Praktična LolaŽivot

Kako preuzeti kontrolu nad finansijama?

Koliko puta vam se desilo da zavirite u svoj novčanik, račun u banci ili slamaricu (ne znamo gdje sve držite novac), a onda se iznenadite koliko je to mjesto pusto? Nama se desi svako malo. A posebno ako dosta stvari…

Ivana Simikić

Koliko puta vam se desilo da zavirite u svoj novčanik, račun u banci ili slamaricu (ne znamo gdje sve držite novac), a onda se iznenadite koliko je to mjesto pusto?

Nama se desi svako malo. A posebno ako dosta stvari plaćamo karticom i aplikacijom, pa je totalni nesklad između naše glave, novčanika i stanja na računu. Da se to više ne bi dešavalo, potrebno je da preuzmemo kontrolu nad finansijama. Evo kako da to uradite.

Vodite evidenciju troškova

Ali baš svih! Napravite spisak, koji ćete podijeliti po oblastima, recimo hrana, prevoz, izlasci, garderoba, kozmetika, računi, knjige…. Zatim nakon svakog plaćanja (svejedno da li gotovinom, karticom ili elektronski), upišite iznos u određenu kategoriju. Tako ćete na kraju mjeseca vidjeti gdje vam je otišao novac i na šta najviše trošite. Nekih stvari postanete svjesni tek kada ih vidite na papiru, tako da se ova metoda pokazala kao vrlo učinkovita.

Isplatite sve dugove koje imate

Organizujte se i napravite evidenciju svih dugovanja – banci, prijatelju, roditeljima, elektrodistribuciji, biblioteci… Pokušajte da se sjetite svega i onda napravite plan kako da isplatite sve to. Ne možete sve odjednom, zato rasporedite na nekoliko mjeseci, po prioritetu i iznosu.

Planirajte svoje troškove

Znamo da vam svi trube o tome, ali zar stvarno mislite da je bez razloga? Da se ne lažemo, i mi odemo u market po mlijeko, pa potrošimo 20 maraka i vratimo se bez njega. Stvar je u planiranju i pridržavanju toga što smo zacrtali. Ako smo na spisak stavili mlijeko, hljeb i deterdžent za suđe, nipošto ne smijemo kupiti lak za nokte ili čokoladicu. Znamo, svima nam je to “samo još…”, ali ako sve te sitne, neplanirane stavke saberete na kraju mjeseca vidjećete da na njih odlazi mnogo novca.

Koristite gotovinu

Plaćanje karticom ili putem mobilnog/elektronskog bankarstva jeste mnogo jednostavnije (plus izbjegavate upadanje u sive zone tokova novca), ali je jako loše za ljude koji nemaju baš veliku kontrolu nad troškovima. Kada plaćate gotovinom, vi zaista vidite taj novac, držite ga u ruci, pa ste svjesni iznosa koji dajete. Ako to ide elektronski, mnogo lakše ćete potrošiti i više nego što biste trebali.

Napravite plan trošenja

I pridržavajte ga se! Jednostavno sebi napravite tabelu, ako vam je plata 600 KM, na stan dajete 230 KM, telefon 25 KM, prevoz 60 KM, a hranu 280 KM, to znači da vam je potreban dodatni izvor finansiranja, jer vam na sve preostale stavke ostaje cijelih 5 KM. Šalimo se, cilj je svoje prihode rasporediti tako da preživimo mjesec. Znamo da je teško, ali imali li drugog izbora?

Počnite da štedite

Ok, sad se vjerovatno pitate “a od čega?”, ali sve i da uštedite dvije marke, i to je neka ušteda. Uzmite teglu (da biste uštedjeli na kupovini kasice i taj novac odmah ubacili u nju) i povremeno ubacite sitniš. Važno je da budete strpljivi i da ne očekujete da se u njoj nađe 300 KM za dva mjeseca. Čak i da uštedite 20 KM za tri mjeseca, to je uspjeh. Dobro će doći u nekom trenutku!

U slučaju da vaša štednja zakaže ili iskrsne neki hitan izdatak koji trenutno nikako ne možete pokriti, jedna od opcija su i brzi keš krediti. Dobra stvar kod njih jeste da vam se ne obračunava kamata i da vraćate tačno onaj iznos koji ste uzeli. Njih je moguće podići čak i online, za svega 30 minuta. Na raspolaganju vam je pozajmica između 100 KM i 390 KM, koje morate vratiti u roku od 30 dana, tako da su ovo prilično dobre opcije ukoliko se suočite sa neplaniranim troškovima. Forza kredit jedan je od najboljih izbora upravo zbog jednostavnog postupka, brzine obrade i načina vraćanja. Ako nam zatreba pozajmica, oni će biti naš prvi izbor.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije