Praktična LolaŽivot

Iz Hrvatske stiže uređaj za precizno određivanje najplodnijeg dana u mjesečnom ciklusu

Mladi bračni parovi vrlo dobro znaju koliko je ponekad teško da dobiju bebu. Svaka žena zna da postoji dani u mjesecu koji su plodni i da je tada veoma visoka mogućnost da ostane u drugom stanju. Postoji nekoliko metoda određivanja…

Vesna Drakulic

Mladi bračni parovi vrlo dobro znaju koliko je ponekad teško da dobiju bebu. Svaka žena zna da postoji dani u mjesecu koji su plodni i da je tada veoma visoka mogućnost da ostane u drugom stanju. Postoji nekoliko metoda određivanja plodnih dana i mnoge od njih je isprobala i Maja Bujas iz Hrvatske kada je pokušavala zatrudniti. Najviše joj se dopao metod analize sline i nije mogla da vjeruje koliko malo ljudi zna za to. Budući da živimo u doba kada moderna tehnologija sve više postaje dio ljudske svakodnevnice, Maja je došla na ideju da taj metod nekako poveže sa mobilnim telefonom i tako je nastao „me.mum“, uređaj i aplikacija za precizno određivanje najplodnijeg dana u mjesečnom ciklusu žene.

„Godinu dana sam razmišljala i odlučila da ideju moram bar probati realizirati. Nakon nekoliko sastanaka i istraživanja došla sam suprugu Hrvoju i iznijela mu plan. Ideja mu se odmah svidjela i prošle godine smo krenuli zajedno u realizaciju“, ispričala je Maja za Lola magazin.

Maja Bujas, Foto: me.mum

Zahvaljujući ovom maleckom uređaju i njegovoj pratećoj aplikaciji žene će moći za veoma kratko vrijeme doći do informacije kada postoji najveća šansa da ostanu u drugom stanju. Maja objašnjava da se na „me.mum“ stavlja malo sline, a zatim se uređaj povezuje sa mobilnim telefonom. Tada aplikacija analizira podatke iz sline i daje odgovore „ne, pokušajte ponovo“ ili „da, vrijeme je za bebu“. Kako je moguće da se na osnovu sline odredi najplodniji dan u mjesečnom ciklusu žene? Jednostavno, u njoj se može detektovati LH/ luteinizirajući hormon čija je glavna uloga da uzrokuje ovulaciju.

Koliko je ova ideja uspješna govori i činjenica da su Maja i Hrvoje sa uređajem „me.mum“ osvojili drugo mjesto na ovogodišnjem regionalnom takmičenju tehnološkh ideja „Idea Knockout“ u organizaciji časopisa „BUG“. Takmičilo se 19 timova, a prvo mjesto je pripalo devetnaestogodišnjem Albertu Gajšaku koji je osmislio igraću konzolu koju sami morate sastaviti. Iako im pobjeda izmakla za dlaku, Maja i Hrvoje su, zahvaljujući ekipi iz časopisa „BUG“ uspostavili kontakt sa organizatorima CES-a iz Las Vegasa što im je veoma važno jer im je startno tržište upravo Amerika. Na njihovu adresu su već stigle i ponude za saradnju od svjetskih kompanija, ali o tome još uvijek ne mogu govoriti javno.

Foto: me.mum

Sljedeći korak je, kako nam je otkrila Maja, završetak iOS i Android aplikacije, te početak proizvodnje samog uređaja. „me.mum“ bi se u prodaji trebao naći u maju 2018. godine. Sam uređaj će koštati 59 evra plus troškovi dostave dok će aplikacija i maska biti besplatni, a moći ćete ga kupiti preko „me.mum“ WEB shopa, ali i drugih specijaliziranih online prodavnica kao što je Amazon.

„Veliki potencijal vidimo u partnerstvu sa postojećim kvalitetnim aplikacijama za praćenje menstrualnih ciklusa kojima je naš uređaj odličan monetizirajući dodatak. Offline želimo biti dostupni i van farmacija, na primjer u trgovinama kao što su ‚DM‘ ili ‚Muller‘ i slično, u Americi, Velikoj Britaniji i tako dalje“, izjavila je Maja.

Rad na inovativnim i start-up projektima bračnom paru Bujas nisu nepoznati-Hrvoje je osnivač WEB portala za grupnu kupovinu „Crno jaje“, a takođe su pokrenuli i pretraživač nekretnina „GoHome“.

„U današnje doba sasvim je svejedno gdje startaš ukoliko ideja ima potencijal na svjetskom tržištu ‚naš a svjetski‘. Ništa u životu nije lako, ništa nećete dobiti na pladnju, za sve se morate izboriti! Definitivno je prednost u timu imati beskrajno kreativnu i sposobnu osobu kao što je moj suprug“, naglasila je Maja.

Maja i Hrvoje Bujas, foto: me.mum

Koja je tajna njihovog uspjeha? Maja naglašava da nema neke posebne tajne, samo puno rada i truda, kvalitetan tim i ideja koja ima potencijal. Pored toga, nije loše da imate i neki početni kapital, ali, kako sama Maja kaže, lakše ćete doći do njega ukoliko imate sve prethodno navedeno. Da je lako, nije, ali ne treba se bojati prezentovati svijetu svoju ideju. I upravo to je njena poruka svima koji oklijevaju da predstave i realizuju svoje ideje. S obzirom na dosadašnji uspjeh bračnog para Bujas sigurno je da ovaj savjet vrijedi poslušati.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije