 16 godina, a propisane su i veličine odjeće koje moraju nositi. Mjere su izražene u francuskim veličinama odjeće pa tako manekenke moraju nositi barem broj 34, a manekeni broj 42.

Za modele starosne dobi od 16 do 18 godina važiće sljedeća pravila:

  • Ne smiju raditi u periodu od 22:00 do 06:00
  • Obavezno je prisustvo staratelja koji odredi njihova agencija ili roditelja i svaki model mlađi od 18 godina mora biti smješten u istom prostoru gdje je i njegov/njen staratelj ili roditelj.
  • Povelja zahtijeva od brendova da od agencija traže da se pobrinu da modeli ispunjavaju svoje školske obaveze, te da redovno prisustvuju nastavi.

Foto: Pixabay.com

Sve to moraju da poštuju i “LVMH” i “Kering” u čiji se portfolio ubrajaju sljedeći brendovi:

LVMH: Berluti, Céline, Christian Dior, Edun, Emilio Pucci, Fendi, Givenchy, Kenzo, Loewe, Loro Piana, Louis Vuitton, March Jacobs, Moynat, Nicholas Kirkwood, Rimowa i Thoma Pink.

Kering: Gucci, Bottega Veneta, Saint Laurent, Alexander McQueen, Balenciaga, Brioni, Christopher Kane, McQ, Stella McCartney, Boucheron, Dodo, Girard-Perregaux, JeanRichard, Pomellato, Qeelin i Ulysse Nardin.

Prije samo neoliko mjeseci James Scully, direktor za casting progovorio je o užasnim uslovima rada na castinzima Balenciage u vlasništvu “Kering”-a. On je tada izjavio da je 150 djevojaka moralo tri sata čekati svoj red na tamnom stepeništu. Takođe je detaljno opisao rasizam u “Lanvin”-u i šeme da se zaposle maloljetni modeli za brend koji nije imenovao. U martu 2017. godine su i iz “LVMH”-a i “Kering”-a saopštili da će sarađivati s njim kako bi se stvari promijenile. Scully je dobio veliku podršku i počelo se raditi na tome da se u ovaj posao vrati sreća i humanost.

Foto: Pixabay.com

Početkom septembra Scully je svoje pratioce na Instagramu obavijestio o povelji i naglasio da je to samo početak.

“Ovo je veliki korak naprijed koji su napravile dvije najvažnije kompanije na svijetu i oni su posvećeni tome da to bude trajno”, napisao je Scully.

“LVMH” i “Kering” su krenuli stopama Francuske i Izraela koje su zabranile rad modela čiji je indeks tjelesne mase manji od 18.5. Iako stvari još uvijek nisu idealne, ohrabrujuće je to što ova dva modna giganta zajedno rade na tome da modeli širom svijeta budu zdravi i bezbjedni.

Izvor: Huffington Post

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije