PorodicaPraktična Lola

Šta kada djeca ne žele da spavaju?

Postoje trenuci kada roditelji postanu očajni jer nemaju načina da riješe problem sa svojim nestašnim mališanom. Jedna od takvih okolnosti može da bude i uspavljivanje djeteta, koje za neke roditelje postaje pravi košmar. Neki predlažu ignorisanje djeteta koje kada uveče…

Lola Magazin

Postoje trenuci kada roditelji postanu očajni jer nemaju načina da riješe problem sa svojim nestašnim mališanom. Jedna od takvih okolnosti može da bude i uspavljivanje djeteta, koje za neke roditelje postaje pravi košmar. Neki predlažu ignorisanje djeteta koje kada uveče legne da spava počne da plače. Međutim, to može biti jako stresno, i za dijete, ali i za umorne mame i tate. Postoje brojni drugi načini za uspavljivanje mališana, bolji i efikasniji, koji vam mogu pomoći da problem sa snom brzo nestane.

Dijete ne smije da bude preumorno

Ima roditelja koji su ubeđeni da ukoliko dozvole djetetu da jednu noć zaspi kasno, da će ono naredne večeri zaspati ranije. Međutim, to je zabluda. Dijete koje je budno do kasno u noć i ode na spavanje znatno kasnije nego što bi trebalo, neće se lako uspavati. Ukoliko propustimo vrijeme u koje obično odlazimo na spavanje, mozak reaguje tako što stimuliše lučenje kortizola, što za posljedicu obično ima buđednje tokom čitave noći. Dakle, dijete će se najlakše uspavljivati i imati kvalitetan san ukoliko odlazi u krevetu u isto vrijeme svake večeri.

Ponašanje u krevetu

Ako je dijete nešto starije, možete koristiti metodu nagrađivanja. Isto kao i kada tokom dana vašeg mališana nagradite za neko njegovo “dobro djelo”, sistem nagrađivanja vam može pomoći i da naučite dijete ponašanju u krevetu. Kao što nauči da kaže, recimo, “dobar dan” ili “laku noć”, dakle, nešto što je dio lijepog vaspitanja,  isto tako dijete može naučiti i da odlazak na spavanje znači odlazak na jedno tiho mjesto, gdje i ono treba da bude tiho i mirno.

Napravite dogovor sa svojim djetetom. Recite mu, na primjer, da ukoliko prođe čitava sedmica bez buđenja može očekivati da bude nagrađeno. Za ovako nešto potrebno je da budete smireni dok pravite „dil“ sa klincem i da mu pažljivo, sa velikom dozom mirnoće istaknete vašu ideju. A ukoliko dijete ne uspije da ispuni dogovor, nemojte ga tešiti kada bude razočarano što nije dobilo nagradu, nego ga pustite. To će ga dodatno motivisati za narednu sedmicu.

Da li biste trebali da budete strogi?… Ponekad, samo ponekad

Ako dijete počne da pretjeruje sa svojim noćnim avanturama, ponekad vam može pomoći i strogoća. Upozorite ga da zbog kasnog odlaska u krevet ujutru ima problem sa ustajanjem. Zaprijetite mu zabranom korišćenja omiljene igračke, otkazivanjem zakazanog druženja ili neke druge aktivnosti koju voli. Ponekad je lakše da na ovakav način naterate dijete da vas posluša nego da se ubeđujete sa njim oko odlaska u kupatilo, pranja zuba i drugih priprema za spavanje. Strogim tonom pošaljite ga u njegovu sobu i pustite neka misli da ste se gadno naljutili.

Naravno, nemojte glumiti strogoću stalno. Strog odnos prema djetetu, a naročito ucijenjivanje nisu baš preporučljive metode vaspitanja, ali ponekada, kada vam se čini da nemate drugog izbora, mogu biti rješenje, doduše kraktoročno.

Podsjetite dijete da će uskoro u krevet

Najava da će ubrzo vrijeme za spavanje treba da dođe sat ili dva prije uobičajene satince za odlazak u krevet. Budite uporni, kao izgrebana gramofonska ploča ponavljajte djetetu da treba da ode do kupatila i pripremi se za spavanje. Postoji velika verovatnoća da ćete mu dosaditi i da će prihvatiti vaše sugestije.

Umirujućim glasom djeci čitajte priču za laku noć

Kada ste smjestili dijete u krevet, pomozite mu da zaspi tako što ćete mu čitati priče za laku noć tihim, umirujućim glasom. Možete se praviti da se i vama spava, da pročitate istu rečenicu više puta, postapno i i zijevajući.  Kada dijete vidi kako zijevate i kako ste pospani, i njemu će se prispavati.

Magični sprej za miran san

Ritual odlaska na spavanje može za dete biti prava čarolija. Kako stvoriti magiju? Sve je u vašoj kreativnosti. Možete, na primjer, naprskati dječiju sobu magičnim osvježivačem vazduha koji služi da rastera sve strahove i sva gadna stvorenja iz mališanovih snova i mašte.

Za sprej možete koristiti bočicu sa raspršivačem od nekog potrošenog parfema. U nju jednostavno sipajte malo vode i to je to, stvoril ste magiju. Kada dijete legne da spava, naprskajte sobu magičnim osvježivačem i poželite mu laku noć.

Dragan Antić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije