LjudiRadoznala Lola

Kurirka iz Zenice: Ovaj posao je častan i dostojan svake žene

Anida Ismić iz Zenice, prva kurirka EuroExpressa, uspješno razbija predrasude o ženama vozačima, te svojim radom i trudom dokazuje kako se žene mogu iskazati na svim poljima, kada su dovoljno spremne, hrabre i sposobne. Kaže da su je roditelji učili da uvijek…

Redakcija

Anida Ismić iz Zenice, prva kurirka EuroExpressa, uspješno razbija predrasude o ženama vozačima, te svojim radom i trudom dokazuje kako se žene mogu iskazati na svim poljima, kada su dovoljno spremne, hrabre i sposobne.

Kaže da su je roditelji učili da uvijek sluša sebe i svoj um, a predrasude ostavi po strani.

“Moje mišljenje je da svaka žena može raditi posao koji poželi. Posao kurirke sam izabrala jer sam avanturista i takmičar, a osim toga ova profesija je usko vezana uz moje obrazovanje. Upravo zbog moje životne dinamike i nemogućnosti da ostanem na jednom mjestu, pronašla sam se apsolutno u opisu ovog posla. Biti na mjestu kurirke za mene je časno i dostojno svake žene. Osjećam se izuzetno. Ovaj posao pokazuje koliko sam drugačija, posebna i jaka“, govori ona.

U svom svakodnevnom obavljaju povjerenih zadataka svakodnevno se susreće sa pozitivnim reakcijama, što je dodatno motiviše. U timu je sasvim ravnopravna sa drugim kolegama i svoj radni dan provodi baš kao i svi drugi kuriri na terenu. Nakon buđenja i spremanja za posao odlazi u centar, gdje sa svojih 20 muških kolega preuzima svoj dio posla. Srećna je što svakodnevno dobija priliku da upozna nove ljude, koji su, kako naglašava, jedna od posebnih prednosti ovog posla.

Za najveći izazov ističe kako je to dokazivanje moći jedne sićušne žene da može svakodnevno upravljati velikim vozilom. Ali tu njena priča ne staje, jer ono što joj je osim posla najbitnije jesu njeni članovi porodice, koji su joj ujedno i najveća podrška. Ponosna je supruga i majka dvoje djece. Drugim ženama koje razmišljaju o preuzimanju sličnih odgovornih, a istovremeno netipičnih poslova za žene poručuje da joj se pridruže kako bi zajedno razbile stereotipe o ženama.

“Mi smo jake, odgovorne i bez ustručavanja se trebamo okušati u ovom poslu. U svim drugim poslovima u kojima vladaju takođe stereotipi poručila bih da smo mi odvažne i hrabre. Žene vladaju svijetom!”

Dinamično radno mjesto ujedno podrazumijeva i neizbježne anegdote, koje ovaj posao čine dodatno uzbudljivim i zabavnim. Iz mnoštva onih sa terena, ispričala nam je najupečatljiviju.

“Dobila sam paket za dostavu. A naši komitenti se često javljaju na Call centar gdje su navikli na ženski glas. Ja sam pozvala komitenta kako bih uručila paket i dobila tačnu lokaciju dostave. U razgovoru komitent je uporno mislio da priča sa nekom od uposlenica Call centra. Kada sam saopštila da sam ja kurirka, spuštena mi je slušalica. Ponovo sam pozvala. Prilikom dostave na adresu komitent me tako začuđeno gledao dok sam izlazila iz kombija. Međutim, kroz dalji razgovor i dobro raspoloženje objasnila sam da sam zaista kurirka”, prisjeća se ona.

U svakom poslu susrećemo se sa nekim poteškoćama, ali se one uspješno prevazilaze kada ste pozitivni i snalažljivi kao Anida. Njene poteškoće su bile adrese i snalaženje na njima, ali se uz nesebičnu podršku nadređenih i kolega kvalitetno obučila i nadogradila znanje.

Najveća motivacija u ovom poslu joj je napredak, jer je mnogo truda uložila u svoje školovanje, a za kompaniju EuroExpress vjeruje kako je prepoznaje kao vrijednog radnika koji ima prostor za rast i razvoj. Odnos kolega i svih zaposlenih u ovoj kompaniji za nju je sličan porodici, jer kada nema pritiska u poslu onda on postaje zadovoljstvo.

Euroexpress.ba

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije