Ljudski odnosiPraktična Lola

Poruka jedne žene svim muškarcima koje je nekad voljela

Legendarni Willie Nelson je 1984. godine sa Juliom Iglesiasom snimio pjesmu „To All The Girls I’ve Loved Before” (“Svim djevojkama koje sam nekad volio”) i upravo to je bila inspiracija za književnicu Jackie Suis. Odlučila je da iskoristi nekoliko stihova te pjesme i napiše pismo svim muškarcima koje je nekad voljela. Zašto?

Vesna Drakulic

Jackie smatra da je lijepo s vremena na vrijeme zastati i cijeniti tu posebnu osobu u našim životima, bilo da ste s njom ili njim u braku ili tek započinjete vezu. Iako je trenutno sama Jackie je otkrila da je imala nekoliko ljubavi u svom životu. Svaki od tih muškaraca ju je nešto naučio, a te lekcije je ona odlučila podijeliti sa čitaocima iz cijelog svijeta.

„For helping me to grow, I owe a lot, I know, to all the men I’ve loved before“ („Za to što su mi pomogli da odrastem, znam, mnogo dugujem svim muškarcima koje sam nekad voljela“)

Mojoj prvoj ljubavi u 16. godini života… Sjećam se da sam te posmatrala kad si tek stigao u moju školu, kako hodaš po podu dvorane za fizičko. Čudno je kako sam zaboravila mnoge stvari za svojih 36 godina života, ali tebe u svojim mislima vidim jasno kao da sam te juče gledala. Da, bila sam mlada, ali sam se jako zaljubila. Ta moja zaljubljenost je trajala dugo i danas je gorka i slatka uspomena. Od tebe sam naučila šta ne trebam raditi. Bila sam nesigurna, ljubomorna i sve mi je trebalo, apsolutno sve što bi otjeralo momka od mene. I na kraju se to i desilo-i zbog toga i dan danas žalim. Naravno, trebalo mi je dugo vremena da shvatim u čemu sam griješila. Tada nije bilo Facebooka i fotografija sa savjetima o vezama. No, na kraju sam shvatila da sam ja bila ta koja je sabotirala našu mladu i dragocjenu ljubav. Te prve lekcije mogu biti veoma teške, ali njihov uticaj se dugo, dugo osjeća.

Foto: Pixabay.com

Kauboju iz Oklahome… Oborio si me s nogu i uz tebe sam se igrala s vatrom. Od tebe sam dobila nekoliko lekcija. Naučila sam da nikada kontrolu nad svojim životom ne smijem staviti u tuđe ruke. Volim misliti da sam danas nezavisna i zadovoljna samom sobom, ali nisam uvijek bila takva. Mnogo toga sam morala da izgubim, uključujući i svoj ponos, morala sam pasti na dno i početi sve ispočetka. No, zahvalna sam zbog te lekcije. Dala mi je hrabrost. Takođe sam naučila da je sasvim u redu pogriješiti. S vremena na vrijeme svi mi započnemo vezu iz razloga koji nemaju veze s ljubavlju-zbog bijega, usamljenosti, lažnog osjećaja sigurnosti. To su slabi motivi i rijetko kad se pokažu kao dobar temelj. Važno je to prepoznati što prije i nastaviti dalje. I upravo to sam ja i uradila.

„They live within my heart, I’ll always be a part of all the men I’ve loved before“ („Oni žive u mom srcu, ja ću uvijek biti dio svih muškaraca koje sam nekad voljela“)

Mom plavookom i plavokosom momku sa plaže u Kaliforniji… U jednom trenutku, ti si bio onaj pravi. Od tebe sam naučila sve o prihvatanju, strpljenju i kako se istinski voli i bude voljen. Svi su te voljeli i ti si za sve njih imao vremena. Bio si veseo, zabavan i najpametnija osoba koju sam upoznala u svom životu. Volio si i mene i moju vatrenu narav kao da je tvoja. Imali smo avanture, smijali smo se i pokonio si mi mog crnog leptira. No, tada su se pojavili tvoji demoni i preuzeli te. Lekcije su tada postale sve teže. Naučila sam da su neke stvari jače od ljubavi. Naučila sam i to da ljubav ponekad nije dovoljna da spasiš nekoga i pobijediš sve. Počivaj u miru, ljubavi moja.

Onom koji je pobjegao… Došao si kad sam te najviše trebala, ali to tada nisam shvatala. Bio si najromantičnija i najpraktičnija osoba koju sam ikad upoznala. Nježno srce uvijek spremno za pjesmu. Divan otac koji je svoju porodicu dijelio sa mnom. Te zajedničke porodične večere su mi neke od najdražih uspomena. Naučio si me da veoma dobre stvari mogu proizaći iz jako loših iskustava i da je prijateljstvo osnova za dugotrajnu ljubavnu romansu. Naučila sam i to da mogu ostati bez sjajnog momka ako nisam fleksibilna i ne vidim dalje od nosa.

Foto: Pixabay.com

Najtežoj lekciji ikad… Samo ću reći da sam naučila da vjerujem svom srcu, instinktu i prijateljima. Nažalost, nisam to dovoljno brzo naučila. To je bilo dugo i poražavajuće emotivno putovanje.

I napokon… Mom muzičaru… Ti si učinio da moj svijet opet zvuči slatko. Nikad nisam upoznala nekog poput tebe. Osporavao si moje poglede na svijet i ideje. Otvorio si mi oči za druga mišljenja i istine. Naučio si me da budem uporna, da postavljam ciljeve i kako neko može naučiti da stvarno cijeni to što ima i da živi u sadašnjosti. Bio si ljubazan prema meni i opet si omekšao moje srce. Naši putevi i ciljevi nisu bili isti, ali si me podsjetio na to kako ljubav izgleda.

Bilo je tu i drugih muškaraca. Neki su mi dali dio svog srca, a drugi su ukrali dio mog. Kada pročitate moja iskustva može vam izgledati da sam ja bila lakomislena u svojim vezama. No, nikad nisam tako o tome razmišljala. Zaista sam im dala najbolje što sam mogla u to vrijeme. Voljela bih da sam mogla slijediti primjer svojih roditelja koji su u braku više od 60 godina, ali moj život jednostavno nije išao u tom smjeru. I pomirila sam se s tim. Voljela sam i bila sam povrijeđena. No, nikad nisam žalila zbog nečega što sam dobila ili izgubila. Avanture i uspomene žive sa mnom kao i lekcije i razvoj. Najvažnije od svega je to da još uvijek vjerujem u ljubav. Vjerujem u dobrotu koju ona budi u ljudima, u sunce koje širi i u nadu koju inspiriše. Tako da…

„I’m glad they came along, I dedicate this blog to all the men I’ve loved before“ („Drago mi je da su se pojavili, posvećujem ovaj blog svim muškarcima koje sam nekad voljela“)

Izvor: Mogul

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije