PojaveRadoznala Lola

Priče žena koje su dobile otkaz na porodiljskom odsustvu

Za svakog čovjeka je stresno kada ostane bez posla, a nažalost, sve češće se dešava da žene na porodiljskom odsustvu dobiju obavještenje iz kompanije u kojoj rade da se njihova pozicija gasi. Upravo to se desilo Jen iz Sydneya i…

Vesna Drakulic

Za svakog čovjeka je stresno kada ostane bez posla, a nažalost, sve češće se dešava da žene na porodiljskom odsustvu dobiju obavještenje iz kompanije u kojoj rade da se njihova pozicija gasi. Upravo to se desilo Jen iz Sydneya i što je najtužnije, ona uopšte nije bila šokirana zato što je i ranije viđala takve slučajeve na svom poslu. Mnoge njene kolegice su napredovale u firmi, došle do određene pozicije i mislile su da im je posao siguran. Tada su odlučile da osnuju porodicu, ali kada bi otišle na porodiljsko odsustvo više nikad nisu bile dobrodošle na svom poslu.

Jen je smatrala da je sve to bila slučajnost i da poslodavci nisu tek tako otpuštali nove majke. Periodi porodiljskog odsustva bi se podudarali sa restruktuisanjem preduzeća i smanjivanjem radnih mjesta. Jednostavno je izgledalo kao da su poslovi osoba koje su se spremale da se na njih vrate uvijek bili na listi onih koji su prestajali da postoje. Zbog svega toga Jen nije bila nimalo iznenađena kada su je obavijestili da je njeno radno mjesto postalo suvišno, ali ona nije željela da odustane bez borbe. Tvrdila je da ima pravo da se vrati na sličnu poziciju koja je obavljala i prije porodiljskog odsustva, no kada je došla na razgovor za posao postavljena su joj mnoga pitanja na koja bi odgovore mogao dati samo čovjek koji je u toj kompaniji radio proteklih 12 mjeseci. Osjećala se zaplašenom i nikad se nije vratila u tu kompaniju.

Foto: Pixabay.com

Najgore od svega je to što Jen nije jedina koja je prošla kroz ovo. WEB stranica za traženje posla u Australiji “FlexCareers” trenutno radi istraživanje kako bi se utvrdilo koliko žena ostaje bez posla zato što su rodile djecu. Prvi rezultati su poražavajući-u istraživanju učestvuje više od 35.000 žena, 400 je dostavilo odgovore i više od pola njih je prijavilo da su bile diskriminovane ili zastrašivane zbog trudnoće, usvajanja ili surogat-trudnoće. Oko 35% žena je prijavilo da tokom porodiljskih odsustava nije imalo nikakav kontakt sa poslodavcima, 60% je otkrilo da je porodiljsko odsustvo negativno uticalo na njihove karijere, a 64% diskriminovanih zbog trudnoće priznalo je da se zbog toga nisu htjele vratiti na posao. Laura je jedna od žena koja je učestvovala u ovom istraživanju i otkrila je da joj je samo nekoliko sati poslije porođaja šef javio da se njen odjel restruktuiše i da je njeno radno mjesto postalo suvišno. Očajna majka je radila sve do sedam dana prije samog porođaja, a njen šef se nije udostojio ni da je pita da li je rodila prije nego što joj je saopštio loše vijesti. Kada mu je rekla da je u bolnici on joj je uzvratio riječima da je imao naporan dan zato što je ljude morao obavještavati o restruktuisanju u firmi.

U istraživanju je učestvovala i Kate koja je nekada radila kao računovođa. Nije joj bilo nimalo lako da stupi u kontakt sa svojim šefovima dok je bila na porodiljskom odsustvu. Stalno su joj otkazivali ili pomjerali sastanke, a ona je cijelo to vrijeme organizovala dadilje da bi mogla doći na razgovor. Na kraju su joj putem telefonske konferencije saopštili da je njeno radno mjesto postalo suvišno. Kate se pozvala na svoj ugovor o porodiljskom odsustvu u kojem je bilo navedeno da ukoliko njena pozicija ne bude dostupna u trenutku kada se ona bude vratila na posao poslodavac mora dati sve od sebe da joj dodijeli slično radno mjesto. Njeni šefovi su na to jako loše reagovali-pitali su je zašto je tako teška i da li misli da zaslužuje neki poseban tretman! Osim toga, rekli su joj da imaju dostupna radna mjesta i da se na svima njima radi puno radno vrijeme, te dodali da bi ona za njih trebala aplicirati i obavljati posao za manju platu. Kate je razmislila o svemu i odlučila da se ne vrati u tu kompaniju.

Foto: Pixabay.com

Kate je izjavila da je firma u kojoj je radila imala sve potrebne radne politike. Menadžeri bi se pojavljivali na godišnjim sastancima i izvještavali o svojim ključnim pokazateljima učinka koji su uključivali fleksibilne radne standarde i veliki broj žena na visokim pozicijama. No, odluke su se donosile zbog smanjenja troškova i deblji kraj su uvijek izvlačile žene koje su bile na porodiljskom odsustvu.

“Mislim da ima mnogo praznih obećanja u podršci ženama koje se vraćaju na posao i radnoj fleksibilnosti. Kada se nađete u toj situaciji mnoge velike kompanije uopšte ne pružaju tu podršku”, otvoreno priča Kate.

Natalie Goldman, direktorica “FlexCareers”-a objašnjava da šefovi moraju ustati i srušiti prepreke koje sprečavaju žene da se vrate na posao.

“Postoji mnogo zakona protiv ovakvog oblika diskriminacije, ali oni se ne primjenjuju i stvari se moraju promijeniti”, naglašava Natalie i dodaje “Direktori i lideri moraju poštovati zakon i ne dopuštati da se ovakve stvari dešavaju. Moraju se pobrinuti za to da sprovode zakon kroz svoje politike i prakse, te da to čine i lideri i menadžeri u njihovoj organizaciji. Dužni su da obrate pažnju kada se to desi, a ne da se za to zalažu.”

Natalie je objasnila da je cilj ovog istraživanja upravo taj da se vidi koliko je ovaj tip diskriminacije rasprostranjen. Prema njenim riječima, čvrsti dokazi, podaci, statistike i stvarne priče će doprinijeti tome da se promijeni situacija u kojoj se mnoge žene nađu svaki dan, te da će to dugoročno uticati na njihove karijere, kapacitete zarada, povjerenje i porodice.

Izvor: New York Post

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije