Praktična LolaŽivot

Kako da sa djecom razgovarate o seksu?

Mnogi roditelji strepe od trenutka kada će im njihovo dijete doći sa pitanjem o tome kako nastaju bebe. Neki su spremni na to, čak su nabavili i knjige sa informacijama koje će tutnuti djetetu u ruke. Drugi se uspaniče i…

Vesna Drakulic

Mnogi roditelji strepe od trenutka kada će im njihovo dijete doći sa pitanjem o tome kako nastaju bebe. Neki su spremni na to, čak su nabavili i knjige sa informacijama koje će tutnuti djetetu u ruke. Drugi se uspaniče i smrznu od straha ili ih dobronamjernim šalama odvrate od razgovora o toj temi. Tu su i  roditelji koji su brutalno iskreni i koji sve kažu onako kako i jeste.

Bili spremni ili ne, djeca će vam kad-tad postaviti pitanja o seksu. Kako da im odgovorite?

Budite iskreni (ali u granicama razuma)

Nacionalni zdravstveni servis Velike Britanije objavio je vodič “Kako da pričate sa svojom djecom o seksu” u kojem se tvrdi da ukoliko vas dijete zapitkuje o seksu to znači da je spremno za iskrene odgovore. No, to ne znači da morate sve detaljno da mu objašnjavate jer ćete ga sa previše informacija sasvim zbuniti, a vas će preplaviti stid. Kao što je i naglašeno u ovom vodiču “nemojte komplikovati više nego što trebate”.

Foto: Pixabay.com

Ne izbjegavajte pitanje

Ako dijete ne dobije odgovor od vas dobiće ga na igralištu ili preko Interneta, a ono što će čuti sigurno neće biti ni tačno, niti prikladno za njega. Osim toga, djeca čiji roditelji otvoreno pričaju o seksu postaju seksualno aktivni kasnije od svojih vršnjaka i veće su šanse da će koristiti kontracepciju.

Spomenite pubertet

Vjerovali ili ne, jedna djevojčica se onesvijestila kada je u školi učila o pubertetu. Za nju je to bio šok. Nemojte da i vaša kćerka to doživi. Razgovarajte s njom prije nego što napuni deset godina. Tako će sve saznati na vrijeme. U ovom vodiču se savjetuje da dječacima treba objasniti šta da očekuju prije nego što napune 12 godina.

Nemojte da vide da se meškoljite

Znamo, ovakvi razgovori mogu biti neprijatni, ali što ste vi više opušteniji u vezi toga-ili barem djelujete tako-to će se cijela priča vašem djetetu činiti normalnijom. Na WEB stranici Babycenter se navodi da “svaki put kada uspješno razgovarate o osjetljivoj temi, nivo nervoze (i za vas i za dijete) se smanjuje. Ukoliko izbjegavate te razgovore, vaše dijete neće naučiti vaše vrijednosti o seksu već će razviti sopstvene na osnovu toga što čuje od prijatelja i iz medija.

Foto: Pixabay.com

Koristite i knjige kako bi vam bilo lakše

Slike, dijagrami, jednostavni opisi-oni ponekad sve to mogu bolje izraziti nego vi sami. Postoji mnogo knjiga koje su dostupne za odgovore na dječija pitanja o seksu, vi samo treba da pronađete one koje vam najbolje odgovaraju.

Ne smatrajte se obaveznim da odgovarate na lična pitanja

Sa koliko ljudi ste spavali, koliko često to radite, koje pozicije koristite… to je sve samo vaša stvar. Postoji granica koju trebate povući između iskrenosti i informisanosti i dijeljenja intimnih detalja za koje će vaše dijete poželjeti da ih nikad nije saznalo. Šta da mu kažete ako vam ipak postavi takva pitanja?

“To je između mene i tvoje mame/tvog tate” zvuči kao razuman odgovor. Možda sada ne shvataju zbog čega ste odjednom postali stidljivi, ali ne brinite, biće im sve jasno kad još malo porastu.

Izvor: Telegraph

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije