Praktična LolaŽivot

Ukusna borba protiv bora

Kaže se da zdravlje na usta ulazi, ali izgleda da je isti slučaj i sa lepotom. A magična reč za lepotu i mladolikost kože je kolagen. Evo gde ga možete pronaći i zašto je on toliko važan. Koža stari i…

Redakcija

Kaže se da zdravlje na usta ulazi, ali izgleda da je isti slučaj i sa lepotom. A magična reč za lepotu i mladolikost kože je kolagen. Evo gde ga možete pronaći i zašto je on toliko važan.

Koža stari i bora se usled smanjene produkcije kolagena, ali umesto da na veštački način pokušavate da nadoknadite manjak kolagena, dermatolozi i nutricionisti predlažu da se hranite namirnicama koje stimulišu očuvanje kolagena ili čak podstiču njegovu veću proizvodnju. Zato obratite pažnju na sledeće namirnice:

Losos

Losos i druge masne ribe, poput haringi, sardina i skuše sadrže visok nivo Omega-3 masnih kiselina i pomažu da koža ostane jedra. Međutim, još jedan od razloga zašto treba konzumirati losos i slične vrste ribe je i taj što ublažavaju sve zapaljenske procese na koži. Radi se o zapaljenjima koja nisu vidljiva na površini kože, ali usled kojih se kolagen ubrzano razgrađuje.

Ćuretina

Ćureće meso je odličan izvor proteina, koji je veoma značajan u proizvodnji kolagena, ali takođe sadrži vrstu proteina koja se zove karnozin. Ovaj protein pomaže da se uspori proces spajanja vlakana kolagena, što ga čini tvrđim, pa koža postaje neelastična.

Spanać

Spanać i drugo zeleno povrće bogato je antioksidantima. Oni imaju ključnu ulogu u održavanju nivoa kolagena jer pomažu da se neutrališu slobodni radikali, nestabilna hemijska jedinjenja, koja nastaju normalnim funkcionisanjem tela, ali i usled spoljnih uticaja, kao što su UV zračenje i zagađenje. Ako se zaštitimo od slobodnih radikala, štitimo i kolagen.

Bobičasto voće

Sličan uticaj ima i bobičasto voće poput borovnice jer je bogato vitaminom C koji takođe doprinosi i proizvodnji kolagena ali i proizvodnji antioksidantnih materija.

Zena.blic.rs

Foto: Shutterstock

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije