Praktična LolaŽivot

Manekenka (14) umrla nakon modne revije

Vlada Dzuyba, manekenka iz Rusije pala je u komu nakon 13 sati modne revije u Shangaiu, Kini. Hitno je odvežena u bolnicu, ali doktori joj nisu mogli pomoći. Umrla je 20. oktobra u 14. godini života. Kako pišu novine “The…

Vesna Drakulic

Vlada Dzuyba, manekenka iz Rusije pala je u komu nakon 13 sati modne revije u Shangaiu, Kini. Hitno je odvežena u bolnicu, ali doktori joj nisu mogli pomoći. Umrla je 20. oktobra u 14. godini života.

Kako pišu novine “The Siberian Times”, Vlada je bila na tromjesečnom zadatku u Kini tokom kojeg je trebala da radi samo tri sata sedmično. Međutim, radila je mnogo duže.

“Niko nije očekivao da će to dovesti do takvih posljedica”, priča Elvira Zaitseva, direktorica Vladine modne agencije “Perm” i dodaje: “Sada žanjemo ono što smo posijali.”

Vjeruje se da su uzroci Vladine smrti bili meningitis i iscrpljenost. Prije nego što je izašla na modnu reviju imala je visoku temperaturu. Novine “The Daily Mail” navode da se bojala odlaska u bolnicu i da nije imala zdravstveno osiguranje.

“Nazvala me je i rekla mi: ‘Mama, tako sam umorna. Samo želim da spavam.’ To je sigurno bio početak njene bolesti”, kroz suze priča Vladina majka Oksana i dodaje: “Tada joj je skočila temepratura. Ni ja nisam spavala, stalno sam je zvala i preklinjala je da ode u bolnicu.”

Oksana nije uspjela da dobije vizu kako bi posjetila Vladu prije njene smrti. Policija trenutno istražuje šta je tačan uzrok smrti mlade ruske manekenke.

Godine 2013. u New Yorku je donijet zakon da manekenke mlađe od 18 godina ne smiju raditi poslije ponoći ako sutradan idu u školu. Na taj način su se one trebale zaštititi od previše rada. Predstavnica New Yorka Grace Meng je 2015. godine Kongresu predstavila Akt o zaštiti dječijih izvođača kako bi obezbjedila zaštitu na federalnom nivou. Vijeće modnih dizajnera Amerike preporučuje da dizajneri izbjegavaju da zaposle manekene mlađe od 16 godina ili da one koji imaju manje od 18 godina ne tjeraju da rade poslije ponoći.

Izvor: Teen Vogue

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije