Hrabra LolaLoliteti

Lolitet: Unikatni cekeri, borosane i kožne torbe čekaju na vas

Čitateljke koje su odrastale osamdesetih godina sjećaju se da je u cipelaru njihovih majki obavezno bio barem jedan par borosani. Bile su to one udobne cipele, otvorenih prstiju sa punom petom, na pertlanje i obično plave boje. Godine su prolazile,…

Vesna Drakulic

Čitateljke koje su odrastale osamdesetih godina sjećaju se da je u cipelaru njihovih majki obavezno bio barem jedan par borosani. Bile su to one udobne cipele, otvorenih prstiju sa punom petom, na pertlanje i obično plave boje. Godine su prolazile, trendovi su se mijenjali, a borosane su ostale zaključane u ormaru, obavijene prašinom prošlosti. I ostale bi tako da ih iz zaborava na svijetlo dana opet nije iznijela akademska slikarica Zejna Trebotić-Kušeta iz Supetra na Braču, ukrasila ih i udahnula im potpuno novi život. No, nije se zadržala samo na borosanama-cipele, čizme, cekeri i kožne torbe su dobijale potpuno novi izgled, šarm i svježinu, a Zejna je sve to ujedinila u brend koji se zove „Zebra Art“.

Ova akademska slikarica inače slika zavjetne crkvice ostrva Brača, a te slike su našle svoje mjesto u cijelom svijetu. Kako potiče iz umjetničke porodice sve oko nje je umjetnost i sve vezuje za nju. Kako sama kaže, voli sve probati uraditi rukama pa je tako pravila lampe, šila, plela, izrađivala nakit, ukrašavala vjenčanice i bukete, oslikavala zidove, ali njena najveća ljubav je preuređenje cipela, borosani i torbi. I dan danas se sjeća prvih cipela koje je uredila na svoj način.

“Kao srednjoškolka sam iscrtala animalni print na stare cipele jer takvih kod nas nije bilo moguće kupiti, a meni su trebale. Tako je ostalo i danas-kad nečega nema u prodaji ja to napravim. Zgodno zar ne?”, sa osmijehom na licu priča Zejna.

Cekeri sa likom Fride Kahlo su Zejnin originalni proizvod, Foto: Zebra Art

Sve počinje od toga kakve cipele želi. Nekada kupi nove, a nekada prepravlja stare. Pri izradi koristi razne materijale, a o izboru odlučuje inspiracija i, naravno, želje kupaca. Često upotrebljava razne trakice, resice, pompone, čipku, šljokice, perle, boje, metal i perje, ali i kožu i krzno.

“Moram spomenuti da puno koristim krzno i kožu koju dobivam direktno iz italijanske tvornice cipela te je imam u svim bojama i dezenima. Obožavam krzno, neka mi oproste ljubitelji životinja, ali to je jače od mene. Ono se često zna naći na mojim cipelama i torbama”, priča Zejna.

Animalni print je Zejnin najdraži motiv i zbog njega je i svoj brend nazvala “Zebra Art”. Najviše voli da radi noću i tada nastaju njene najljepše kreacije. No, kupci imaju i drugih želja i Zejna to poštuje. Jedna od tih želja je došla od njene prijateljice koja je htjela da ima jedinstvene borosane. Nakon tih prvih uslijedile su mnogobrojne narudžbe za borosane u različitim bojama i dezenima. Jedne su bile pankerske crne, druge kraljevske zlatne, treće pernate, četvrte sa motivima zelenih livada. Zejna ističe da obožava sređivati borosane zato što je jako zahvalno raditi na njima. Platnene su i  zbog toga je divno crtati, šivati i lijepiti ukrase po njima. Nastaju za jedan dan, najviše dva.

Borosane, Foto: Zebra Art

Osim cipela i borosana, Zejnina velika ljubav su i torbe i cekeri. Manje radi kožne torbe jer joj za to treba više vremena, ali zato su cekeri iz njene kreativne radionice prava umjetnička djela.

“Prvi cekeri su nastali prije 30 godina i pojedine danas njihovi vlasnici šetaju. Praktični su, veseli i lako ih je raditi. Svi su različiti, bogato ukrašeni jer tu ne štedim. Svaki od njih je postavljen i drugačije veličine. Izdvojila bih cekere sa likom Fride Kahlo koji su jako traženi i za koje mogu reći da su moj proizvod, a sve ostalo je kopija. Radim ih po narudžbi i preuređujem stare”, priča Zejna.

Ukoliko i vi želite da imate unikatne cipele, borosane, cekere ili torbe posjetite WEB stranicu “Zebra Art” i naručite nešto iz Zejnine predivne kolekcije. Jedna čitateljka dobiće od Zejne i Lola magazina mali ceker na poklon. Sve što treba da uradite jeste da objavite ovaj tekst na svom Facebook profilu i napravite printscreen objave koji ćete nam poslati u inbox Loline Facebook stranice. Prijave prikupljamo do srijede, 11. oktobra, u podne, nakon čega ćemo putem slučajnog odabira obradovati jednu čitateljku ovim divnim poklonom. Srećno!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije