LjudiRadoznala Lola

Radnja u kojoj ugrožena djeca grade svoju budućnost

Aaron Valencia je bio tinejdžer kada se njegov život okrenuo naglavačke. Odrastao je u siromaštvu, uz majku koja je bila u vezi sa nasilnikom. U okruženju prepunom droge, alkohola i fizičkog zlostavljanja nije imao nikakvu stabilnost i to ga je…

Vesna Drakulic

Aaron Valencia je bio tinejdžer kada se njegov život okrenuo naglavačke. Odrastao je u siromaštvu, uz majku koja je bila u vezi sa nasilnikom. U okruženju prepunom droge, alkohola i fizičkog zlostavljanja nije imao nikakvu stabilnost i to ga je u jednom trenutku povuklo na dno. Sa devet godina je počeo da pije, sa 14 je pušio metamfetamin, a u 15. godini života je okusio heroin. Tinejdžerski dani su mu prolazili u bijegu, pretprodaji droge i služenju kazne u zatvoru. Jednog dana nije imao kuda da ode, spavao je u parku i tog trenutka je odlučio da promijeni svoj život nabolje i spasi samog sebe.

Aaron je 1999. godine otišao na rehabilitaciju, a nakon toga je ušao u program liječenja koje mu je odredio sud. Otada je potpuno trijezan. U međuvremenu je počeo raditi na restauraciji klasičnih automobila da bi na kraju u Lancasteru, Kaliforniji otvorio svoju malu radnju. Nekoliko godina kasnije djeca iz komšiluka su počela da se skupljaju ispred njegove garaže i kada su mu rekli da bi voljeli naučiti raditi taj posao, Aaronu je na pamet pala sjajna ideja. Pokrenuo je neprofitni projekat “Lost Angels Children’s Project” (Projekat djece izgubljenih anđela”) koji danas siromašnoj, usvojenoj i ugroženoj djeci pruža program nakon škole sa fokusom na restauraciju “klasika”.

Aaron Valencia danas ugroženoj djeci pruža stabilnost koju on sam nikad nije imao, Foto: YouTube screenshot

“Naš cilj je da ponudimo pozitivno i bezbjedno mjesto toj djeci na koje mogu doći, učiti i biti dio nečeg drugačijeg”, objašnjava Aaron i dodaje da oko 15 djece dolazi na časove tri puta sedmično i uče kako da naprave auto. “Djeca koja dođu ne znaju ništa o autima. Krećemo od nule, učimo ih da čitaju mjerne trake, rade sa vijcima i alatom, objašnjavamo im osnove bezbjednosti. Sve te njihove vještine tada prebacimo na rad na pravom klasičnom automobilu.”

Svake godine Aaron i njegovi đaci restauriraju jedan prilagođeni auto koji tada odlazi na sajam automobila. Sav prikupljeni novac odlazi za finansiranje ovog programa. Otkada je 2015. godine započeo priču oko cijelog ovog projekta Aaron je radio sa oko 100 mladih ljudi. Rezultat? Obje strane imaju koristi od ovoga-djeca uče u pozitivnom okruženju, a Aaron im je u mogućnosti pružiti stabilnost koju on nikada u djetinjstvu i mladosti nije imao.

“Ova djeca su još uvijek samo djeca. I dalje se brinu zbog video igrica i škole. I to mi je divno. Srećan sam zato što su oni i dalje djeca”, otvoreno priča Aaron.

U Aaronovoj radnji se sa djecom razgovara o svakodnevnim temama, Foto: YouTube screenshot

U njegovoj radnji je mnogo mehaničara koji stalno rade na prilagođenim vozilima, muzika glasno svira i stalno se nešto dešava. To privlači djecu da vide o čemu se tu radi i uvijek žele da pomognu, a ne da samo stoje sa strane i posmatraju. Aaron i njegov tim im pruže tu priliku i svakodnevno gledaju kako djeca nadmaše same sebe. Mnoga od njih su pretpjela neku traumu ili probleme, a kako sam Aaron kaže, niko vas ne uči kako da se sa svim tim nosite. Upravo zbog toga u ovoj radnji se razgovara o normalnim temama kao što su životna iskustva i pritisci vršnjaka. Osim što ovdje mogu raditi na “klasicima” djeci se pruža prilika i da vježbaju boks u teretani. Aaron ističe da se to pokazalo naročito dobro za djecu koja imaju problema sa bijesom i samodisciplinom. Isto tako, stalno rade i na manjim umjetničkim projektima pa su tako nedavno djeca imala svoju prvu izložbu u Lancasteru koja je bila veoma uspješna.

Aaronov projekat ovoj djeci pruža mnogo više od znanja kako da budu mehaničari. Ovdje svi oni mogu otvoriti oči i vidjeti svijet i život na drugačiji i bolji način. Svi oni mogu poboljšati svoju budućnost.

Izvor: CNN

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije