FeminizamHrabra Lola

Malo drugačiji izbor za miss: Takmičarke umjesto svojih mjera govorile mnogo bitnije podatke

Izbori za miss zahtijevaju od takmičarki da dostave svoje mjere – grudi, struka i kukova, koji se često čitaju pred publikom. Međutim, u Peruu, zemlji gdje broj ubijenih žena dostiže alarmantne okvire, djevojke na sceni su iskoristile trenutak kada je…

Vanja Stokic

Izbori za miss zahtijevaju od takmičarki da dostave svoje mjere – grudi, struka i kukova, koji se često čitaju pred publikom. Međutim, u Peruu, zemlji gdje broj ubijenih žena dostiže alarmantne okvire, djevojke na sceni su iskoristile trenutak kada je sva pažnja usmjerena na njih kako bi predstavile malo drugačije brojeve – koliko ljudi pogađa rodno zasnovano nasilje.

Moje ime je Camila Canicoba i predstavljam grad Lima. Moje mjere su 2.202 slučaja femicida, prijavljenih tokom proteklih devet godina u mojoj zemlji.

Moje ime je Juana Acevedo i moje mjere su više od 70% žena koje su žrtve maltretiranja na ulicama moje zemlje.

Moje ime je Luciana Fernández i predstavljam grad Huánuco. Moje mjere su 13.000 djevojaka koje su žrtve seksualnog nasilja na našoj zemlji.

Moje ime je Melina Machuca i predstavljam grad Cajamarca. Moje mjere su više od 80% žena koje su žrtve nasilja u mom gradu.

Moje ime je Almendra Marroquín i predstavljam grad Cañete. Moje mjere su više od 25% djevojčica i tinejdžerki koje zlostavljaju u školama.

Moje ime je Bélgica Guerra i predstavljam grad Chincha. Moje mjere su više od 65% visokoškolovanih žena koje napadaju njihovi partneri.

Moje ime je Romina Lozano i predstavljam Callao. Moje mjere su 3.114 žena koje su bile žrtve trgovine ljudima do 2014. godine.

Nisu samo takmičarke bile te koje su željele fokus večeri staviti na nasilje nad ženama. Organizatori izbora su se pobrinuli da tokom njihove šetnje po pisti, na ekranu iza njih budu prikazani novinski tekstovi o ubijenim i napadnutim ženama. Na kraju su takmičarke upitane koje bi zakone promijenile da bi se borile protiv femicida.

Ovaj problem prevazilazi granice Perua. Cijela Latinska Amerika zahvaćena je pokretom pod nazivom “Nijedna više”, a hiljade žena su ispunile ulice svojih gradova zahtijevajući kraj rodno zasnovanog nasilja.

Ovaj pokret stvoren je 2015. godine u Argentini, gdje se broj femicida konstantno povećava. Organizatorka izbora i nekadašnja misica Perua Jessica Newton kaže da je odlučila ovaj događaj posvetiti rodno zasnovanom nasilju kako bi uticala na osnaživanje žena.

“Svako ko ne čini ništa da spriječi nasilje je saučesnik”, kaže ona.

Ona je takođe žutro stala u odbranu dijela izbora u kome se takmičarke šetaju u bade bantilima, govoreći da se prema ženama mora odnositi sa poštovanjem, bez obzira na to šta imaju na sebi.

“Žene mogu hodati gole ukoliko to žele. Gole. To je lična odluka. Ako hodam u bade bantilu jednako sam pristojna kao žena koja na sebi ima elegantnu haljinu”, istakla je ona.

Buzzfeed.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije