PorodicaPraktična Lola

Kako da starija djeca ne budu ljubomorna na bebu?

Rachel Sobel je oduvijek svojoj kćerkici željela roditi brata ili sestru. Stalno je zamišljala kako bi se njena djeca smijuljila kada se urote protiv nje, kako bi pjevala na zadnjem sjedištu auta i kako bi stalno podržavala jedno drugo. “No,…

Vesna Drakulic

Rachel Sobel je oduvijek svojoj kćerkici željela roditi brata ili sestru. Stalno je zamišljala kako bi se njena djeca smijuljila kada se urote protiv nje, kako bi pjevala na zadnjem sjedištu auta i kako bi stalno podržavala jedno drugo.

“No, nisam mislila da će se to desiti na ovakav način. Moja kćerkica je dobila sestricu i njih dvije se obožavaju. Preslatke su kada su zajedno. No, razlika između njih je osam godina i imaju različite očeve”, otvoreno priča Rachel.

Kada je otkrila da je opet u drugom stanju, Rachel je bila ushićena i jedva je čekala da tu radosnu vijest podijeli sa svojom kćerkicom. Njena mezimica se jako obradovala kada je čula da će napokon dobiti bracu ili seku. Rachel se potrudila da djevojčicu uključi u sve što se tiče bebe i malena joj je pomagala u svim pripremama baš kao prava velika sestra. No, duboko u sebi Rachel je iz nekog razloga imala čudan osjećaj.

“Nisam znala šta se dešava sa mnom. Imala sam divnu kćerku, nevjerovatnog muža i uskoro je u naš svijet trebala da stigne i beba. Brinula sam se kako će to promijeniti moju porodicu. Bojala sam se da će moja starija kćerka biti uznemirena ako njena sestra vikendom bude uz mene, a ona ne. Mučilo me je kako će to uticati na moju prvorođenu kćerkicu. Jednom rječju, osjećala sam ogromnu majčinsku krivicu. Ogromnu”, iskreno priča Rachel.

Foto: Pixabay.com

Kada je beba napokon stigla na svijet, Rachelina porodica je bila kompletna i ona je mislila da će je osjećaj krivice odmah napustiti. No, prevarila se. Umjesto toga, postala je jako osjetljiva na svu pažnju koju je dobijalo njeno novorođenče i odmah bi posmatrala svoju stariju kćerku pokušavajući da po izrazu njenog lica zaključi da li je dobro ili ne. Kada je stigla kući iz bolnice prvih nekoliko dana joj je bilo najteže. Kao i sve druge mame i ona je malo spavala zbog bebinog plača, ali pored svega toga morala je da brine i o osmogodišnjoj kćerkici koja je to prvo veče bila jako tužna. Kada ju je Rachel upitala šta je muči dobila je odgovor kojeg se najviše bojala: “Čini mi se da nju voliš više zato što toliko toga radiš za nju, stalno si u njenoj sobi i paziš na nju.”

Te riječi su je pogodile kao nož u srce. Nazvala je svoju najbolju prijateljicu i kroz plač je upitala: “Da li sam ja uništila svoju porodicu?”

“Znam da je to normalno, znam da braća i sestre mogu biti ljubomorni na bebu. Saslušala sam svoju kćerkicu i rekla joj da shvatam da sve to njoj može izgledati pomalo nepošteno. Objasnila sam joj da je njena sestrica mala i da joj moram pomoći kao što sam i njoj pomagala kad je bila beba. Jako sam je zagrila te večeri i nisam željela da je ikad pustim”, iskreno priča Rachel.

Foto: Pixabay.com

Situacija je bila veoma delikatna. Punih osam godina su Rachel i njena starija kćerka bile same. Nije bilo braće ili sestara. Majčina pažnja se nije dijelila već ju je djevojčica dugo godina imala samo za sebe, a sad odjednom je morala da je dijeli. Iz perspektive osmogodišnjakinje to je izgledalo zaista nepošteno.

“Imala sam potrebu da je stalno uvjeravam u to da je volim više nego ikad. Čak smo vikendom imale vrijeme samo za nas dvije. Moj muž bi se brinuo o bebi kako bi moja starija kćerkica i ja mogle nalakirati nokte, otići na sladoled ili ručak kao nekad”, priča Rachel.

Problem je nestao zahvaljujući jednoj nepoznatoj ženi. Naime, Rachelina majka je slavila rođendan i njene prijateljice su odmah počele govoriti kako je beba slatka, pitati kako se zove i koliko ima godina. Jedna žena je stalno mazila bebicu i tepala joj, a Rachel se istovremeno osjećala raznježeno zbog bebe i neprijatno zbog starije kćerke. Njenu muku je prekinula druga žena koja se odjednom ubacila sa riječima: “Meni se više sviđa njena velika sestra! Pogledaj kako si lijepa! Kako se zoveš? Koliko imaš godina?”

Foto: Pixabay.com

U tom trenutku Rachel je bila do neba zahvalna nepoznatoj ženi koja je tačno znala šta radi, ženi koja je vidjela da osmogodišnjoj curici treba malo više pažnje. Divno je kada ljudi misle na tuđe osjećaje jer, budimo iskreni, beba ne zna šta joj govore, niti shvata svu tu frku koja se stvara oko nje. No, osmogodišnja djevojčica sve to razumije.

I upravo zbog toga Rachel je zahvalna majčinoj prijateljici koja je posvetila pažnju njenoj starijoj kćerkici, kao i svim ljudima koji, kada im dođu u posjetu, uvijek nađu vremena da upitaju djevojčicu kako joj je u školi i na časovima plesa. Zahvalna je svim ljudima koji je pohvale zato što je tako dobra velika sestra.

Izvor: Scary Mommy

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije