Praktična LolaŽivot

Kako da se izborimo sa neplaniranim troškovima?

Planiranje kućnog budžeta nam često djeluje kao matematička operacija za koju nas nijedna škola nije dovoljno pripremila. Ali, i kada uspijemo nekako da poslažemo karte, ovu ne pretjerano stabilnu kulu nam lako sruši pojava nepredviđenih troškova. Da bismo znali kako…

Ivana Simikić

Planiranje kućnog budžeta nam često djeluje kao matematička operacija za koju nas nijedna škola nije dovoljno pripremila. Ali, i kada uspijemo nekako da poslažemo karte, ovu ne pretjerano stabilnu kulu nam lako sruši pojava nepredviđenih troškova.

Da bismo znali kako da se izborimo s njima, moramo najprije da znamo šta su.

Šta su tačno nepredviđeni troškovi?

Kako im samo ime kaže, to su svi troškovi koji nisu uobičajeni. Znate da će vaše dijete ići u školu i da su mu potrebne knjige, ali ne znate da li će se i kada razboljeti i koliko će tretman koštati. Znate koliko vas dnevno košta hrana, ali ne i kada vaša mašina za veš planira da se pokvari i koliko će skup biti novi dio. Možete da izračunate i koliko će vas otprilike koštati grijanje tokom zime, ali ne i da će vam ljetna oluja razbiti prozor.

Svi ovi i mnogi, mnogi drugi troškovi spadaju u nepredviđene ili vanredne. Iako se svaki od njih ponaosob pojavljuje rijetko (neće se veš-mašina kvariti svaka dva mjeseca), često se smjenjuju – sada se pokvari veš-mašina, sljedećeg mjeseca pukne cijev, pa onda karburator u autu, pa bliska rođaka javi da se udaje… Dakle, bili ih mi svjesni ili ne, sa nepredviđenim troškovima se susrećemo vrlo često.

Srećom, rješenja ima, i to nekoliko.

Najbolnije rješenje – odricanje

Metoda znana i kao „stezanje kaiša“, o kojoj smo u proteklim godinama finansijske krize slušali mnogo, jedna je od najnepopularnijih. S razlogom, jer od vas zahtjeva da štedite na bitnim stvarima, kako biste zakrpili rupu koja se otvorila niotkuda.

Bilo da štedite na hrani ili prodajete kućne aparate i komade namještaja bez kojih smatrate da možete, ovaj metod pokrivanja vanrednih troškova sa sobom vuče nove probleme, a može da bude težak i sa moralne strane. Zbog toga treba da ostane posljednja opcija, a da najprije pokušate drugim rješenjima.

Najbolje kratkoročno rješenje – brzi kredit

Pozajmica novca je najbolje kratkoročno rješenje, bilo da uzimate pare na veresiju od prijatelja i rođaka ili uzimate brzi kredit. Prva opcija je, naravno, finansijski malo povoljnija, ali nije baš uvijek prijatna. Alternativa je keš kredit čiji rok otplate je kratak, ali naći jeftin kredit nije uvijek jednostavno.

Nedostaci većine klasičnih bankarskih opcija su to što zahtjevaju papirologiju, često i periode čekanja, a sa sobom povlače nezanemarljive kamate, pa, kao što izreka kaže, pita na kraju može da bude skuplja od tepsije. U posljednje vrijeme, međutim, i kod nas stižu savremene opcije mikrokreditiranja kroz internet kredite, koji su znatno brži i povoljniji. Rješenja kao što je Forza kredit pružaju priliku da bez depozita dođete do brzih sredstava za saniranje iznenadnog troška, a pozajmicu vratite bez kamate. Kada govorimo o brzim i kratkoročnim rješenjima, ova opcija može da vam bude prvi izbor.

Najbolje dugoročno rješenje – namjenska štednja

Kao i u slučaju svih drugih neprijatnih iznenađenja koja vas mogu dočekati u životu, najbolje dugoročno rješenje i za vanredne troškove jeste da se unaprijed pripremite za njih. Stručnjaci savjetuju da štedite novac na odvojenom mjestu isključivo za svrhe iznenadnih troškova, bilo tako što ćete otvoriti bankovni račun samo za ova sredstva ili što ćete čuvati keš u svom domu na sigurnom mjestu. Pri tome je veoma važno da odredite sumu koju želite da sakupite, koja će vam biti cilj tokom štednje i garant da novac nećete neprimjetno potrošiti na druge stvari.

Ova vrsta štednje zahtjeva neku vrstu odricanja, ali plansku i doziranu, tako da ne ugrozite svoje svakodnevne potrebe i ne žrtvujete baš sve male luskuze. Štedjeti možete tako što ćete uvijek odvajati djelić svojih redovnih primanja ili tako što ćete se od vanrednih prihoda, kao što su bonusi na poslu ili novac koji vam poklone rođaci, počastiti sa 15%, a ostatak sačuvati za nepredviđene troškove. Male uštede mogu da imaju veliki efekat, pa je dobra opcija i da na vidno mjesto u kući postavite teglicu za ubacivanje sitniša u koju bi kovanice ubacivali svi ukućani – iznenadiće vas koliko možete da prikupite za samo nekoliko mjeseci.

Kako se vi borite sa nepredviđenim troškovima u svom domaćinstvu?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije