AktivizamHrabra Lola

Žene mogu biti i vodoinstalateri i električari

Kada je Judaline Cassidy prvi put pokušala da se pridruži sindikatu vodoinstalatera na Staten Islandu u Americi, dočekana je sa odbijanjem, podsmijehom i riječima “Bolje bi ti bilo da odeš kući i pereš posuđe”. Prije toga je Judaline već radila…

Vesna Drakulic

Kada je Judaline Cassidy prvi put pokušala da se pridruži sindikatu vodoinstalatera na Staten Islandu u Americi, dočekana je sa odbijanjem, podsmijehom i riječima “Bolje bi ti bilo da odeš kući i pereš posuđe”.

Prije toga je Judaline već radila kao vodoinstalater na stambenim i komercijalnim gradilištima širom New Yorka. U školi je ona bila je jedina žena, i to žena crne boje kože koja je imigrirala iz Trinidada i Tobaga. Tog dana je bila jedina koja se nije mogla učlaniti u sindikat. Izašla je iz zgrade, ušla u svoj auto, zatvorila vrata i briznula u plač. No, sutradan je došla da radi zajedno sa muškarcima koji su uživali u sindikalnim pogodnostima. I nije odustajala. Svaki dan se pojavljivala na poslu i vrijedno radila. Željela je svima pokazati da nisu u pravu kada se radi o njoj.

Prošla je godina dana i uz pomoć svog kolege koji se zauzeo za nju Judaline je postala prva žena koja je primljena u lokalni sindikat.

“Znam da kao crnkinja moram radati duplo više. Znam da sam uvijek pod mikroskopom, to je jednostavno naša stvarnost”, priča Judaline i dodaje da se i dan danas susreće sa osuđujućim pogledima i skepticizmom kad god počne raditi na nekom novom projektu.

“Prvi dan se uvijek moram sama sebi iznova dokazivati.”

Judaline Cassidy je prva žena koja je primljena u lokalni sindikat, Foto: YouTube screenshot

Od dana kada je prvi put pokušala da se pridruži sindikatu Judalinina misija je postala to da spriječi da se slične stvari dešavaju ženama koje ulaze u trgovinske profesije. Upravo iz tog razloga je osnovala neprofitnu organizaciju “Tools and Tiaras” (“Alati i tijare”) posvećenu otkrivanju mladih žena i djevojaka trgovinskim profesijama. Ideja za to joj se u glavi pojavila početkom 2017. godine kada su je zvali iz  “Makersa” da održi govor fokusiran na žene. Govorila je o svojoj ulozi u pretvaranju nekadašnjeg ženskog zatvora u New Yorku u resursni prostor za žene i djevojke zainteresovane za aktivizam i društvenu pravdu.

“Kada djevojkama damo alat i tijaru u ruke mi im pružamo povjerenje, nezavisnost i, najvažnije od svega, moć”, objasnila je Judaline u svom govoru.

Kako njena organizacija raste Judaline kaže da želi pokazati stranu trgovinskih profesija izvan stereotipne percepcije muškog vodoinstalatera ili električara. Želi djevojkama dati do znanja da se ne moraju odreći svoje ženstvenosti ako se odluče za ovakvu vrstu posla.

Foto: YouTube screenshot

“Svi govore da je potrebno naučiti žene da kodiraju, ali sve one koje će to raditi trebaju zgrade u kojima će biti njihove kancelarije. Kada im bude hladno trebaće im grijanje. Ja svuda u svijetu mogu da nađem posao”, ističe Judaline.

Judaline je sve o poslu vodoinstalatera naučila u Trinidadu i Tobagu. Prvo je htjela da studira pravo, ali nije imala dovoljno novca da se školuje. Tada je država nudila besplatnu obuku u trgovinskim profesijama i Judaline je imala dvije opcije.

“Mogla sam biti vodoinstalaterka i smočiti se ili postati električarka i rizikovati da me udari struja. Zato sam se odlučila za vodoinstalacije”, sa osmijehom na licu govori Judaline i ozbiljno dodaje “U današnje vrijeme mnogo ljudi želi da protjera žene crne boje kože. Želim da žene znaju da je ovo izbor.”

Ova divna žena objašnjava da je glavni cilj organizacije “Tools and Tiaras” da pomogne djevojkama da steknu sve te vještine. Čak i ako kasnije odluče da se time neće baviti ona želi da im pokaže da je to kao i svaka druga industrija-ukoliko budu vrijedno radile imaće i uspješnu karijeru. Judaline ističe da je predugo hodala pognute glave i ćutala, no da je sada došlo vrijeme da progovori i promijeni situaciju u kojoj se danas nalaze žene koje žele da se bave takozvanim “muškim poslovima”.

Izvor: The Lily

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije