AktivizamHrabra Lolanajnovije

Sedam odličnih dokumentaraca o inspirativnim ženama

U narednih nekoliko sedmica, premijerno će biti prikazana dva dokumentarna filma čije su teme život i djelo osoba koje spadaju među nauticajnije žene u istoriji. Džejn Gudal (Jane Goodall) i Džoan Didion (Joan Didion) dobile su davno zaslužen kinematografski osvrt na svoje profesionalne poduhvate, kao i privatni život, priključujući se tako listi moćnih žena čiji je život transformisan u kvalitetan i bitan dokumentarac.

Redakcija

“Chisholm ’72: Unbought & Unbossed” (2004)

Za režiju ovog festivalskog favorita iz 2004. godine bila je zadužena Šola Linč(Shola Lynch), a zvijezda filma je Širli Krisholm (Shirley Chrisholm), osoba koja je uzburkala političku scenu kada je postala prva afroamerikanka izabrana za Kongres.

Četiri godine kasnije, vodila je kampanju da postane kandidat Demokratske partije za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (naposlijetku izgubivši od Džordža MekGaverna ), što ju je učinilo prvom afroamerikankom razmatranom da bude kandidat velike partije i prvom ženom koja se kandidovala za nominaciju Demokrata u istoriji SAD. Film je žestok i humorističan, a uz to sve i iznenađujuće nepredvidiv.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije