Praktična LolaŽivot

Tajne ženske ljepote: Trikovi žena iz raznih krajeva svijeta

Stalna težnja svake žene je da bude ljepša nego što trenutno jeste. Zavisno o dijelu svijeta i klimatskim uslovima koji tamo vladaju, žene se služe raznim trikovima, koji su potpuno prirodni, a pomažu im da na krajnje jednostavan način njeguju…

Lola Magazin

Stalna težnja svake žene je da bude ljepša nego što trenutno jeste. Zavisno o dijelu svijeta i klimatskim uslovima koji tamo vladaju, žene se služe raznim trikovima, koji su potpuno prirodni, a pomažu im da na krajnje jednostavan način njeguju svoju ljepotu.

Egipat – Zemlja drevne kozmetike

Egipćanke, ali i Egipćani, koristili su kozmetiku još u doba faraona. Kozmetička sredstva i šminka nisu upotrebljavani samo za uljepšavanje, već su bili obavezan dio rituala i obreda. A naročita pažnja se posvećivala ljepoti i šminkanju očiju. Osim toga, šminkanje je imalo i zaštitnu ulogu – štitilo je kožu i oči od pustinjske prašine i sunca, od prljavštine i raznih mogućih infekcija. Vrhunac egipatske vještine uljepšavanja dostignut je u 1. vijeku p.n.e., zahvaljujući slavnoj egiptaskoj vladarki Kleopatri. Mnogi recepti za njegu lica i tijela nastali u Kleopatrino doba upotrebljavaju se i danas širom svijeta. U spravljanju kozmetičkih preparata su često korišćeni badem, med i mlijeko. Omiljeni mirisi Egipćanki bili su i ostali jasmin i ruža.

Indija – Masažom do ljepote

Osnovni princip ajurvede, tradicionalnog indijskog učenja o zdravlju i životu nastalog prije 5.000 godina, jeste da je čovjek zdrav ako je uspostavio sklad između duše i tijela.  Učenja ajurvede i danas su opšte prihvaćena u Indiji. Indijke kriju tajnu svoje ljepote u nekoliko kapljica ulja i spretnoj masaži. Zahvaljujući tome, žene iz ove mnogoljudne zemlje su svjetski poznate po opuštenosti, po blagom i uravnoteženom izgledu.

Japan – Masaža umotanim peškirom za bolju cirkulaciju i ružičastu kožu

Žene iz Japana su specifične po snježno bijeloj koži, glatkoj poput porculana. Za čišćenje kože Japanke najčešće koriste piling od pirinča. Mljeveni pirinač sa kože odstranjuje izumrle ćelije, dok ulje od pirinčanih klica vrši hidrataciju kože.

Da bi osvježile kožu i stimulisale protok krvi, Japanke se služe masažom pomoću peškira: Uzmu veliki frotirski peškir, uvrte ga i čvrsto drže za krajeve, pa njime prevlače preko stopala, listova i leđa. Masaža traje desetak minuta i djeluje jako osvježavajuće na čitav ogranizma, a koža dobija lijepu ružičastu boju.

Tajland – Biserne školjke protiv infekcija kože

Tajland je zemlja poznata po jako toploj i vlažnoj klimi, ali i po prelijepim djevojkama tajanstvenog osmijeha, čija koža uvijek izgleda nevjerovatno svježe uprkos visokim temperaturama i visokoj vlažnosti vazduha koja prosječno iznosi više od 90%. Koja je tajna Tajlanđanki? Neposredno nakon svakog tuširanja one cijelo tijelo posipaju puderom, a za lice upotrebljavaju poseban puder sa mentolom koji hladi kožu i održava njenu svježinu čitavog dana. Za lječenje bubuljica, dezinfekciju i umirivanje iziritirane kože, Tajlanđanke koriste kreme od bisernih školjki koje sadrže visoku koncentraciju vitamina A.

Maroko – Blagotvorna zemlja Berbera

Pripadnice marokanskog naroda Berberi za njegu kože i kose koriste zemlju vulkanskog porijekla, staru stotinama miliona godina. Vulkanska zemlja iz Maroka čisti dublje slojeve kože i istovremeno je hrani mineralima. Pri tom, na koži ne izaziva nikakve hemijske reakcije. Ta zemlja obiluje mineralima koji imaju hidratantna svojstva, a sadrži i mikroskopske čestice sapuna koje nježno čiste kožu. Dužom upotrebom čak može da ukloni i sitnije nabore na koži. Marokanke od nje najčešće prave maske za čišćenje lica, kao i šampone za pranje i njegu masne kose.

Meksiko – Pustinjska Jojoba za gustu, garavu kosu

Meksikanke su prepoznatljive po gustoj, crnoj i sjajnoj kosi. Tajnu njihove bujne garave kose treba tražiti u ulju biljke jojoba koja raste u pustinjama Meksika. Ova neobična biljka dobro podnosi čak i temperature veće od 50 stepeni, a da joj pritom voda uopšte nije neophodna. Naime, zahvaljujući vosku kojim je prekrivena čitava površina biljke, vlaga iz nje ne može da ispari, pa biljka dugo čuva vodu  koju prikupi tokom rijetkih kišnih dana. Još su Indijanci koristil jojobu od koje su spravljali ljekovite masti.

Danas se u kozmetici koristi ulje koje se dobija iz sjemena biljke, i koje ustvari više podseća na vosak. Naneseno na kožu ili na kosu, ulje jojobe stvara sloj na površini koji ima zaštitnu funkciju, pa tako kosa ostaje gusta i sjajna, a koža nježna.

Brazil – Mate čaj za vitkost

Kod ljudi koji ga piju, mate čaj smanjuje osjećaj gladi, djeluje stimulativno i umirujuće. Zbog takvih svojstava, ovaj čaj, poznat i pod nazivom „Zeleno zlato“, savršeno je dodatno sredstvo kod svih dijeta. Naučna istraživanja utvrdila su da oni koji uz dijetu piju i mate čaj imaju 25% veće šanse da postanu vitki od onih koji drže dijetu a ne piju ga.

Mate biljka je porijeklom iz Južne Amerike, gdje raste kao stablo koje dostiže visinu i do 15 metara. Gaji se i na platažama u obliku šiblja. Zanimljivo je da se čaj ne priprema sa vrelom vodom, kao većina drugih čajeva, nego se preliva mlakom ili potpuno hladnom vodom.

Dragan Antić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije