Ljudski odnosiPraktična Lola

Šta da radite kada shvatite da ste u lošoj vezi?

Svaki čovjek na ovom svijetu je barem jednom u životu imao tu nesreću da bude u lošoj vezi. Claire Eastham, blogerka i autorka knjige “We’re all mad here” je tri godine bila u vezi sa muškarcem za kojeg je znala da nije dobar za nju.

Vesna Drakulic

Bila je to tipična ljubavna priča: on je bio zgodan, drzak i veoma romantičan, pisao joj je pjesme što je njoj tada mnogo značilo. Ona je bila stidljiva i nesigurna djevojka kojoj je njegova pažnja laskala.

“Bio je u bendu, volio je poeziju i iznenadio bi me spontanim izlascima i poklonima. Imala sam 19 godina i mislila sam da će on postati slavna rock zvijezda i da ćemo vrijeme provoditi u autobusu na turneji, a ja ću nositi kaput od krzna u stilu sedamdesetih i cvijeće u kosi. Nikad ranije nisam bila zaljubljena i ti opojni efekti su bili gori od bilo koje droge. Bili smo opsjednuti jedno drugim. Mislila sam da ćemo zauvijek ostati zajedno i toga sam se držala kada su stvari krenule nizbrdo”, priča Claire.

Stalno je imala izgovore za njega. Kada joj se danima ne bi javljao ona je tvrdila da je to zato što “on cijeni svoju nezavisnost”. Kada je u zadnji čas odbio da za njihovu drugu godišnjicu otputuju u Egipat, ona je zaključila da im nisu potrebne godišnjice kako bi dokazali jedno drugome koliko se vole.

No, onda je došla prevara.

“Voljela bih da kažem da sam ga izbacila iz svog života, promijenila frizuru i nastavila dalje kada me je prvi put prevario. Prava istina je da mi je srce bilo slomljeno i da sam bila potpuno uništena. No, nakon dvije sedmice sam ga primila natrag. Zašto sam tako reagovala? Jednostavno je – bila sam preko ušiju zaljubljena u njega. Moj mozak zbog toga nije funkcionisao”, priča Claire.

Foto: Pixabay.com

Danas kada je odrasla sve češće vidi iste probleme kod djevojaka i momaka. Vidi da mnogi od njih ostaju u vezi sa nekim iz navike ili straha i prihvataju loše tretiranje zato što vjeruju da je to cijena ljubavi. Claire vjeruje da je za sve kriva popularna kultura, smatra da to nije u redu i savjetuje da, ako mislite da je vaša veza loša, obratite pažnju na četiri stvari koje vam mogu otkriti da li je to zaista tačno.

  • Da li se osoba sa kojom ste u vezi ne sviđa vašoj porodici i prijateljima? Ljudi koji su vam najbliži će progovoriti zato što su iskreno zabrinuti za vas ili imaju dokaz da se osoba sa kojom ste u vezi loše ponaša prema vama. Možda neće uvijek biti u pravu, ali trebali biste razmotriti nihovu zabrinutost.
  • Provodite li 50% svog vremena nervirajući se zbog vaše veze? Zabrinutost, previše razmišljanja, nesanica ili plakanje su česti znaci da ste u nezdravoj vezi.
  • Ne vjerujete svom partneru/partnerki kada ode od vas. Veze se grade na povjerenju.
  • Vaš partner ili partnerka vas fizički ili emotivno maltretira. Ukoliko mislite da ste u vezi sa nasilnikom morate potražiti pomoć.

Claireina priča ima pozitivan kraj. Nije se desilo ništa dramatično već su njoj mnoge stvari postale jasne. Vidjela je u kakvoj je vezi jedna njena prijateljica i odjednom je shvatila koliko je to drugačije od onoga što je ona imala. Njenu prijateljicu je momak poštovao i pazio na nju. Claire je shvatila da i ona to zaslužuje, ali da takve stvari neće dobiti od svog tadašnjeg momka.

“Ne kažem da je raskid bio lak. Plakala sam, sumnjala na trenutke i jako sam se plašila da nikad više nikoga neću upoznati. No, uspjela sam i sada, kada pogledam iza sebe, to je bila jedna od najboljih odluka u mom životu”, priča Claire. U želji da pomogne drugim ljudima otkrila je načine zahvaljujući kojima je ona uspjela da se oporavi od raskida.

Foto: Pixabay.com

  • Blokirajte broj telefona bivšeg momka ili djevojke. Ili se jednostavno nemojte javljati na telefon. Ukoliko se bojite da se nećete moći kontrolisati, onda telefon dajte članu porodice ili prijateljici kojoj vjerujete. Claire je to pomoglo, nije dolazila u iskušenje.
  • Otputujte na nekoliko dana. Ako možete, idite negdje pa makar to bila samo posjeta porodici ili prijateljima. Ukoliko ste u mogućnosti, provedite kod njih čitavu sedmicu zato što će vam u tim prvim danima trebati podrška.
  • Dopustite sebi da plačete i da se osjećate bijedno. To ne znači da ste slabi, već da ste ljudsko biće. Napravite zalihe stvari za utjehu kao što su maramice, omiljena hrana i najdraži filmovi. Zvuči kao kliše, ali zaista pomaže.
  • Napravite spisak. Napišite sve racionalne razloge zbog kojih ne biste trebali biti zajedno i stavite taj papir na mjesto na kojem ćete ga redovno viđati.
  • Okupirajte se nečim. Nakon raskida Claire je renovirala svoju spavaću sobu. To joj je okupiralo misli i zaposlilo joj ruke.

Kako sama Claire kaže, život je isuviše kratak da biste bili sa nekim ko vas ne voli i ne cijeni. Budite pametni, hrabri i dobri prema sebi samima.

Izvor: Health Line

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije