Sponzorisano

1 = ½  – Matematika nikada nije bila jednostavnija

Matematičke operacije će mnogima biti vječna apstrakcija, dok će se ljubitelji ove egzaktne znanosti čuditi šta tu ima nerazumljivo. Bilo kako bilo, kojoj god skupini da pripadate morate priznati da kada su računi i obaveze u pitanju svi  pokušavamo nasamariti…

Redakcija

Matematičke operacije će mnogima biti vječna apstrakcija, dok će se ljubitelji ove egzaktne znanosti čuditi šta tu ima nerazumljivo.

Bilo kako bilo, kojoj god skupini da pripadate morate priznati da kada su računi i obaveze u pitanju svi  pokušavamo nasamariti matematiku i situaciju okrenuti u svoju korist. Često od jedne marke pokušavamo napraviti dvije koristeći popuste, bonuse, skupljanje naljepnica i slično. Baciti na papir, sabrati sve troškove a zatim se oduzeti od visine tog broja nije dobro rješenje zar ne? Mjesečne režije nam početkom mjeseca prave problem a matematika naročito tada nije na našoj strani.

No, ukoliko znate rješavati jednačine sa obje nepoznate, a imate želju smanjiti trošak telefona onda je nastavak teksta idealan za vas.

Do sada ste bili korisnik prepaid paketa mobilne telefonije. Ne trošite mnogo na telefon, ali ipak potrebno vam je više od onoga koliko dobijate sadašnjim prepaid paketom i sada se već dvoumite da li da pređete na postpaid paket. Do sada ste trošili oko 0,8KM na dan, što je otprilike 24KM mjesečno. Sasvim slučajno vam je kolega neki dan spomenuo da m:tel ima u ponudi postpaid paket Moj Mix Mini u kojem dobijate 100minuta razgovora prema svim mobilnim i fiksnim mrežama u BiH, 100 sms poruka, takođe prema svim mrežama u BiH, 150MB mobilnog interneta kao i besplatne pozive i razgovore sa jednim prijatelj brojem. Cijena ovog paketa je 22.22KM sa pdv-om. To je opet, čini vam se, manje od onoga koliko sada trošite.

Naravno, želite biti dobro informisani, te je neophodno da se konsultujete sa operatorom. Kada ste rekli da vam je potrebno više informacija o paketu Moj Mix Mini sa druge strane čujete pitanje: “Da li nam možete dati odgovor na pitanje koje je riješenje jednačine 1=1/2?” Matematika, zar opet…pomislite! Naravno, ne znate odgovor na ovo pitanje. Odgovor je 11.11. Ovo definitivno niste očekivali. Pitate se kako a već čujete objašnjenje sa druge strane da je paket za koji se interesujete bio 22.22KM a njegova cijena sada je 11.11KM uz nepromjenjene stavke istog. Sumnjičavo gledate i još jednom pitate: “100minuta, 100sms-ova i 150MB – umjesto za 22.22KM sada je 11.11KM?” – Da! Imate samo jedan zaključak – matematika zaista jeste komplikovana, ali nikada nije bilo lakše biti zadovoljan njenom ovakvom računicom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije