Praktična LolaŽivot

Potreban nam je vaginalni spekulum koji je izumila žena

J. Marion Sims poznat je kao “otac ginekologije”, no četiri mlade žene iz San Francisca žele zamisliti budućnost u kojoj ginekologija nema “oca” i nego u kojoj  ginekološke instrumente i prakse dizajniraju osobe koje imaju – vagine. Prije godinu dana, Hailey Stewart i Sahana…

Redakcija

J. Marion Sims poznat je kao “otac ginekologije”, no četiri mlade žene iz San Francisca žele zamisliti budućnost u kojoj ginekologija nema “oca” i nego u kojoj  ginekološke instrumente i prakse dizajniraju osobe koje imaju – vagine.

Prije godinu dana, Hailey Stewart i Sahana Kumar išle su na ginekološki pregled. Iako je riječ o rutinskom pregledu kroz koji prolazi polovica stanovništva, o njemu se ne govori puno u javnosti. Stewartino iskustvo bilo je nelagodno –  od tankog ogrtača koji je morala obući do guranja hladnog metalnog vaginalnog spekuluma – pa ga je odlučila podijeliti s kolegicom, koja se složila da bi pregled mogao biti puno ugodniji za žene.

Stewart, inače industrijska dizajnerica, i Kumar, dizajnerica doživljaja, odlučile su se udružiti te saznati dijele li druge žene njihovo mišljenje o ginekološkom pregledu. Provele su anketu među pacijenticama i liječnicima/cama te zaključile da pomisao na ginekološki pregled kod većina žena izaziva anksioznost i nelagodu, osobito kada je riječ o pregledu spekulumom. To saznanje podijelile su s kolegicama Rachel Hobart, vizualnom dizajnericom, i Fran Wang, inženjerkom.

Njih četvero pokrenule su projekt yona, što je spoj riječi yonic (u obliku vulve) i vagina.

J. Marion Sims osmislio je dizajn spekuluma sredinom 19. stoljeća, no neke su njegove prakse etički problematične. Navodno je radio ginekološke zahvate na porobljenim crnkinjama bez anestezije i njihovog pristanka. Usprkos tome, dizajn spekuluma ostao je isti.

“Zastrašujuće je da se i dalje koristi u ordinacijama,” kaže Kumar.

Wang, Kumar, Stewart i Hobart osmislile su dizajn spekuluma koji je prikladniji i ugodniji za korištenje. Jedna od najvećih izmjena je zvuk spekuluma: onaj koji se trenutno koristi u ordinacijama je metalan i ima dva “kljuna”, što znači da proizvodi nelagodan zvuka kada se širi. Novi spekulum obavijen je kirurškim silikonom i umjesto kljunova ima tri lista koji se nježno i tiho rastvaraju.

Yona nije prvi pokušaj redizajniranja spekuluma – to su već pokušale tvrtke kao što su FemSuite i Doctors Research Group, no nije zaživjelo, navodno zbog nevoljkosti liječnika/ca da prigrle novu praksu, a neki pak smatraju da je postojeći dizajn jednostavno toliko dobar da se ne može značajno poboljšati.

“Znam da promjene u zdravstvenom sustavu nisu jednostavne,” govori Kumar, “no Yona zapravo ne traži od ginekologa da prihvate nove prakse, nego da unaprijede one postojeće.”

Yona je još uvijek u fazi prototipa, no dizajnerice su u potrazi za partnerima koji bi krenuli u proizvodnju.

Voxfeminae.net

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije