KulturaRadoznala Lola

Nobelova nagrada za književnost u rukama engleskog pisca

Švedska akademija je još jednom iznenadila svojim izborom za laureata u sferi književnosti, mada je iznenađenje svakako manje od prošlogodišnjeg. Engleski pisac Kazuo Išiguro (Kazuo Ishiguro) imenovan je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2017. godinu. Švedska akademija je pisca pohvalila za…

Redakcija

Švedska akademija je još jednom iznenadila svojim izborom za laureata u sferi književnosti, mada je iznenađenje svakako manje od prošlogodišnjeg.

Engleski pisac Kazuo Išiguro (Kazuo Ishiguro) imenovan je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2017. godinu. Švedska akademija je pisca pohvalila za njegove “romane nabijene emocionalnom snagom, koja raskriva ambis pod našim iluzornim osjećajem povezanosti sa svijestom.”

Rođen u Japanu, Išiguro se sa pet godina sa porodicom seli u Veliku Britaniju. Studirao je kreativno pisanje na Univerzitetu Istočne Anglije, a prvi roman, “Blijedi obrisi sjećanja” (“A Pale View”), objavio je 1982. godine. Od tada je posvećen isključivo pisanju. Teme sjećanja, vremena i samoobane dominiraju njegovim djelima, pogotovo romanom “Ostaci dana” (“The Remains of the Day”).

Sa imenima poput Margaret Atvud (Margaret Atwood) i Harukija Murakamija(Haruki Murakami), koji dominiraju policama knjižara već neko vrijeme, Išiguro je bio porpilično iznenađujući izbor. Ipak, nakon prošlogodišnjeg izbora Boba Dilana (Bob Dylan), Išiguro se čini kao povratak na sigurnu teritoriju.

Autor romana “Ostaci dana”  i “Ne daj mi nikada da odem” (“Never Let Me Go”), koji su su pretvoreni u izvrsne filmove, “odlikuje se istančano suzdržanim izrazom, nezavisnim od događanja u romanu”, dodala je Švedska akademja u svom saopštenju.

Bosonoga.com

Naslovna fotografija: kadar iz filma “Ne daj mi nikada da odem”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije