PorodicaPraktična Lola

Deset znakova da vaše dijete maltretiraju u školi

Kada se suoči sa problemom, dijete često iz straha ili stida ne želi reći roditeljima ili nekoj drugoj osobi od povjerenja šta ga muči. Nažalost, dešava se da djeca u školi budu izložena maltretiranju. Kako da to vidite ako vam…

Vesna Drakulic

Kada se suoči sa problemom, dijete često iz straha ili stida ne želi reći roditeljima ili nekoj drugoj osobi od povjerenja šta ga muči. Nažalost, dešava se da djeca u školi budu izložena maltretiranju. Kako da to vidite ako vam dijete ništa ne govori? Postoji deset znakova koji će vam jasno dati do znanja da nešto nije u redu.

Dijete se ujutro opire da ide u školu

Ukoliko vaše dijete ujutro opire da se probudi, ustane i krene u školu to shvatite kao znak da se nešto loše dešava. Kod mlađe djece obratite pažnju na izgovore zbog kojih žele ostati kod kuće i koji se stalno ponavljaju-bolovi i učestali pozivi iz škole da ranije dođete po svoju kćerku ili sina. Ako u kući imate tinejdžera onda s vremena na vrijeme kod njegovog razrednika provjerite prisustvo na časovima zato što djeca ovog uzrasta često zajedno bježe s nastave. Donna Clark-Love, savjetnica za prevenciju maltretiranja u školi u Houstonu, Texasu predlaže roditeljima da posebnu pažnju na dijete obrate početkom sedmice.

“Ponedjeljkom najčešće žele da ne idu u školu. Djeca se osjećaju bezbjednije kod kuće tokom vikenda i sama ideja da u ponedjeljak opet kreću u školu je za njih teška”, objašnjava Donna.

Učestale glavobolje i bolovi u stomaku

Maltretiranje izaziva stres i anksioznost i oni se najčešće manifestuju u vidu glavobolja i bolova u stomaku. Isto tako, ove bolesti se mogu lako odglumiti kako se ne bi išlo u školu i na ostale školske aktivnosti. Bailey Lindgren, saradnica u Koaliciji za prava obrazovanja u nacionalnom centru za prevenciju maltretiranja naglašava da ako se vaše dijete redovno žali na ove simptome najbolje što u tom trenutku možete učiniti jeste da porazgovarate s njim.

“Recite svom djetetu nešto poput: ‘U zadnje vrijeme si često bolestan. Možeš li mi reći nešto više o tome?’“, objašnjava Bailey. Postavljanjem otvorenih pitanja stvarate nekonfrontacioni prostor u kojem možete razgovarati o korijenu problema.

Foto: Pixabay.com

Promjena u prijateljstvu

Gubici ili promjene u prijateljstvu mogu biti pokazatelj da nešto nije kako treba, a naročito kod adolescenata i tinejdžerki. Donna objašnjava da opiranje druženju sa prijateljima može biti jasan znak da vaše dijete neko iz te grupe maltretira.

„To često vidimo u grupama ’loših djevojaka’, a djeci je često teško da to prepoznaju kao maltretiranje“, naglašava Donna. Roditelji mogu biti u toku promjena u društvu svog djeteta ako se povežu sa roditeljima ostale djece iz te grupe. Tako će im biti lakše primjetiti kada njihovo dijete ne dobije pozivnicu na rođendane ili neka druga slavlja i dešavanja.

Poremećen san

Ako je vaše dijete nervozno oko toga šta bi mu se sutradan moglo desiti u školi, moglo bi imati teškoće sa spavanjem. Neće moći zaspati ili će se nervozno okretati i bacati po krevetu.

„Ukoliko dijete na doručku izgleda umornije ili iscrpljenije nego obično, to bi moglo značiti da ne može spavati noću“, ističe Bailey.

Iscrpljenost se može manifestovati i na druge načine: ako se dijete ne može fokusirati ili održavati odgovarajuću higijenu to može ukazivati na to da ima poteškoće sa spavanjem zbog maltretiranja i depresije.

Foto: Pixabay.com

Napadi plača i intenzivne emotivne reakcije

Kada se povede razgovor o školi ili društvenim aktivnostima i vaš mališan ili tinejdžer reaguje burno i emotivno, to bi moglo značiti da ga te stvari uznemiravaju.

“Kod mlađe djece to se zna dešavati kada se razgovara o školi. Srednjoškolci će biti emotivniji kada je riječ o petku ili suboti uveče”, objašnjava Donna. U svakom slučaju, primjetićete emotivnu osjetljivost ili nespremnost da se upusti u razgovor o toj temi.

Dijete ne želi da komunicira sa porodicom

“Ako dijete nije pričljivo kao što inače jeste ili ako čim dođe iz škole odlazi u svoju sobu, obratite pažnju na te znakove”, upozorava Bailey. Jasan znak da vaše dijete neko u školi duže vrijeme maltretira jeste i ako se ono počne suprotstavljati braći i sestrama. U nekim slučajevima dijete koje maltretiraju u školi će odbaciti “stav žrtve” i postati reaktivno sa braćom, sestrama i drugom djecom.

Opsesija nekim uređajima ili njihovo potpuno odbacivanje

Ukoliko dijete maltretiraju u školi ono može postati opsjednuto elektronskim uređajima ili ih u potpunosti odbaciti. Ukoliko je u pitanju opsjednutost, dijete će se uznemiriti ako mu pokušate uzeti uređaj. Ako u potpunosti odbija da koristi elektronske uređaje to može dovesti do toga da ga teško dobijete na telefon jer su ga prestali koristiti. Bailey savjetuje da postavite pravila i smjernice za online angažman kada djeca tek otvore naloge na društvenim mrežama. Bailey naglašava da se djeca boje reći roditeljima da ih neko uznemirava preko Interneta jer misle da će im tada oduzeti mobilne telefone, računare ili tablete.

“Morate im pokazati da im nećete uzeti te uređaje, već da im želite pomoći da riješe svoj problem”, objašnjava Bailey.

Foto: Pixabay.com

Poderana odjeća i ožiljci

Poderana ili ukradena odjeća bez ikakvog objašnjenja, te ogrebotine, ožiljci i masnice su vam najočitiji znak da vaše dijete neko maltretira. Kada roditelji pitaju šta se desilo dijete ili ne može ili ne želi da im objasni. Najbolji pristup je da djetetu postavite otvorena pitanja poput: “Šta se danas desilo na odmoru?” i “Kako si se osjećao kad se to desilo?”

Obratite posebnu pažnju ako je vaše dijete novo u školi

Đaci koji nemaju podršku su najčešće izloženi maltretiranju. Na vrhu te liste su novi učenici.

“Zaista me uzruja to što u nekim školama nema ambasadorskog programa za nove đake”, priča Donna. Ako vaše dijete treba da krene u novu školu, zamolite direktora ili razrednika da mu dodijele drugara. I jedna osoba na koju se mogu osloniti je dovoljna da bi se vaše dijete lakše uklopilo među svoje nove vršnjake.

Dijete je razvilo “stav žrtve”

Donna naglašava da “prave žrtve”, odnosno djeca koja nemaju vještine ili samopouzdanje da bi se zauzela sama za sebe često zauzmu stav žrtve-hodaju pognute glave i ne žele da komentarišu ili da govore ono što misle. Ta djeca su takođe podložna maltretiranju. Ako vaše dijete postaje isuviše krotko, razmislite o tome da ga upišete na neku aktivnost gdje se ne mora takmičiti sa ostalim igračima, kao što su judo ili borilačke vještine. Kao što Donna kaže, pravi izbor su sve aktivnosti u kojem će se dijete takmičiti samo sa sobom. Na taj način će ono izgraditi svoje samopouzdanje bez pritiska da udovolji drugima.

Izvor: Reader’s Digest

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije