AktivizamHrabra Lolanajnovije

Sedam odličnih dokumentaraca o inspirativnim ženama

U narednih nekoliko sedmica, premijerno će biti prikazana dva dokumentarna filma čije su teme život i djelo osoba koje spadaju među nauticajnije žene u istoriji. Džejn Gudal (Jane Goodall) i Džoan Didion (Joan Didion) dobile su davno zaslužen kinematografski osvrt na svoje profesionalne poduhvate, kao i privatni život, priključujući se tako listi moćnih žena čiji je život transformisan u kvalitetan i bitan dokumentarac.

Redakcija

“Gloria: In Her Own Words” (2011)

HBO dokumentarac u režiji Pitera Kunharta (Peter W. Kunhardt) prikladno moć stavlja u ruke svog subjekta, uz prikupljene obimne intervjue sa ovom pionirkom u borbi za prava žena, arhivske snimke, stare fotografije, pa čak i video-klipove njenih najranijih intervjua (uključujući veoma poznate ispitanike, poput Barbare VoltersFila Donahjua i Lerija Kinga).

Stajnem (Gloria Steinem) sopstvenim glasom priča svoju istoriju, ispunjenu borbama i uspjesima u jednakoj mjeri, kako profesionalnim, tako i privatnim. Iako je primarno fokusiran na Gloriju, Kunhartov dokumentarac se dotiče i nekih njenih savremenica, poput Beti Frajdan (Betty Friedan), Bele Abzug (Bella Abzug) i Flo Kenedi (Flo Kennedy).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije