DogađajiRadoznala LolaRazno

Održan filmski festival “Uhvati film” o osobama sa invaliditetom

Filmski festival “Uhvati film” održan je u petak, 13.oktobra 2017. godine u Muzičkom paviljonu “Staklenac” u Banjaluci. Zahvaljujući saradnji HO “Partner” i Kreativno-afirmativne organizacije Parnas iz Novog Sada Filmski festival o osobama sa invaliditetom, koji se u Banjaluci održava od…

Redakcija

Filmski festival “Uhvati film” održan je u petak, 13.oktobra 2017. godine u Muzičkom paviljonu “Staklenac” u Banjaluci. Zahvaljujući saradnji HO “Partner” i Kreativno-afirmativne organizacije Parnas iz Novog Sada Filmski festival o osobama sa invaliditetom, koji se u Banjaluci održava od 2011.godine, postao je regionalni festival.

Za vrijeme trajanja konkursa za prijem filmova pristiglo je 724 filma iz svih krajeva svijeta: Indije, Irana, Amerike, Španije, Italije i Rusije. Žiri je imao težak zadatak da odabere filmove koji će se prikazati na Festivalu. Ovogodišnji festival je pripemila mlada, ali prespektivna ekipa na čelu sa direktoricom Dušicom Lipovac, a spremni su da rade na tome da Festival “Uhvati film” iz godine u godinu bude sve bolji.

Od ove godine organizacioni tim ima i novog člana KAMERKA – maskotu Festivala koja je nastala kroz ideje tima. Naslikale su ga vješte ruke Mile Mićića izvlačeći ga iz svijeta mašte, a postala je opipljiva u radionici „Lutkac“ iz Beograda.

Foto: Tea Jagodić

Jedan od glavnih ciljeva organizatora je i da se u godinama koje dolaze “Uhvati film” nađe na kulturnoj mapi Grada Banjaluka, Republike Srpske i BiH.

Festival je svečano otvorila glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić ističući važnost održavanja “Uhvati film” festivala: “Popularizovanjem raznih manifestacija, događaja, projekata i aktivnosti promoviše se umjetnost koje stvaraju osobe sa invaliditetom a i njihov aktivizam i rad doprinosi poboljšanju društvenog položaja. Ovaj festival je od kulturnog značaja ne samo za naš grad već i cijeli region.”

Specijalni gosti bila su djeca iz Servis centra “Dajte nam šansu-Zvjezdice”.

Foto: Tea Jagodić

Projekciju je otvorio film “Inner me” Antonia Spana, koji je učestvovao na mnogim međunarodnim filmskim festivalima a njegovo prikazivanje i popularnost nastavljaju da rastu. To je dokumentarni film o ženama sa invaliditetom i hrabrosti. Na Međunarodnom filmskom festivalu “Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film” dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film, a osvojio je nagradu u Kanu 2016. godine. Na ovogodišnjem festivalu prikazani su filmovi iz različitih krajeva svijeta koji mijenjaju perspektivu javnosti prema osobama sa invaliditetom. Mnogi od filmova su nagrađivani kako na festivalu u Novom Sadu tako i na međunarodnim filmskim festivalima.

U toku festivala bila je postavljena izložba fotografija „Osobe sa kvalitetom“, te su dodjeljene  plakete i nagrade nagrađenim autorima Arminu Durgutu, Milici Ijačić i Borislavu Zdrinji.

Foto: Tea Jagodić

Održana je debata na temu „Osobe sa kvalitetom“ a učesnici su bile ličnosti iz oblasti sporta, umjetnosti, filma i novinarstva: Milica Ijačić, Adisa Kišić, Anja Kavić, Maja Isović Dobrijević, Igor Ignjatović i Dajana Tadić.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije