AktivizamHrabra Lola

Knjiga za djecu o mami, super junakinji koja se bori protiv raka

Tri mjeseca nakon što je rodila kćerku, Jessica Reid Sliwerski je u lijevoj dojci napipala kvržicu. Dani koji su trebali biti najsrećniji u njenom životu zbog rođenja malene Penelope, preko noći su postali prepuni straha i nesigurnosti. Imala je 33…

Vesna Drakulic

Tri mjeseca nakon što je rodila kćerku, Jessica Reid Sliwerski je u lijevoj dojci napipala kvržicu. Dani koji su trebali biti najsrećniji u njenom životu zbog rođenja malene Penelope, preko noći su postali prepuni straha i nesigurnosti. Imala je 33 godine i suočila se sa rakom dojke.

U razgovoru sa drugim majkama koje su nakon trudnoće oboljele od raka Jessica je često čula zabrinuto pitanje – kako da to kažu svojoj djeci? Najviše ju je dirnula priča jedne žene koja je priznala da je njena kćerkica počela da plače kada je vidjela da njenoj mami opada kosa.

“Pitala sam tu ženu da li je objasnila svojoj osmogodišnjoj kćerkici da je ćelavost u stvari znak koliko je ona snažna? Da li je ikada rekla kćerkici da je pomiluje po glavi i divi se glatkoj koži? Naravno, njen odgovor je bio: ‘Ne’”, priča Jessica.

No, taj razgovor joj je dugo ostao u sjećanju i na kraju ju je inspirisao da svoju pozitivnost pretoči u dječiju knjigu “Cancer hates kisses” (“Rak mrzi poljupce”). Glavna junakinja u njenoj knjizi se bori protiv raka i pomaže djeci da shvate da put koji prolazi njihov roditelj nije nešto čega se trebaju bojati.

“U mojoj porodici niko nije bolovao od raka, nisam naslijedila tu bolest i bila sam mlada i zdrava. No, ipak sam oboljela od raka. Međutim, shvatila sam da mi se to desilo zato što je bilo potrebno da ja napišem ovu knjigu”, otvoreno priča Jessica.

Naslovnica knjige “Cancer hates kisses”, Foto: YouTube screenshot

Kada je Jessica oboljela od raka dojke, njen muž Kyle, porodica i prijatelji su bili uz nju tokom liječenja i oporavka. Kuvali su, plaćali ženu da čisti stan, pomagali oko bebe, vodili Jessicu na preglede i operacije, pravili joj društvo, pomagali joj da se okupa, obrijali su joj glavu i slušali je kako viče, psuje i plače. I oni su još jedan razlog zbog kojeg je odlučila da napiše ovu dječiju knjigu. Mnogo im je zahvalna na podršci koja ju je ojačala i sada, na ovaj način, želi da pomogne milionima žena koje su oboljele od raka.

Jessica naglašava da rak dojke nakon trudnoće pogađa jednu od 3.000 žena u dobi od 32 do 38 godina, a otkriti se može tokom trudnoće ili uskoro nakon porođaja. Ona je danas zdrava i uživa u promociji svoje knjige. Beskrajno je zahvalna na tome što može da gleda svoju dvogodišnju kćerkicu Penelope kako raste i otkriva svijet oko sebe.

“Napisala sam priču koja je bila u mom srcu. Tu priču sam samoj sebi govorila kako bih izdržala liječenje. Držala bih svoju bebu u naručju i mislila: ‘Mama je super junakinja koja se bori protiv raka’. Tom rečenicom počinje ova knjiga. Želim da sve žene koje su oboljele od ove bolesti znaju da su super junakinje koje se bore protiv raka zato što je potrebna nadljudska snaga kako bi bile i mame i borile se protiv ovoga”, otvoreno priča Jessica.

Knjigu “Cancer hates kisses” možete kupiti preko Amazona.

Izvor: Today

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije