PojaveRadoznala Lola

Kako da roditeljima objasnite čuda moderne tehnologije, a da ne poludite?

Najmanje što možemo učiniti za svoje roditelje je da im pomognemo sa stvarima koje im nisu jasne. No, sigurno ste se dosad uvjerili u to da kada im pokušate objasniti kako da rade na računaru ili pametnom telefonu za tren…

Vesna Drakulic

Najmanje što možemo učiniti za svoje roditelje je da im pomognemo sa stvarima koje im nisu jasne. No, sigurno ste se dosad uvjerili u to da kada im pokušate objasniti kako da rade na računaru ili pametnom telefonu za tren oka izbije svađa. Nemojte gubiti živce-postoji čak deset načina kako da i vi i vaši roditelji ostanete smireni tokom kućnih časova informatike.

Povlačenje

Najbolji način da izbjegnete svađu je da se potpuno povučete sa bojnog polja. Sa glasnim uzvicima žaljenja recite da ste potpuno beskorisni kad je taj uređaj u pitanju. Složite se da vas „te glupe stvari“ ljute i da su priča za sebe. Imate li komšiju, prijatelja ili nećaka koji je čarobnjak za te stvari? Imate? Kakvo olakšanje!

Foto: YouTube screenshot

Nemojte previše objašnjavati

Nemoguće je misija govoriti veselim tonom glasa duže od 30 sekundi kada objašnjavate nešto što vama djeluje savršeno jasno. Nakon pola minute ćete zvučati kao da vrijeđate i svađa može buknuti svake sekunde.

Nemojte premalo objašnjavati

Očito ni to ne pomaže. Pokušajte zapamtiti da vaš roditelj nema baš nikakvu želju da razumije taj proces, već samo želi da zapamti šta tačno treba da uradi bez obzira na kontekst.

Nemojte dozvoliti roditeljima da kupe tablet, laptop ili pametni telefon „koji je pogledao stručnjak“!

Svi ti stručnjaci su mlađi od 20 godina i predstavljaju nasmiješene neprijatelje razumljivog podučavanja. Vaši roditelji će pri povratku izgovarati mnogobrojne fraze koje ni sami ne razumiju i biće ubijeđeni da je „izgledalo tako lako kada im je taj divni, mladi čovjek sve fino objasnio“. Ako to dozvolite, sav dotadašnji trud će vam biti uzalud.

Foto: YouTube screenshot

Nemojte biti nestrpljivi zbog toga što vaše roditelje zbunjuju tehnološki izrazi

Tehnološke kompanije ne zbunjuju namjerno čudnim riječima, ali ipak to ima takav efekat na vaše roditelje. Na kraju krajeva, zašto bi vaš otac ili vaša majka morali znati razliku između izraza „sync“, „back up“, „download“ i „upload“? Sve te riječi su manje-više lingvistički izmjenjive.

Kada svađa počne, kontrolišite svoj bijes

Ugrizite se za jezik kada vidite da vaši roditelji preko okvira svojih naočala bespomoćno gledaju u ekran, klikću po njemu bez ikakvog smisla i nadaju se da će se problem možda sam od sebe riješiti.

Kada vaša svađa dostigne vrhunac, recite sami sebi da je to oduvijek bilo tako

Prije hiljadu godina jedan seljak je uzdahnuo i pogledao u nebo na isti način kao i vi zato što su ga roditelji zamolili da im po sedmi put objasni kako funkcionišu tačke.

Foto: YouTube screenshot

Kad svađa uzme maha sjetite se da su to vaši roditelji

Oni su vas donijeli na svijet, mazili su vas i hranili, ljuljuškali u naručju i pjevali vam uspavanke. Dugujete im svoj život, a da ne pričamo o ogromnoj sumi novca.

Razmislite o tome da ćete i vi jednog dana biti takvi

Tehnologija neće prestati da napreduje sa sljedećim iOS ažuriranjem. Na primjer, za šta ustvari služi Snapchat? Snimanje i slanje poruka koje se odmah same brišu? Zašto? Vaša nećakinja će vam reći da je to svrha Snapchata i vjerovaće da vam je tim riječima sve objasnila. Mlađim generacijama se to očito sviđa, a vas zbunjuje. I zato, pogledajte svoje roditelje i pomislite: „Uskoro ću i ja biti ovakav/ovakva. Pola puta sam već prešla“.

Foto: YouTube screenshot

Plačite

Možda vam neće biti lako da samo odjednom zaplačete, ali vrijedi pokušati. Rijetko koja majka može podnijeti da gleda svoju kćerku ili sina kako plače. Svađa će prestati dok kažete keks. Očevi će biti zgroženi ili užasnuti i odmah će naći razlog zbog kojeg moraju izaći iz kuće.

Izvor: Telegraph

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije