VauZabavna Lola

Restoran u kojem svaki gost na poklon dobija knjige

„Za svakoga ponešto-i na meniju i na polici za knjige“-ovako glasi opis restorana „The Traveler“ („Putnik“). Ovaj mali, ljupki restoran uređen u porodičnom stilu nalazi se na Ruti 84 u Unionu, Connecticutu i idealna je destinacija za ljubitelje ukusne hrane…

Vesna Drakulic

„Za svakoga ponešto-i na meniju i na polici za knjige“-ovako glasi opis restorana „The Traveler“ („Putnik“). Ovaj mali, ljupki restoran uređen u porodičnom stilu nalazi se na Ruti 84 u Unionu, Connecticutu i idealna je destinacija za ljubitelje ukusne hrane i dobre knjige. U trpezariji se nalazi ogromna polica prepuna knjiga i kada završite sa jelom možete izabrati djela koja ćete ponijeti sa sobom! Naime, u restoranu „The Traveler“ imaju toliko materijala za čitanje da su vlasnici odlučili svakom gostu pokloniti čak tri knjige!

Foto: YouTube screenshot

No, nije uvijek bilo tako. Prvi vlasnik restorana Marty Doyle je obožavao i da kuva i da čita, ali je te svoje ljubavi držao razdvojene sve do osamdesetih godina prošlog vijeka. Tada je odlučio da malo pročisti svoju ogromnu kolekciju knjiga i neke od njih je donio u restoran kako bi ih gosti mogli pregledati. Danas je „The Traveler“ u vlasništvu Arta i Karen Murdock čija je povezanost sa književnošću postala jednako važna kao i sama hrana. Ispred restorana se nalazi veliki znak na kojem piše „Food and Books“ („Hrana i knjige“). Dok čekate da vam konobar donese hranu možete razgledati naslove na policama i izabrati koju knjigu želite da ponesete sa sobom. Na meniju se nalaze jela poput „Burger za ljubitelje knjiga“ i „Tortilja Charles Dickens“ čime se dodatno naglašava povezanost ovog divnog restorančića sa čitanjem.

Foto: YouTube screenshot

U kolekciji restorana „The Traveler“ mogu se naći knjige iz svakog stila i žanra. Karen Murdock procjenjuje da godišnje poklone oko nevjerovatnih 100.000 knjiga! Neke u restoran donose ona i njen muž, ali sve više ih pristiže iz regionalnih biblioteka i ljudi iz zajednice koji ih dobrovoljno poklanjaju. Bračni par Murdock prikupljaju knjige iz cijele Nove Engleske dok se voze u kamionu sa prikolicom i tako dodatno raste popularnost njihovog neobičnog restorana.

Foto: YouTube screenshot

Ukoliko vas put jednog dana odnese u te krajeve obavezno svratite u restoran „The Traveler“ da se odmorite i okrijepite njihovim ukusnim sendvičima, burgerima ili morskim plodovima. I ne zaboravite na knjige!

Izvor: Reader’s Digest

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije