AktivizamHrabra Lolanajnovije

Sedam odličnih dokumentaraca o inspirativnim ženama

U narednih nekoliko sedmica, premijerno će biti prikazana dva dokumentarna filma čije su teme život i djelo osoba koje spadaju među nauticajnije žene u istoriji. Džejn Gudal (Jane Goodall) i Džoan Didion (Joan Didion) dobile su davno zaslužen kinematografski osvrt na svoje profesionalne poduhvate, kao i privatni život, priključujući se tako listi moćnih žena čiji je život transformisan u kvalitetan i bitan dokumentarac.

Redakcija

“The Beaches of Agnes” (2008)

Sa 88 godina, uticajna režiserka Agnes Varda nastavlja da oduševljava svojom umjetnošću i eksperimentalnim pristupom (nedavno je  na ovogodišnjem Kanskom festivalu predstavila novi, “posljednji” film, naziva “Faces/Places”, koji je izazvao lavinu ushićenih kritika). Vardin doprinos filmu i feminizmu je centralni dio njenog životnog djela, a rani filmovi poput “L’opera-mouffe”predstavljaju jasnu vezu između njenih početnih vizuelnih dnevnika i sadašnjih dokumentarnih poduhvata.

Ista ta želja, da dokumentuje svoj život, kreće se u drugačijem pravcu u njenom dokumentarcu iz 2008. godine, “The Beaches of Agnes”, koji predstavlja idealnu kombinaciju zabavnog i introspektivnog.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije