Praktična LolaŽivot

Vazektomija-da ili ne?

Vazektomija je operativni zahvat za sterilizaciju ili trajnu kontracepciju muškarca.

Obično se na to odlučuju muškarci koji ne žele imati više djece, ali u ovom tekstu ćemo vam ispričati nešto drugačiju priču.

Vesna Drakulic

Nakon 15 godina srećnog braka u kojem su dobili tri divne kćerke, muž je ovoj ženi prećutao da oklijeva da uradi vazektomiju.

“Još tada sam ja čvrsto odlučila da više nećemo imati djece, ali on kao da me nije slušao. Čim je sjeo u čekaonicu shvatio je da to nije za njega. Vratio se kući, ali i dalje nije mogao da prihvati da ja neću htjeti da imamo barem još jednu bebu”, ispričala je ova žena.

Foto: Pixabay.com

Danas ona ima 48, a njen muž 53 godine i još uvijek nije isključio ideju da bi njih dvoje mogli dobiti još jedno dijete. Ona se divi njegovom optimizmu, ali, kako sama kaže, vjeruje da će njena menopauza odigrati ulogu u tome i da neće dobiti bebu.

U novinama je pročitala da se broj vazektomije u protekloj deceniji smanjio za skoro dvije trećine. Stručnjaci tvrde da je to doga došlo zato što su ljudi u današnje vrijeme svjesniji toga da njihove veze možda neće potrajati i zato oklijevaju da nepovratno utiču na svoju plodnost.

“Drugim riječima, muškarci ne žele uništiti mogućnost osnivanja još jedne porodice, ali sa novom ženom. Zapitala sam se da li i moj muž razmišlja o tome da započne vezu sa mlađom ženom? No, zar mu nije dosta to što smo podigli tri kćerke?

Dvije su odrasle djevojke, a treća je tinejdžerka. Naša najmlađa kćerka je još uvijek bila beba kada sam ga molila da ode na vazektomiju. Ona se rodila osam godina nakon što smo mislili da se naša porodica više neće širiti”, ispričala je ova žena.

Foto: Pexels.com

Bližio joj se 40.rođendan i njen muž se nerado složio s tim da se njihova porodica više ne bi trebala širiti. Rekla mu je da su srećni zato što imaju troje divne djece i zakazala je pregled kod doktora. Znala je da su u problemu čim im je doktor predložio savjetovanje prije vazektomije.

Njen muž je odmah pristao. Mnogo su razgovarali o tome kako bi se on osjećao kada bi ga ona napustila ili umrla prije njega. Uraditi vazektomiju bi značilo da on više nikad ne bi mogao imati djecu sa nekom drugom ženom i da njih dvoje definitivno ne bi mogli da dobiju još jedno dijete.

No, žena mu je odlučno rekla da ne bi imao vremena za sve to ako bi ga ona napustila ili umrla prije njega zato što bi bio isuviše zauzet brigom o djeci koju već ima.

No, zrno sumnje je bilo posijano i on se jednostavno na to nije mogao odlučiti. Iako je ona isprva bila ljuta i frustrirana kasnije ga je cijenila zato što se držao svoje odluke i zbog toga što se nikad nije prestajao nadati da bi njih dvoje jednog dana mogli dobiti i četvrto dijete. Od toga još uvijek nema ništa.

Izvor: Telegraph

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije