PojaveRadoznala Lola

Znate li šta je “muška menopauza”?

Koliko često ste čuli šale na račun muškaraca kada se razbole? Znate one šaljive komentare poput “ponaša se kao da će umrijeti od najobičnije prehlade”. James Innes-Smith, novinar i pisac ih je u svom životu čuo i previše, a veoma…

Vesna Drakulic

Koliko često ste čuli šale na račun muškaraca kada se razbole? Znate one šaljive komentare poput “ponaša se kao da će umrijeti od najobičnije prehlade”. James Innes-Smith, novinar i pisac ih je u svom životu čuo i previše, a veoma često su one prelazile granicu humora i postajale uvrede. U svom radu on se specijalizovao za pitanja muškaraca i zbog toga su ga pozvali u emisiju kod Eamonn Holmes da govori o andropauzi, fenomenu sličnom ženskoj menopauzi koji pogađa muškarce između 40. i 55. godine života. Za vrijeme emisije u kojoj su gostovali i najpoznatiji specijalisti za hormone među kojima je i doktorica Marion Gluck gledaoci su komentarisali temu na Twitteru. Uprkos Marioninim tvrdnjama da su neki muškarci u određenim godinama imali simptome menopauznog tipa mnoge gledateljke nisu u to povjerovale i to su pokazale svojim objavama na Twitteru.

“Taman pomislim da sam čula sve! Muška menopauza-kakva glupost! To je samo još jedan izgovor muškarcima da budu bezobrazni!”, “Sve što mi radimo muškarci mogu uraditi još dramatičnije”, “Muška menopauza-je li to isto kao i muška prehlada?” – Ovo su samo neki od komentara koji su naveli Jamesa da se zapita zbog čega neke žene bez razmišljanja napadaju muškarce kada je u pitanju njihovo zdravlje?

Foto: YouTube screenshot

Doktorica Gluck je Jamesu izvadila krv i nalaz je pokazao da su mu nivoi hormona niski zbog čega je bio nervozniji i depresivniji. Prepisala mu je suplemente i za nekoliko sedmica je James primjetio koliko mu se i mentalno i fizičko zdravstveno stanje poboljšalo.

“To uopšte nije kontroverzno. Jedna od razloga zbog kojih sam pristao da se pojavim u emisiji je taj što želim ohrabriti muškarce da otvorenije pričaju o svojim zdravstvenim problemima”, izjavio je James.

Voditelj emisije Eamonn Holmes se suočio sa onima koji poriču da problem postoji.

“Ja nikad ne bih mogao sjediti ovdje i kritikovati bilo koje žensko stanje na ovakav način. Zaista me zaprepašćuje da ne postoji bar malo empatije ili shvatanje da ako se to desi jednoj vrsti ljudskog bića, mora se desiti i drugoj”, naglasio je Eamonn.

Simptomi andropauze su smanjena želja za seksom, veoma suva kosa i koža, značajno povećano znojenje, problem sa koncentracijom, slabost u mišićima i nesanica, anksioznost i/ili razdražljivost, te promjene u sastavu kostiju.

Društvene mreže su Jamesu još jednom pokazale zašto, kako on kaže, muškarci moraju patiti u tišini. I dalje živi zastarjela ideja da žene bolesne muškarce smatraju slabićima. Jamesov dobar prijatelj mu se povjerio da se više ne obraća svojoj ženi za pomoć kada se razboli zato što ona na to samo prevrne očima i kaže mu da bude muško. Njegovog drugog prijatelja je ostavila djevojka kada mu se upalilo slijepo crijevo. Očajan čovjek je ispričao da se danima previjao od bolova, a ona ga je jedva primječivala.

“Znam kako im je. Prije nekoliko godina sam ljetovao na Tajlandu i otrovao sam se hranom. Moja djevojka i ja smo bili smješteni u onim kolibama na plaži u kojima je toalet rupa u podu, česma je zarđala i svuda ima buba. Umjesto da je bila uz svog muškarca dok je ležao u groznici i svaki čas trčao u potpuno nehigijenski WC, ona me je ostavila da se sam borim i za to vrijeme uživala u čarima Koh Phi Phija. Tvrdila je da sam bio ‘previše dramatičan, ali kako drugačije da preživite povraćanje?”, otvoreno priča James.

Foto: Pixabay.com

James smatra da danas žene sve češće optužuju muškarce da su previše dramatični. Kad žena optuži muškarca da boluje od muške prehlade ona mu, kako James tvrdi, ustvari poručuje da “ima blagu hunjavicu, da treba to prevazići i da ne očekuje od nje da mu briše znoj sa čela”.

“Očito je da mi muškarci nikad nećemo znati šta znači bol sve dok ne rodimo dijete. Međutim, istraživanja su pokazala da su muškarci podložniji određenim vrstama bola”, izjavio je James.

Doktor Andreas Sander-Kiesling, sa odsjeka za anesteziologiju i intenzivnu njegu na medicinskom Univerzitetu u Grazu, Austriji pregledao je podatke više od 10 000 pacijenata koji su prošli različite operacije. U 27% slučajeva muškarci su češće prijavljivali bol nakon ozbiljnijih zahvata kao što je operacija srca. Sa druge strane, žene su pokazale veće očitavanje bolova nakon rutinskih operacija poput biopsije. James smatra da to sasvim jasno pokazuje da nisu svi muškarci slabići. Priznaje da možda s vremena na vrijeme uveličavaju simptome kako bi bili dramatičniji, ali to je samo zato što vole da ih njihove žene ili djevojke paze.

“Zato, drage dame, kada se vaš muškarac sljedeći put razboli nemojte samo odmahivati glavom u nevjerici. On se možda osjeća nedovoljno voljeno ili necijenjeno, možda mu samo treba malo razuvjeravanja i lijepa riječ, a možda jadnik upravo prolazi kroz ‘mušku menopauzu’. Obrišite mu znoj sa čela, donesite mu lijek, recite mu da će se ujutro osjećati bolje. Ukoliko se simptomi ne povuku odvedite ga doktoru”, ovim riječima James je zamolio sve žene na svijetu da povjeruju svojim muškarcima kada im se požale da se ne osjećaju dobro. Na kraju krajeva, šta je loše u tome da brinete o čovjeku kojeg volite?

Izvor: Telegraph, YouTube

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije