Praktična LolaŽivot

Čitate li mala slova kada dižete kredit?

Ne može ovo više ovako, mora se podići kredit. Dobro kaže Elemental u jednoj pjesmi, “treba mi pomoć za život na rate, jer ne trošim novac bogatog tate”. Međutim, nije dovoljna samo odluka da ćete podići kredit ili uzeti pozajmicu…

Ivana Simikić

Ne može ovo više ovako, mora se podići kredit. Dobro kaže Elemental u jednoj pjesmi, “treba mi pomoć za život na rate, jer ne trošim novac bogatog tate”.

Međutim, nije dovoljna samo odluka da ćete podići kredit ili uzeti pozajmicu od banke, potrebno je napraviti pravo istraživanje prije samog čina predaje dokumenata za zaduženje. A istraživanje je vrlo iscrpljujuće, jer postoji GOMILA banaka i organizacija koje daju novac ljudima u nevolji, svako pod različitim uslovima i koristeći gomilu terminologije koju ne razumijemo. Ajde što svaka banka nudi kredite, već nudi nekoliko različitih kredita. Te za koju namjenu ga dižeš, te visina kamatne stope, te period otplate, te za mlade bračne parove… Tačno da se izgubiš i odlučiš da iz inata (i razočaranosti u svoje moždane vijuge) ostatak života proživiš spajajući kraj sa krajem. Koji su inače prečesto jako daleko jedan od drugog.

Nisam ekonomistkinja po struci niti me ta oblast pretjerano zanima. Termine poput glavnica, rata, tok otplate i kamatna stopa sam čula kroz dosta razgovora sa ljudima i rekla bih da znam šta predstavljaju. Međutim, sad krenuše da mi pominju i efektivnu kamatnu stopu, koja se razlikuje od nominalne kamatne stope. Šta se razlikuje od čega?! Pokušavaju da me zbune i uvale mi najgori mogući kredit, svega mi.

Ispostavilo se da je efektivna kamatna stopa (zovimo je EKS, lakše je) jako bitna, ali je većina ljudi zanemaruje pa se fokusira na mjesečnu ratu i rok otplate. Ona se uglavnom računa za kredite koji imaju rok otplate duži od godinu dana, ali je jako bitna i za pozajmice novca. Ako je ona 20 odsto, nikako nije isto da pozajmite 100 KM i 10.000 KM jer je razlika u tim troškovima jako velika. Što je iznos koji uzimate veći, to više trebate paziti na EKS.

Na visinu EKS-a utiču svi troškovi koji imaju veze sa kreditom, a to su trošak obrade kredita, održavanja računa, kamata i slično. Mislim da vam i ne moram govoriti da ćete vi kroz kredit vratiti znatno više novca nego što ste pozajmili. Najvažnije je da znate koliko ćete tačno novca vratiti, što zavisi od EKS-a, ali i roka otplate. Tako ćete zbog različitih uslova vraćati različite iznose novca. Recimo, ako ste pozajmili 20.000 KM, po jednoj ponudi ćete vratiti 29.000 KM, po drugoj 29.870 KM, a po trećoj 32.000 KM. Razlike između ovih iznosa nipošto nisu male, zar ne?

Foto: Shutterstock

Znamo, moraju i banke zaraditi, ali kako da ovo izbjegnemo? Tražeći najpogodnije varijante naišla sam na Forza kredite, za koje sam prvo pomislila da mi je nešto promaklo jer je predobro zvučalo, pa sam pročitala uslove tri puta. Radi se o tome da pozajmljuju novac bez kamate. I to baš princip – uzmeš 200 KM, vratiš 200 KM. Čak daju keš kredite za 30 minuta, prijavite se online i uzmete između 100 i 390 KM, koje trebate vratiti za mjesec dana, a ne plaćate kamatnu stopu na njih.

Možda pokušam prvo sa njima, da vidim koliko sam disciplinovana što se vraćanja tiče, prije nego što se obavežem na dug do kraja života. Šta vi mislite?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije