Praktična LolaŽivot

Pogledajte kako likovi iz “Ulice Sezam” pomažu djeci da se nose sa traumama

Big Bird i njegovo društvo iz “Ulice Sezam” imaju novu misiju, a to je da pomognu djeci da se izbore sa stresom i traumama. “Radionica Sezam” kao neprofitni dio popularne dječije serije “Ulica Sezam” lansirala je snažnu novu inicijativu dizajniranu…

Vesna Drakulic

Big Bird i njegovo društvo iz “Ulice Sezam” imaju novu misiju, a to je da pomognu djeci da se izbore sa stresom i traumama. “Radionica Sezam” kao neprofitni dio popularne dječije serije “Ulica Sezam” lansirala je snažnu novu inicijativu dizajniranu uz pomoć psihologa. Prve epizode su se počele prikazivati odmah nakon najsmrtonosnijeg masovnog ubijanja u američkoj istoriji.

Ova inicijativa sadrži i materijale za roditelje, skrbnike i socijalne radnike, kao i video elemente u kojima svima dobro poznati likovi iz “Ulice Sezam” pokazuju jednostavne vježbe koje će pomoći djeci da se osjećaju bezbjedno i da se lakše nose sa traumom i stresom. Prije nekoliko dana je objavljena nova analiza nacionalnog istraživanja dječijeg zdravlja prema kojoj je ustanovljeno da je samo u Americi skoro pola djece mlađe od 18 godina imalo neko neželjeno iskustvo u djetinjstvu. Iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti saopšteno je da su se ta iskustva vezala za zdravstvene rizike, hronična zdravstvena stanja, malim životnim potencijalom, pa čak i prerane smrti. U upravi za mentalno zdravlje i zloupotrebu supstanci naglašavaju da neželjena iskustva u djetinjstvu predstavljaju i značajan faktor rizika za poremećaje zloupotrebe supstanci.

Foto: YouTube screenshot

Traumatska dešavanja se ne mogu uvijek spriječiti, ali postoje načini da se njihove posljedice ublaže. U tome vam mnogo može pomoći novi materijal “Ulice Sezam” koji je u potpunosti objavljen na Internetu sa ciljem da se pomogne u sprečavanju toga da trauma iz djetinjstva definiše život te osobe i smanji negativne efekte.

“Koliko god mi željeli da zagrlimo svoju djecu i sačuvamo ih od zla, nerealno je da imamo tu sposobnost”, izjavila je Robin Gurwitch, članica nacionalne mreže za pomoć djeci koja su preživjela traumu. Doktorica Lee Beers, pedijatrica dječijeg nacionalnog zdravstvenog sistema u Washingtonu je dodala da tragedija ne treba biti trauma za djecu ako ih odrasli ljudi oko njih obasipaju dobrotom, snagom i brigom. Sherrie Westin, izvršna direktorica “Radionice Sezam” je izjavila da je osjećala potrebu da lansira ovaj program imajući u vidu mali broj resursa za pomoć djeci koja su preživjela traumu.

“Likovi iz ‘Ulice Sezam’ su u jedinstvenoj poziciji da pomognu djeci koja su preživjela traumu zato što je ova serija uvijek bila utjeha mališanima koji su se nosili sa veoma teškim okolnostima”, objasnila je Sherrie.

Doktor Richard Besser, predsjednik i direktor fondacije “Robert Wood Johnson” koja je pomogla u finansiranju ove inicijative je naglasio da su svjesni toga kako trauma iz djetinjstva može da naškodi zdravlju i dobrobiti djece. On je takođe istakao da inicijativa “Ulice Sezam” pruža alate za pomoć djeci koja se moraju nositi sa najtežim životnim izazovima.

Kompletan materijal je dostupan na WEB stranici “Ulica Sezam u zajednicama”, a video snimke u kojima Big Bird, Elmo, Alan i ekipa donose savjete o tome kako da ublažite stres možete pogledati i ispod ovog teksta.

Kako da zamislite mjesto na kojem ste bezbjedni:

Kako da zagrlite sami sebe:

Kako da se smirite vježbajući brojanje i disanje:

Kako da izgradite samopouzdanje:

Kako da usporite i smirite se kada ste nervozni:

Kako da se riješite osjećaja ljutnje:

Kako da napravite mjesto na kojem se osjećate bezbjedno:

Izvor: ABC News

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije