DogađajiRadoznala Lola

Noć istraživača 2017: Cilj je stvoriti konstantan centar za promociju nauke

Za dva dana, BiH će se po šesti put ucrtati na mapi država koje obilježavaju Evropsku noć istraživača. Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bijeljina, Goražde i Travnik su bh. gradovi koji će u petak, 29. septembra, biti domaćini brojnih ekeperimenata, prezentacija i igara…

Vanja Stokic

Za dva dana, BiH će se po šesti put ucrtati na mapi država koje obilježavaju Evropsku noć istraživača. Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bijeljina, Goražde i Travnik su bh. gradovi koji će u petak, 29. septembra, biti domaćini brojnih ekeperimenata, prezentacija i igara – sa naglaskom na nauci.

Kako nam govori Aiste Lehmann, direktorica ove manifestacije, prva Noć istraživača je 2012. godine u Banjaluci okupila oko 6.000 ljudi, koji su došli da vide lokalne istraživače i inovatore. Aktivnosti su se održavale u parku Petar Kočić, na Trgu Krajine, Banj brdu i Trešnjiku. Od naredne godine, u cijelu priču počeli su se uključivati i drugi gradovi.

“Sarajevo nam se priključilo 2013. godine, a naše aktivnosti posjetilo je oko 12.000 ljudi. Tada smo postavili dobru osnovu za sve radoznale ljude željne znanja”, kaže Aiste, dodajući da su se Bijeljina i Mostar priključili manifestaciji 2014. godine, koja je zajedno sa narednom bila izuzetno teška za festival, kao i cijelu državu. Uzrok su bile poplave koje su zahvatile veliki dio BiH i regiona.

Aktivnosti su sa otvorenih preseljene u zatvorene prostore, a festival je uprkos svemu nastavio da raste. Pridružili su mu se Travnik i Goražde, a prošle godine je realizovana 101 različita aktivnost na 23 lokacije u BiH.

“Ove godine očekujemo više organizacija i istraživača, kao i više aktivnosti i srednjih škola koje će učestvovati. Sve ovo ne bi bilo moguće realizovati bez naših volontera. Prošle godine angažovano je 258 ljudi u šest gradova, koji su pomagali realizaciju svih aktivnosti. Divno je vidjeti iste volontere kako iz godine u godinu učestvuju u ovoj manifestaciji”, navodi ona.

U petak će građani BiH imati priliku da se susretnu sa naučnicima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a ove godine će posebno zanimljivo biti u kutku posvećenom virtuelnoj realnosti, u kome će biti smještene kompanije iz IT sektora.

Iako BiH ne mari mnogo za nauku i njen razvoj, Aiste se nada će koordinisan pristup naučnom i tehnološkom razvoju doprijenijeti razvoju domaće ekonomije i bolje budućnosti. Ona ističe da trenutno rade na tome da se Noć istraživača pretvori u konstantan centar za promociju nauke, posvećen lokalnim istraživačima i inovatorima, te da ih povezuje sa evropskim istraživačkim centrima.

“Koncept će biti finalizovan do kraja godine, a nadamo se da ćemo ga realizovati u saradnji sa institucijama i kompanijama koje trenutno podržavaju Noć istraživača”, govori ona za kraj našeg razgovora.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije