PorodicaPraktična Lola

Kako domaću zadaću učiniti zabavnom?

Postoje djeca koja vole školu i uživaju u domaćim zadacima, ali su, na žalost roditelja, znatno brojnija ona druga kojoj je sve zanimljivije od učenja. Da biste ih motivisali da na početku školske godine prionu na domaće zadatke, stručnjaci preporučuju…

Redakcija

Postoje djeca koja vole školu i uživaju u domaćim zadacima, ali su, na žalost roditelja, znatno brojnija ona druga kojoj je sve zanimljivije od učenja. Da biste ih motivisali da na početku školske godine prionu na domaće zadatke, stručnjaci preporučuju da vašim školarcima obezbijedite sljedeće.

Zanimljiv radni prostor

Kao i odrasli, i djeca su produktivnija kad rade u zanimljivom i kreativnom okruženju, pa im dozvolite da sama urede svoj prostor. Neka djeca, posebno starija vole da rade domaći na trpezarijskom stolu, pa im izađite u susret uz napomenu da je njihova obaveza da taj prostor čine urednim i da nauče da sklanjaju knjige kad dođe vrijeme za objedovanje. Domaća zadaća treba se pisati na osvijetljenom i mirnom mjestu gdje će dijete sav potreban pribor imati pri ruci. Kada djetetu rad na odgovarajućem mjestu postane navika, promijeniće svoj odnos prema domaćoj zadaći i povećaće se njegova efikasnost i koncentracija.

Domaći se mora pisati na vrijeme

Pisanje domaćih zadaća obavlja se na vrijeme, u miru i bez nervoze. Na roditeljima je obaveza da pomognu djeci da rasporede vrijeme. Ne smije se pisati kasno naveče to može biti izuzetak, ali ne i pravilo. Preporučuje se učenje tokom popodnevnih sati. Djetetu treba osigurati dovoljno vremena. Domaća zadaća mora biti djetetova najvažnija obaveza.

Nagrade

Sistem nagrada veoma je važan i treba ga ustanoviti od najranijeg djetinjstva. Uspostavite neki sistem, pa kad je riječ o djeci u nižim razredima, dogovorite se da će za svaki obavljen zadatak dobiti zvjezdicu. Nekoliko zvjezdica, na primjer pet, znači da mogu da izaberu neku nagradu, odlazak u bioskop ili na sladoled. Ne pretjerujte sa nagradama da ne biste navikli dijete da uči samo da bi dobilo nešto.

Radna atmosfera

Često djetetu može biti teško da se koncentriše na rad ako svi oko njega uživaju. Zato dok ono radi svoj zadatak, ne gledajte serije, ostavite telefon po strani i posvetite se svojim obavezama plaćanju računa, odgovaranju na mejlove, planiranju vikenda.

Ne radite domaći umjesto djece

Roditelji koji rade domaću zadaću umjesto djeteta učvršćuju ga u uvjerenju da nije sposobno i samostalno obaviti taj posao. Najbolja pomoć koju možete pružiti svom djetetu je da ga podstaknete da samostalno piše domaću zadaću.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije