AktivizamHrabra Lolanajnovije

Sedam odličnih dokumentaraca o inspirativnim ženama

U narednih nekoliko sedmica, premijerno će biti prikazana dva dokumentarna filma čije su teme život i djelo osoba koje spadaju među nauticajnije žene u istoriji. Džejn Gudal (Jane Goodall) i Džoan Didion (Joan Didion) dobile su davno zaslužen kinematografski osvrt na svoje profesionalne poduhvate, kao i privatni život, priključujući se tako listi moćnih žena čiji je život transformisan u kvalitetan i bitan dokumentarac.

Redakcija

“Maya Lin: A Strong Clear Vision” (1994)

Dokumentarno djelo Fride Li Mok (Freida Lee Mock) iz 1994. godine fokusira se na umjetnicu Maju Lin, poznatu po kreaciji spomenika poput Memorijalnog zida Vijetnama i Memorijalne fontane građanskih prava. Najviše je posvećen njenom radu na Memorijalnom zidu Vijetnama (oni koji su gledali serijal “Vijetnamski rat” naći će ovaj film korisnim dodatkom dijela filma Kena Barnsa, koji obrađuje sličan materijal).
Mok ne štedi na kontroverzi i patnji koju je Lin uzburkala svojim dizajnom, koji je pobijedio na takmičenju i zvanično završen 1982. godine. Fridin film nastavlja da prati Majine kasnije radove, ali je konstantno prisutan uticaj tog prvog velikog projekta, koji se nikako ne može zanemariti, baš kao i Majin talenat.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije