AktivizamHrabra Lola

Hobotnice za Paprikovac: Divna akcija za pomoć bebama rođenim prije vremena

Slađana Vasiljević iz Kneževa je oduvijek željela da ima djecu, ali stvari nisu išle tako jednostavno. Dugo se borila sa sterilitetom i napokon je, nakon mnogo godina, rodila toliko željeno dijete. Danas je majka jednog preslatkog dječačića i beskrajno je…

Vesna Drakulic

Slađana Vasiljević iz Kneževa je oduvijek željela da ima djecu, ali stvari nisu išle tako jednostavno. Dugo se borila sa sterilitetom i napokon je, nakon mnogo godina, rodila toliko željeno dijete. Danas je majka jednog preslatkog dječačića i beskrajno je srećna i zahvalna zbog toga. Da njena ljubav prema djeci ne poznaje granice Slađana je pokazala i ovih dana kada je pokrenula akciju izrade hobotnica za bebe rođene prije vremena u bolnici na Paprikovcu, u Banjaluci.

„U jednoj grupi na Facebooku sam saznala da se pokreće akcija heklanih hobotnica za neonatologiju u Beogradu u kojoj sam takođe učestvovala. Ta akcija je počela u Srbiji, zatim se proširila na Hrvatsku i Makedoniju i tada mi je palo na pamet da je pokušam pokrenuti na našim prostorima. Želim da pomognem djeci koliko god mogu, ako nikako drugačije, onda barem heklanjem hobotnica za male borce“, ispričala je Slađana.

Slađana Vasiljević

Prilikom izrade hobotnica moraju se, kako Slađana kaže, strogo poštovati neka pravila. Svaka osoba koja hekla hobotnice mora voditi računa o dimenzijama, tvrdoći i bezbjedonosnim mjerama. Zbog ograničenog prostora u inkubatoru, rupice na hobotnicama ne smiju biti veće od četiri milimetra, obim glave mora biti od 15 do 17 centimetara, dužina glave od 7 do 9 centimetara, dok dužina potpuno razvučenog kraka ne smije prelaziti 22 centimetra.

“Kada se završi sa heklanjem, hobotnice treba oprati na 60 stepeni bez dodavanja ikakvog deterdženta i omekšivača. Nakon sušenja se pojedinačno pakuju u plastične vrećice i tako se odnose u bolnicu gdje se naknadno stavljaju u sterilizatore. Zbog toga se mogu heklati samo od 100% pamučnog konca i puniti silikonskim antialergijskim punjenjem za jastuke”, objašnjava Slađana.

Poznato je da bebe u majčinom stomaku instinktivno hvataju pupčanu vrpcu, a kada se nađu u inkubatoru zbog osjećaja sigurnosti opet je traže ručicama i zato veoma često čupaju sonde koje su im uključene. Slađana tvrdi da kraci hobotnica bebe podsjećaju na pupčanu vrpcu i zahvaljujući njima njihove ručice više neće čupati sonde.

Zbog svega toga na Facebooku je nedavno pokrenuta i grupa pod nazivom „Hobotnice za Paprikovac“ u kojoj je Slađana administratorka. Žene koje ne znaju heklati ovdje mogu pronaći video snimke sa instrukcijama, raspitati se o dimenzijama i materijalu koji se koristi, te pokazati isheklane hobotnice koje su rezultat rada njihovih vještih prstiju. Slađana je dosad napravila 15 hobotnica, neke je poslala za akciju u Srbiji, a neke je dala drugim ženama kao uzorak prema kojem će i one raditi. Planira da krajem oktobra bolnici na Paprikovcu donira prve hobotnice za bebe rođene prije vremena koje će, pri odlasku kući, ponijeti i svoju hobotnicu sa sobom, osim ako njihovi roditelji ne odluče da ih ostave kako bi pomogle i drugoj djeci.

“Ja se nadam da će se dovoljno žena javiti da hekla hobotnice pa da ćemo ih moći svakog mjeseca donirati za sve bebe koje se rode prije vremena. Nije ih teško heklati, a brzina zavisi od slobodnog vremena koje imate. Dnevno se može napraviti jedna ili dvije hobotnice”, objašnjava Slađana.

Ovoj predivnoj, humanitarnoj akciji mogu pomoći i oni koji ne znaju heklati tako što će donirati isključivo pamučni konac. Ukoliko želite da isheklate hobotnice za male borce ili da poklonite konac za njihovu izradu, posjetite Facebook stranicu “Hobotnice za Paprikovac”. Zasad je planirano da se hobotnice rade samo za bebe u bolnici na Paprikovcu, ali svi mi možemo da proširimo ovu divnu akciju i na ostale gradove u Bosni i Hercegovini i tako pomognemo dječici rođenoj prije vremena da se osjećaju sigurnije u prvim danima svojih života.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije