FeminizamHrabra Lola

Zašto je bitno da žene rade “muške” poslove?

Nije tajna da se djevojčicama često ne pružaju iste mogućnosti kao i dječacima, a to se nastavlja i kasnije u životu kada se ženama ne daje toliko prilika kao i muškarcima. Upravo zbog toga je predivno kada djevojčice mogu da…

Vesna Drakulic

Nije tajna da se djevojčicama često ne pružaju iste mogućnosti kao i dječacima, a to se nastavlja i kasnije u životu kada se ženama ne daje toliko prilika kao i muškarcima. Upravo zbog toga je predivno kada djevojčice mogu da vide jake žene kako rade poslove koji se godinama smatraju muškim. Ovih dana Internetom kruži fotografija djevojčice koja oduševljeno gleda u sutkinju na fudbalskoj utkamici i oduševljava ljude širom svijeta.

Nathan Walker je prije nekoliko dana na Twitteru objavio fotografiju na kojoj njegova četverogodišnja kćerkica Clara oduševljeno posmatra sutkinju na fudbalskoj utakmici jer nije navikla da viđa ženu u toj ulozi. Iako je pomalo tužno što je trebalo da prođe četiri godine da ova djevojčica vidi jednu snažnu ženu koja radi kao sutkinja, priznaćete da je zaista inspirativno to što je njen tata uspio da ovjekovječi trenutak kada je Clara shvatila da i ona to može jednog dana raditi, naravno, ako bude htjela.

“Moja kćerkica je bila oduševljena kada je vidjela žensku sutkinju i rekla je: ‘Kosa joj je ista kao i moja, mogu li i ja jednog dana biti sutkinja?’”, napisao je presrećni i ponosni otac ispod fotografije. Za veoma kratko vrijeme ovu sliku je lajkovalo oko 16.000 ljudi, a svi su bili oduševljeni porukom koju je ona prenosila. Nathan otkriva da Clara i inače obožava sutkinje i crnu boju, ali ovo je bio njen prvi susret sa jednom od njih. Tim riječima, Nathan je sve ljude podsjetio na to da u svijetu još uvijek ima premalo žena koje se bave ovim poslom. No, iako su malobrojne, one se nastavljaju boriti protiv maltretiranja i seksizma na radnom mjestu. Prema pisanju “USA Today” u julu ove godine tokom NBA utkamice sutkinja je bila zamijenjena zbog odluke u vezi jednog igrača koja je uzrujala njegovog oca LaVar Balla. Ball je kasnije imao nekoliko seksističkih izjava protiv sutkinje samo zato što je radila svoj posao.

“Ako želite biti kvalifikovani, onda bi vam bilo bolje da budete u formi i da poznajete igru. Ona je loša po pitanju obje ove stvari. Nije u formi, ne radi dobro, ne razumije i pokušava da izgradi svoje ime. Zato hoda naokolo kao da govori: ‘Ja sam ovdje jedina žena’. Da, znamo, jasno nam je. Nije me briga jesi li žena ili muškarac, samo dobro radi svoj posao”, izjavio je Ball.

Imajući u vidu ovakve ispade sasvim je razumljivo što se malena Clara oduševila kada je vidjela sutkinju na fudbalskoj utakmici. U istoriji NBA bile su samo tri sutkinje, a u američkoj nacionalnoj fudbalskoj i bejzbol ligi samo jedna. Naravno, u manjim ligama i lokalnim organizacijama ima više sutkinja, ali ova slika pokazuje da su one bitne i u reprezentacijama. Složićete se da ova djevojčica ne bi trebala biti toliko šokirana što vidi sutkinju koja izgleda kao i ona. Nažalost, takve stvari se dešavaju i dan danas. No, ko zna, možda će jednog dana upravo Clara postati još jedna sutkinja koja će rušiti granice i stigme.

Izvor: Romper

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije