FeminizamHrabra Lola

Zašto se neke žene srame menstruacije?

Oni dani u mjesecu znaju biti bolni, da porane ili da zakasne, a neke žene je sramota da u takvim slučajevima pitaju svoje kolegice imaju li uložak i tabletu protiv bolova. Jedna od njih je i Larissa Kennedy koja sebe…

Vesna Drakulic

Oni dani u mjesecu znaju biti bolni, da porane ili da zakasne, a neke žene je sramota da u takvim slučajevima pitaju svoje kolegice imaju li uložak i tabletu protiv bolova. Jedna od njih je i Larissa Kennedy koja sebe inače smatra otvorenom osobom. No, iz nekog razloga joj je neugodno pričati o menstruaciji.

U prošlosti je na sve moguće načine izbjegavala da priča o tome, ali danas vjeruje da se nijedna djevojka i žena ne bi smjela tako osjećati.

“Van pameti je da se u 2017. godini žene i dalje osjećaju da moraju skrivati da su dobile menstruaciju. Ne kažem da sada sve mi trebamo hodati okolo i pričati o svojim ciklusima strancima. No, trebale bismo na javnom mjestu prijateljici bez problema dati uložak ili tampon, a ne da se pretvaramo u tajnog agenta i pazimo da nas niko ne vidi”, objašnjava Larissa.

U svojim školskim dnaima Larissa je tražila izgovore kako ne bi morala reći ljudima da su joj trenutno oni dani u mjesecu. Umjesto da prizna da ima menstrualne bolove Larissa je lagala je i govorila da joj tableta treba za glavobolju. Ljudima je govoroila da joj je mjehur slab i da zbog toga svaki čas mora ići u toalet. Izmišljala je svašta samo da ne bi morala reći da je dobila menstruaciju.

Foto: YouTube screenshot

Larissa je mislila da je jedina kojoj je neprijatno, ali novo istraživanje dobrotvorne ustanove za prava djevojaka “Plan International” u Velikoj Britaniji pokazuje da je situacija sasvim drugačija. U istraživanju su učestvovale djevojke i mlade žene u dobi od 14 do 21 godine, a 48% njih je priznalo da se srami menstruacije. Stid od nečega što je sasvim prirodna pojava dovodi do toga da se čak 71% djevojaka osjeća neugodno kada kupuje uloške i tampone.

“Ja sam išla toliko daleko da sam unaprijed kupovala uloške i tampone preko Interneta. Mislila sam da će mi biti lakše podnijeti tih nekoliko sekundi koliko traje preuzimanje dostave nego kada uloške i tampone u korpi nosim po cijeloj prodavnici”, priznaje Larissa i odlučno dodaje da je krajnje vrijeme da tom ludilu dođe kraj. Sa ovim problemom se suočavaju djevojke širom svijeta i zato je potrebno razbiti stigmu oko menstruacije kako se mlade žene ne bi otuđivale svakog mjeseca.

U nekim dijelovima Indije djevojkama i ženama nije dozvoljeno da uđu u kuhinju kada imaju menstruaciju zato što neki ljudi misle da bi se tada hrana mogla pokvariti. Ženama na Madagaskaru se govori da onih dana u mjesecu ne smiju praviti majonezu jer bi se ona mogla zgrušati, da ne smiju hodati kroz polje na kojem rastu bundeve i tikvice zato što će njihovo sjeme istrunuti, kao i da se ne tuširaju jer će voda ući u njihova tijela i izazvati jače krvarenje. Ovakav nedostatak razumijevanja može da utiče i na obrazovanje djevojaka. U Etiopiji 51% djevojaka ne dolazi na časove po četiri dana zato što imaju menstruaciju. Ta odsustva mogu negativno uticati na obrazovanje i buduće životne izbore tih djevojaka.

Foto: YouTube screenshot

“Vidjevši koliko se mnogo djevojaka i mladih žena osjeća neugodno zbog prirodne i normalne funkcije svojih tijela, odlučila sam da javno progovorim o tome. Oduvijek su djevojke i žene učili da ne smetaju i da ne govore o stvarima koje na njih utiču”, odlučno tvrdi Larissa.

Menstruacije nisu nešto odvratno, niti su nešto čega se treba sramiti. Larissa poziva sve žene da prekinu tišinu i razbiju stigmu oko menstruacije objavama na društvenim mrežama sa hashtagom #WeAllBleed. Priznaćete, krajnje je vrijeme da se djevojke i žene prestanu sramiti nečega što je sasvim prirodna pojava, zar ne?

Izvor: Telegraph

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije