FantastičnoZabavna Lola

Papagaj koji kupuje preko Interneta

Ni papige više nisu što su nekad bile. Ranije su one ponavljale riječi koje čuju, a danas se, evo, našla i jedna koja je uspjela da samoj sebi naruči nešto preko Interneta! Ne, nije šala-afrički sivi papagaj po imenu Buddy…

Vesna Drakulic

Ni papige više nisu što su nekad bile. Ranije su one ponavljale riječi koje čuju, a danas se, evo, našla i jedna koja je uspjela da samoj sebi naruči nešto preko Interneta! Ne, nije šala-afrički sivi papagaj po imenu Buddy je uspio da imitirajući glas svoje vlasnice Corienne Pretorius naruči set ukrasnih kutija sa “Amazon”-a u vrijednosti od 14 dolara!

Kada je poštar pozvonio na vrata doma porodice Pretorius u jugoistočnom dijelu Londona i iznenađenoj Corienne uručio narudžbu s „Amazon“-a, ona je prvo pomislila da su to naručili njen muž Jan ili osmogodišnji sin Jaden. No, pravi krivac je bio petogodišnji papagaj Buddy. Kako je to izveo? Sačekao je da Corienne izađe iz kuće, a tada je aktivirao njen pametni zvučnik „Amazon Echo“ koji se povezuje sa vještačkom inteligencijom giganta Internet kupovine. Ovaj zvučnik reaguje na ime Alexa i preko njega možete upravljati grijanjem, naručiti hranu ili pristupiti nizu nekih drugih usluga. Papagaj je odlučio da krene u šoping.

Foto: YouTube screenshot

„Taj zvučnik imamo četiri mjeseca, slušamo muziku iz njega ili pravimo liste obaveza, ali nikada preko njega nismo naručivali preko Interneta“, objašnjava Corienne i dodaje kako je uopšte shvatila da je Buddy naručio ukrasne kutije. „U nedjelju je Buddy nešto brbljao, ali ga ja nisam razumjela. Tada sam čula Alexu kako govori: ’Izvinite, nisam Vas razumjela’! Buddy je rekao: ’Alexa!’ i promrmljao još nešto na šta mu je zvučnik odgovorio: ’Šta želite da naručite?’ Nisam čula šta je bilo poslije toga i nisam više o tome ni razmišljala sve dok mi nije stiglo obavještenje od ’Amazon’-a da su primili moju narudžbu. Pošto nisam naručila ništa, pitala sam muža i sina da li su oni išta kupovali. Nisu imali pojma o čemu pričam. Tada sam pitala ’Alexu’ šta sam to zadnje naručila i kad je ona rekla: ’zlatne ukrasne kutije’ prasnula sam u smijeh jer sam znala da je to mogao uraditi jedino Buddy.“

Osim što kupuje preko Interneta, Buddy imitira i mačku porodice Pretorius kojoj to strašno smeta.

Portparol kompanije „Amazon“ naglašava da se od kupaca koji naručuju nešto preko zvučnika „Alexa“ traži da potvrde narudžbu tako što će reći „da“. U podešavanjima aplikacije „Alexa“ se može isključiti opcija naručivanja glasom ili uključiti da se prije svake narudžbe traži kod za potvrdu. Dok Buddy ne shvati kako da riješi taj problem vi kliknite na video snimak i pogledajte kako on uporno zove „Alexu“ u želji da naruči još nešto.

https://www.youtube.com/watch?v=WRUSffiTc0A

Izvor: New York Post, The Sun

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije