AktivizamHrabra Lolanajnovije

Sedam odličnih dokumentaraca o inspirativnim ženama

U narednih nekoliko sedmica, premijerno će biti prikazana dva dokumentarna filma čije su teme život i djelo osoba koje spadaju među nauticajnije žene u istoriji. Džejn Gudal (Jane Goodall) i Džoan Didion (Joan Didion) dobile su davno zaslužen kinematografski osvrt na svoje profesionalne poduhvate, kao i privatni život, priključujući se tako listi moćnih žena čiji je život transformisan u kvalitetan i bitan dokumentarac.

Redakcija

 

S tim rečenim, lista kvalitetnih i bitnih dokumentarnih filmova, čija je tema život i rad izvanrednih žena, nalazi se baš ovdje. Magazin Indiewire je izdvojio sedam fenomenalnih dokumentaraca koji su vrijedni vaše pažnje.

“What Happened, Miss Simone?” (2015)

Oskarom nominovani film Liz Garbus iz 2015. godine debitovao je na Sundancefestivalu kao prvi dokumentarni film naručen od strane striming servisa Netflix. Liz se dobro posvetila istraživanju za ovo ostvarenje i u njemu donijela muziku sa prethodno neobjavljenih arhivskih snimaka te intervjue sa Nininom kćerkom i prijateljima.

Film prati Ninine rane godine, kada je postala visoka sveštenica soula (“high priestess of soul”), ali i njene kasnije želje da aktivno učestvuje u pokretu za građanska prava tokom šezdesetih godina. Pažljiv i stimulativan, osvrt na umjetnost i ličnost jedne osobe, “What happened, Miss Simone” pruža uvid u njen život, ali i postavlja pitanja šta neki od najboljih stvaralaca svijeta duguju samom svijetu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije