Hrabra LolaLoliteti

I tkanina, kao dobra muzika, zna da vodi ka kreaciji

Uz zvuke jazza i soula, na sarajevskoj Edhema Mulabdića 1, svaka žena postaje, ne VIP osoba, već upravo ono što, pogledom u ogledalo i dodirom meke teksture na sebi, želi da postane. Princeza, kraljica, top model, razigrana djevojka iz komšiluka,…

Ana Tomić

Uz zvuke jazza i soula, na sarajevskoj Edhema Mulabdića 1, svaka žena postaje, ne VIP osoba, već upravo ono što, pogledom u ogledalo i dodirom meke teksture na sebi, želi da postane. Princeza, kraljica, top model, razigrana djevojka iz komšiluka, modna predatorka, sve u jednom…

Sestre i dizajnerice Nermina Hodžić i Emina Hodžić-Adilović, autorice branda Kaftan studia, u ovom prostoru svilu i kašmir pretaču u bajkovite kreacije – jednstvene, rađene za svakoga ponaosob. Od ideje do realizacije je ono što krasi njihovu umjetnost, koja je već prešla granice BiH i polako, ali sigurno krči svoj put na svjetskoj modnoj mapi.

Svila ili kašmir – reklo bi se da je uz izbor boje jedina dilema koju klijenti imaju kada dođu u Vaš studio. Odakle, zapravo, dospijevaju svi ti materijali i koliko je lako, odnosno teško napraviti izbor šta ponuditi – koju vrstu, koju boju, dezen? I koliko je on bitan u samom procesu proizvodnje?

Kaftan studio upotrebljava širok dijapazon raznih materijala. Neke dezene i materijale i sami dizajniramo, sretne smo što vidimo da upravo taj način rada počinju primjenjivati i naše mlade kolege u BiH, raduje nas kada inspirišemo druge. S obzirom da dizajniramo puno haljina koje se rade po mjeri već smo uspjele jako dobro izoštriti sva čula da tačno znamo kako će koji materijal funkcionisati. To je sada već pitanje iskustva i primjene u praksi.

Dopadljivi materijali su Vaše slikarsko platno. Koliko je modni dizajn umjetnost, a koliko savremena potreba?

Modni dizajn je spoj umjetnosti i savremene potrebe. Zavisno od načina pristupa samom dizajneskom procesu. Modni dizajn spada u kategoriju primjenjene umjetnosti. Da bi se naslikala neka divna umjetnička slika na platnu potrebno je dosta umjetničkog angažmana, a ista ta ili slična količina artističke vizije i majstorske izvedbe je potrebna i da bi se dizajnirala i uspješno proizvela haljina.

Ako pažljivo izučavate historiju umjetnosti, između ostalih umjetničkih djela možete pronaći mnoštvo haljina i odjevnih predmeta koji su obilježili pojedine vremenske periode. Oni se danas nalaze u muzejima i art galerijama kao dio historije, a isti ti odjevni predmeti su bili svojevremeno vrlo aktuelni, odnosno bili su moda tadašnjeg vremena.

Naravno, ne treba zaboraviti da u svakom vremenskom periodu paralelno postoje umjetnost i kič te da uvijek postoje oni koji kreiraju i oni koji kopiraju umjetnost. Shodno svemu tome možemo postaviti pitanje, da li je i koja je moda današnjice istinska umjetnost? Vrijeme će pokazati.

Svaka vaša haljina je rukom “ispisano” modno djelo. Da li upravo taj manuelni dio posla daje poseban pečat modnim znalcima i razlikuje ih jedne od drugih?

Autorski jezik je od suštinske važnosti za dizajnera, graditi prepoznatljivost je dugotrajan proces koji je spor, ali i pun slasti i uživanja. Naravno, pored idejnog dizajnerskog rješenja, neizostavan dio našeg kreativnog procesa je i izvedbeni manualni rad, što u konačnici i čini pojedini odjevni predmet jedinstvenim, unikatnim, po mjeri skrojenim.

Nije jednostavno zasukati rukave i baviti se isključivo svojim radom, istraživati, baciti u konačnici devet komada dok deseti ne bude perfektan, ali to je jedini ispravan način za postizanje kvalitetnih rezultata. Ne možemo shvatiti neukost onih koji misle da je baviti se dizajnom jeste jednako sašiti odjevni predmet, obanjujući sebe i pri tome “posuđivati” dizajnerske koncepte s mišlju da to niko ne vidi, ali kao što smo rekle to je samo neukost, nepoznavanje i obmana materije koja se zove dizajn. Zato i postoje profesionalci i amateri u svakom poslu, i jedni i drugi se prepoznaju. Prefesionalci ulažu u svoje znanje i obrazovanje, provode puno vremena nad svojim autorskim radovima tražeći rješenje određenog problema, bave se idejom i strukom, dok amateri često žele brza – instant rješenja. Ukratko, kao što bi naši stari rekli: “Bez muke nema nauke”.

Kad ispred sebe imate komad tkanine, šta zapravo vidite – samo platno ili ono već u vašim mislima postaje određena kreacija? Da li je taj vizuelni momenat presudan?

Zavisi koja je polazna tačka rada. Može se desiti da nekada tkanina i bude inspiracija te vas pokrene baš kao i dobra muzika i vodi vas do rezultata. Zato je važno pristupiti skici, tkanini, kreaciji otvorenog uma, pratiti je i jednostavno plesati.

I jedna princeza Deena Abdulaziz, urednica “Vogue Arabia”, je svojevremeno osvanula u kreaciji “Kaftan studia”. Ipak, kreacije s Vašim potpisom, čini se, imaju misiju, ali i moć da svaku ženu učine VIP osobom?

Kvalitetan rad ne poznaje granice. Dobar rad ne laže, nema potrebu predstavljati se boljim nego što ustvari jeste, jer on nađe svoj put do svake žene. Misija Kaftan studija je da se sve žene u našem dizajnu osjećaju dobro, izgledaju dobro, ma kojim poslom se one bavile i koje titule nosile.

Kakva vrsta kreacija Vaš najviše ispunjava i možda predstavlja stalni izazov? Ili to na neki način zavisi i od osobe za koju je stvarate?

Svaka kreacija je svojevrsno uzbuđenje i izazov bilo da se radi o kolekciji ili o haljini koja se radi namjenski po mjeri. Naš pristup je uvijek pun žara i želje da damo najbolji rezultat koji možemo.

Već izvjesno vrijeme ste prisutne i van okvira BiH, ne samo u garderoberima “običnih” žena, već i kroz javna predstavljanja i rad sa umjetnicima, kreativcima… Gdje se zapravo vidite u budućnosti?

Kaftan studio vidimo kao regionalni brend koji traje, ima kontinuitet, i koji je prepoznatljiv po dobrom dizajnu i kvaliteti. To što smo prisutne i van okvira BiH nas svakako raduje. Kada kvalitet našeg rada prepoznaju i komplimentiraju svjetski modni eksperti, kada naš lookbook traže od Pariza, New Yorka, Dohe, to potvrđuje da dugogodišnji uporan rad neosporno daje rezultate te da u konačnici i sazrijevamo kao dizajneri i autori. Djeluj lokalno, misli globalno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije