AktivizamHrabra Lola

Autićima do operacione sale i osmijeha na dječijem licu

Niko ne voli da boravi u bolnici, a to posebno teško pada djeci i njihovim roditeljima. Odlazak na operaciju je posebno stresan za mališane, a mame i tate ne znaju kako da umire svoju dječicu. U dječijoj bolnici “Rady” u…

Vesna Drakulic

Niko ne voli da boravi u bolnici, a to posebno teško pada djeci i njihovim roditeljima. Odlazak na operaciju je posebno stresan za mališane, a mame i tate ne znaju kako da umire svoju dječicu. U dječijoj bolnici “Rady” u San Diegu su odlučili da djecu na putu do operacione sale ne prate suze i strah, već igra. Zbog toga su doktori, medicinske sestre i policajci udružili snage i nabavili tri autića na daljinsko upravljanje. Dječica u ovoj bolnici će sada iz bolničkog kreveta sjedati u “svoju limuzinu” i krenuti na vožnju do operacione sale.

U ovoj bolnici pokrenut je program koji bi djeci trebao pomoći da se opuste prije pregleda i operacije. Vožnja luksuznim autićima je samo jedan dio programa, a u njima se mogu voziti mališani od treće do osme godine života. Na raspolaganju su im minijaturne verzije BMW-a, Mercedesa i Lamborghinija.

Foto: YouTube screenshot

Autiće su donirale regionalne agencije za sprovođenje zakona u San Diegu. Za djecu u bolnici su se takođe prikupljali i novac i plišane igračke. Cilj ove akcije je da malenim pacijentima boravak u bolnici ne bude toliko strašan, ali i da malo olakša brigu njihovim roditeljima.

“Ovdje se ne radi samo o tome da se djeca zabave. Stres od operacije pada i na leđa roditelja. Kada vide da se njihovo dijete smije lakše će podnijeti nervozu zbog razdvajanja i operacije. Djeca se razvesele kada vide autiće i na taj način nesvjesno barem malo olakšavaju brigu i svojim roditeljima”, objašnjava doktorica Daniela Carvalho koja radi kao direktorica dječije bolnice “Rady”.

Foto: YouTube screenshot

Jedna petogodišnja djevojčica je svojim velikim osmijehom tokom vožnje autićem pokazala koliko bi ovaj program mogao biti uspješan. Autićima ustvari upravljaju doktori i medicinske sestre preko daljinskog upravljača, a koliko je ova ideja zaista dobra pogledajte u video snimku ispod ovog teksta.

Izvor: New York Post, Daily Mail, NBC Los Angeles

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije