AktivizamHrabra Lola

Zahvaljujući ovoj mladoj ženi djeca u bolnicama nisu sama

Erica Sokol je kao studentkinja Univerziteta na Floridi počela da volontira na odjelu pedijatrije u lokalnoj bolnici. Većinu svog vremena provodila je u igri sa djecom oboljelom od raka. Tada je primijetila da su ti mališani najčešće sami zato što…

Vesna Drakulic

Erica Sokol je kao studentkinja Univerziteta na Floridi počela da volontira na odjelu pedijatrije u lokalnoj bolnici. Većinu svog vremena provodila je u igri sa djecom oboljelom od raka. Tada je primijetila da su ti mališani najčešće sami zato što nema dovoljno volontera koji bi provodili vrijeme s njima.

“Željela sam da pomognem toj djeci, da ne prolaze kroz sve to sami. Mislila sam o tome kako u kampusu ima mnogo studenata koji žele da pomognu i pitala sam se kako da ih povežem sa tom djecom?”, objašnjava Erica.

Vođena tim mislima i željom da pomogne, Erica se obratila osoblju bolnice i nakon što je od njih dobila dopuštenje povećala je broj volontera. Dovela je svoje kolege iz kampusa i povezala ih sa bolesnom djecom. Studenti nekoliko puta sedmično posjećuju male pacijente i provode sate i sate slikajući prstima, igrajući se sa mališanima ili ih jednostavno drže za ruke.

Foto: YouTube screenshot

Kada je 2013. godine Erica diplomirala odlučila je da pokrene neprofitnu organizaciju “Students Care” i tako je proširila svoj program i na druge bolnice i kampuse u komšiluku. Dosad su njeni volonteri pomogli u teškim danima više od 500 dječice u bolnicama na Floridi, u Pennsylvaniji i Michiganu.

“Ona je divna, zaista brine o svima”, priča Lacey Pullam (33), čiji je sin Darian dvije godine bio u bolnici zbog akutne limoblastične leukemije i rijetkog poremećaja krvi. Te teške dane su mu olakšali Erica i još dvoje volontera.

“Darian je imao nešto čemu se radovao, stalno je govorio: ‘Moji drugari danas dolaze da me vide’. Nije samo sjedio i razmišljao o bolesti i negativnim stvarima”, sa suzama u očima priča Darianova majka.

Doktorica Beth Carol radi u dječijoj bolnici “Holtz” u Miamiju i kod njih redovno dolaze volonteri iz organizacije “Students Care”. Ona je ispričala da se nekim pacijentima stanje pogorša, ali bez obzira na to koliko su slabi, uvijek će nekako pronaći snage da se igraju sa volonterima, svojim drugarima.

Foto: YouTube screenshot

Odrastajući u Miamiju uz roditelje koji su radili kao računovođe, Erica je maštala o tome da jednog dana bude doktorica. No, sve se to promijenilo tokom njenih studija kada je vidjela koliki uticaj imaju volonteri. U njenoj porodici je bilo mnogo filantropa među kojima se posebno izdavaja Ericina baka koja je prije desetak godina oboljela od raka i tada je pokrenula fond “Shelly Roberts Circle of love” za pomoć oboljelima od raka. U januaru ove godine Erica je dobila svoj prvi grant u iznosu od 115 000 dolara zahvaljući čemu je njena organizacija “Students Care” rasla uz pomoć plaćenog osoblja. Ova divna djevojka se nada da će njen program jednog dana zaživjeti u svim bolnicama.

Nekadašnja pacijentica Lauren Rhodes (25) je pobijedila rak, ali se i dalje sjeća ko joj je u tim teškim trenucima pomagao i ne može prestati da hvali Ericu. Smatra da je veoma važno da se ovaj program nastavi.

“Djeca su bila potpuno sama u bolničkim sobama. Svi smo imali slab imunitet i zbog toga se nismo mogli družiti jedni sa drugima. Baš zato je veoma važno da budemo okruženi zdravim, energičnim i ljubaznim ljudima koji se s nama žele družiti i igrati”, priča Lauren.

Erica Sokol, Foto: YouTube screenshot

No, nisu samo pacijenti ti koji imaju koristi od ovog programa. I sami volonteri iz organizacije “Students Care” naglašavaju koliko i oni dobijaju time što pomažu teško bolesnim mališanima. Jedna od njih je i Tiffany Clausen koja ističe da svaki put kada posjećuje tu djecu shvati šta je u životu zaista važno i da to što rade uistinu čini svijet boljim.

Divno, zar ne?

Izvor: People

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije