Praktična LolaŽivot

Kako da se emotivno oporavite poslije pobačaja?

Svaka žena koja je izgubila dijete tokom trudnoće zna koliko je to iskustvo stresno i tužno. Ne samo da je vaše tijelo slomljeno, nego imate osjećaj da se nikad nećete emotivno oporaviti od tog gubitka. Psiholozi su otkrili pet načina…

Vesna Drakulic

Svaka žena koja je izgubila dijete tokom trudnoće zna koliko je to iskustvo stresno i tužno. Ne samo da je vaše tijelo slomljeno, nego imate osjećaj da se nikad nećete emotivno oporaviti od tog gubitka. Psiholozi su otkrili pet načina kako da olakšate svoju tugu i bol.

Otjerajte krivicu

Čak i ako ste pile margaritu, išle na jogu, ofarbale kosu, vozile se avionom devet sati ili pale svom snagom na ledu, pobačaj vjerovatno nije vaša krivica i nije se mogao spriječiti. Nemojte vjerovati u mitove o pobačaju koji ga samo čine bolnijim.

„Ništa što ste uradili ili niste uradili nije vaša krivica“, naglašava doktorica Alice Domar.

Imajte na umu da se pobačaj često dešava – jedna od pet žena u dvadesetim i tridesetim godinama pobaci tokom prvog tromjesječja. Kod žena koje imaju više od 35 godina jedna od četiri trudnoće završe pobačajem, a nakon 40. godine jedna od tri žene izgubi dijete. Nemojte se izlagati stresu tako što ćete pod mikroskopom pregledati svaku stvar koju ste uradiile, a za koju mislite da je izazvala pobačaj. Ono što treba da uradite jeste da razgovarate sa doktorom kako biste bili sigurni da nije u pitanju zdravstveni problem poput sindroma policističnih jajnika ili lupusa.

Foto: Pixabay.com

Kažite šta vam treba

Nemojte očekivati da ćete se vi i vaš partner na isti način nositi sa gubitkom, a naročito ako ste izgubili dijete tokom prvog tromjesječja.

„Možda ste vi bile umorne, imale mučninu i grudi su vam bile natečene, ali u životu vašeg supruga promijenilo se jedino to da je njegova žena radije išla na spavanje. On tuguje teoriju, ali vi tugujete stvarni fizički gubitak trudnoće“, objašnjava doktorica Domar.

Iako vas partner obasipa pažnjom, podržava i romantičan je, on će isto tako željeti da pogleda i utakmicu na televiziji. Umjesto da se ljutite recite mu šta vam treba od njega, bilo da je to čuvanje djece i obavljanje kućanskih poslova kako biste bile same, masaža ili gledanje ženskih filmova zajedno s vama.

Odajte čast tom iskustvu

Japanci imaju budistički hram u kojem žene koje su imale pobačaj ostavljaju malenu statuu bebe koja se zove „mizuko jizo“ i požele joj srećan put, vjerujući da će živjeti u nekom drugom vremenu. U proteklih nekoliko godina rabini su počeli razvijati jevrejske ceremonije kako bi priznali izgubljeni život i ublažili tugu porodice.

„Stvaranje i učestvovanje u ritualu tugovanja može ožalošćene roditelje dovesti do odluke da se oporave“, objašnjava rabin Deborah J. Brin.

Bilo da održite simbolični sprovod sa pjesmama i molitvama, sastavite pismo, donirate u humanitarne svrhe, posadite drvo, pustite balon ili jednostavno zapalite svijeću zapamtite da vam ritual može pomoći da se pomirite sa gubitkom.

Podijelite vijesti

Nemojte svoju tugu skrivati od porodice i prijatelja.

„Što više budete pričale o tome veće će biti šanse da ćete upoznati žene koje su takođe pobacile. One vam mogu pružiti podršku, saslušati vas i reći vam koliko im je vremena trebalo da se oporave“, objašnjava doktorica Domar.

Pored toga, ukoliko budete javno pričale o svom iskustvu ono će vam izgledati normalnije, a razgovor će vam pomoći u tome da se otkloni stigma ili stid koji vas možda podsvjesno muče. Na kraju krajeva, sigurno ne biste oklijevali da prijateljici ispričate da ste imale požar u kući, da ste raskinule sa momkom ili da vas je doktorica zvala nakon mamografije. Na taj način trebate tretirati i pobačaj i tražiti potrebnu podršku.

Foto: Pixabay.com

Testirajte se

Nakon pobačaja ćete možda željeti da se pregledate kako biste bile sigurne da nemate neki zdravstveni problem koji bi mogao ugroziti buduće trudnoće. Doktorica Mary Stephenson, specijalista za akušerstvo i ginekologiju preporučuje da uradite sljedeća četiri pregleda:

  • TSH analiza krvi kako biste provjerile kakva vam je štitna žlijezda
  • Analiza šećera u krvi kako biste bile sigurne da nemate dijabetes
  • Vaginalni pregledi i cervikalna kultura se rade kako bi se isključile infekcije poput klamidije ili bakterijske vaginoze. Jedno istraživanje je pokazalo da je za ženu koja ima bakterijsku vaginozu devet puta veći rizik od pobačaja od njenih zdravih vršnjakinja.
  • Analiza hromozoma. Zamolite doktora da testira hromozome tkiva i ugrušaka krvi od vašeg pobačaja. Doktorica Stephenson objašnjava da, ukoliko postoji abnormalan broj hromozoma onda će vaš doktor znati zbog čega je došlo do prekida trudnoće i da nema većeg rizika od pobačaja kada sljedeći put ostanete u drugom stanju. Međutim, ukoliko su hromozomi normalni vaš doktor će morati ispitati ostale faktore i u tom slučaju je rizik od još jednog pobačaja veći. Ukoliko ste već dva puta izgubile dijete u trudnoći zamolite doktora za potpuni medicinski pregled kako biste ustanovili razlog pobačaja.

Izvor: Reader’s Digest

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije