KulturaRadoznala Lola

Faketa Salihbegović-Avdagić: Najveći izazov u životu je da budete čovjek

Faketa Salihbegović-Avdagić je još kao djevojčica, zahvaljujući svojim roditeljima, zavoljela pjesmu, ples, književnost i glumu. Ona i njen brat su nastupali zajedno na školskim priredbama, smotrama horova i drugim kulutrnim manifestacijama-Faketa je pjevala, a on je svirao harmoniku. Oboje su…

Vesna Drakulic

Faketa Salihbegović-Avdagić je još kao djevojčica, zahvaljujući svojim roditeljima, zavoljela pjesmu, ples, književnost i glumu. Ona i njen brat su nastupali zajedno na školskim priredbama, smotrama horova i drugim kulutrnim manifestacijama-Faketa je pjevala, a on je svirao harmoniku. Oboje su pohađali muzičku školu i bili članovi raznih sekcija u kulturno-umjetničkom društvu „Ognjen Prica“ u Visokom. Sa osmijehom na licu ova poznata glumica prisjetila se svog djetinjstva.

„Brat i ja smo pripremali i izvodili razne skečeve-isprva za mamu, tatu i njihove goste. Vježbali smo mađioničarske trikove, smišljali lutkarske predstave, a svake godine, s proljeća, smo ozbiljno pripremali  programe za djecu iz komšiluka.  U njima je bilo za svakog po nešto. Od lutkarskih predstava, muzičkih numera i skečeva. Mama nam je posuđivala baršunastu koperdeku s kauča bordo boje koja nam je bila zavjesa. Prava pozorišna zavjesa. Sjećam se da sam jednom  slučajno,  nespretno, bratu upropastila izvedbu mađioničarskog trika, što je publika dočekala gromoglasnim smijehom, a nama je bilo krivo. Kasnije smo imali i mali kino projektor s bajkama u slajdovima, pa smo organizovali i projekcije, brat je bio glavni operater i narator, a ja sam bila zadužena za prodaju ulaznica“, ispričala je Faketa u razgovoru za Lola magazin.

Faketa Salihbegović-Avdagić

U Gimnaziji su oboje postali članovi teatra „Total“ u kojem Faketin brat i dan danas aktivno radi dok je ona prešla u Bosansko narodno pozorište u Zenici. Na festivalima dramskih amatera na prostoru BiH i bivše Jugoslavije oboje su osvojili mnogobrojne nagrade. Nakon završene Gimnazije za Faketu je logičan izbor bio da studira glumu, ali ju je prijatelj odgovorio od toga rekavši da je tamo veoma jaka konkurencija i da je neće primiti. Povjerovala mu je i sjela da razmisli šta drugo može da studira. Budući da je pored glume njena velika ljubav bila i biologija Faketa je upisala i završila Poljoprivredni fakultet.

Njen san da studira glumu nije blijedio i još jednom je pokušala da upiše Akademiju. Međutim, odbili su je uz objašnjenje da im nisu potrebni gotovi glumci poput nje koja je već imala glumačkog staža u amaterskom pozorištu i mnogobrojne nagrade. Godinu dana je radila kao tehnolog, a zatim ju je Radovan Marušić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici pozvao da se pridruži glumačkoj ekipi. Njena prijemna predstava je bila “Proljeća Ivana Galeba” u režiji Branka Brezovca nakon koje je godinu dana radila kao pripravnik u teatru, a zatim je uslijedio i stalni angažman. Krajem devedesetih godina prošlog vijeka Faketa i njen suprug su pod pokroviteljstvom organizacije „Save the children“ vodili glumačke radionice za djecu. Oboje su željeli da svoja iskustva i znanje prenesu i na mlađe generacije i ponosni su kada vide da su njihovi nekadašnji polaznici danas uspješni mladi ljudi.

Da nikad nije kasno za ostvarenje snova Faketa je pokazala 2006. godine kada je završila Fakultet humanističkih nauka u Mostaru, Odsjek za dramsku umjetnost.

“Diplomirala sam glumu tačno 20 godina poslije prvog studija. Čovjek snuje, a Bog određuje! Studij sam završila s većim žarom nego  da sam ga, možda, pohađala u mladosti.  Imala sam i ogromnu podršku i razumijevanje  od porodice i od muža koji je takođe glumac (u teatru smo se i upoznali) koji je preuzimao brigu o djeci“, sa osmijehom na licu priča Faketa.

Faketa Salihbegović-Avdagić i Marija Pikić zajedno glume u seriji i filmu “MESO”

U svojoj bogatoj karijeri Faketa je udahnula život u više od 60 likova u predstavama različitih žanrova, a s vremena na vrijeme je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici bila angažovana na poslovima saradnice reditelja za koreografiju i scenski pokret. Glumila je u dva značajna internacionalna teatarska projekta-predstavi „Manekenka“ u Siriji i „Gospođica Julija“ u Švedskoj. Režirala je predstave „Veseli voz“, „Kišna sonata“ i „Partija remija“.

„Radoznalost je ono što čovjeka gura naprijed, da istražuje.  Za  glumca je privilegija biti angažovan na  raznim medijima-TV, film i radio. I ja se osjećam privilegovanom što sam, zajedno s mužem, imala priliku istraživati na svim ovim poljima, i to ne samo kao glumci nego i kao kompletni autori“, objasnila je Faketa.

Osim u pozorištu Faketa je glumila i na televiziji, filmu i radiju, a publika je se najviše sjeća po ulozi Zlate u seriji „Viza za budućnost“. Faketa će se na malim ekranima uskoro pojaviti u dugoočekivanoj seriji i filmu „MESO“ u ulozi majke glavnog junaka Mirka. Film je nastao u Bosonogoj produkciji, a producent je Brankica Janković. Prva epizoda biće prikazana 28.10.2017. godine u 21:00 na RTRS-u i RTS-u koji su i koproducenti.

„Lik koji tumačim u ‘MESU’  je za mene bio izazov jer obuhvata jedan vremenski period u životu jedne izuzetno jake i hrabre žene, od normalnog stanja svijesti  do stanja potpune demencije. Brižljivo sam birala glumačka sredstva kojim ću dočarati razvojni put tog lika.  Da bude živ, iskren, potpun i tačan. Nadam se da sam u tome i uspjela“, otkrila je Faketa i dodala da je uživala u radu na ovoj seriji „Moram da kažem da mi je bilo izuzetno zadovoljstvo raditi sa ekipom ‘MESA’, sa tim beskrajno talentovanim i  nadasve profesionalnim mladim ljudima. Zaista sjajna ekipa. Počev od režisera pa nadalje.“

Sa snimanja filma i serije “MESO”

Na snimanju filma i serije „MESO“ u režiji Saše Hajdukovića, a po scenariju Nikole Pejakovića, Faketa i ekipa su sa lakoćom prevazilazili sve izazove, a glumica nam je otkrila i koja joj je scena posebno ostala u sjećanju.

„Neću zaboraviti noć kad smo snimali scenu sna. Tu noć je nad Banjalukom puhao neki tropski vjetar, koji je bio kao poručen za tu scenu. Bilo je potpuno nestvarno, kao san“, ispričala je Faketa.

Kada se ugase reflektori i spusti zavjesa Faketa je, kako sama kaže, obična bosanska žena -majka, supruga, domaćica, sestra, komšinica i prijateljica. U slobodno vrijeme najviše voli da se posveti svom hobiju-izrađivanju nakita i minijatura od gline. Njen suprug takođe učestvuje u tome praveći kutije raznih oblika. Imali su jednu izložbu, a trenutno pripremaju još jednu na kojoj će ljudi moći vidjeti proizvode iz njihove kreativne radionice. Neki njihovi radovi su 2015. godine bili uručeni uz nagrade na festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici, a sve ih možete pogledati na Facebook stranici „Tea Art“.

Kada se danas osvrne na svoju karijeru Faketa ne bi ništa mijenjala.

„Kao što rekoh, čovjek snuje a Bog određuje. Kada mislimo da je nešto loše, ono ispadne dobro po nas ili obrnuto. Postoje i usponi i padovi. Podići se  poslije pada i nastaviti dalje je hrabrost, a biti čovjek jeste najveći izazov i ispit u našim životima“, izjavila je Faketa i dodaje da ne postoji neka posebna uloga koju bi željela da odigra. Za nju je svaka nova uloga ona koju bi željela da igra jer, kako sama kaže, dok god u njoj postoji ljubav prema ovom poslu, postojaće i želja za novim ulogama. Jedno je sigurno, a to je da nas još mnogo toga lijepog očekuje od ove sjajne i talentovane glumice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije