AktivizamHrabra Lola

Znate li prepoznati srčani udar?

Christine Burke nije ni slutila koliko će naučiti na letu do Chicaga. Pored nje je sjela žena u kasnim tridesetim godinama, a tetovaža na njenoj lijevoj podlaktici je odmah privukla Christininu pažnju. Koža ruke joj je bila ukrašena jednom rječju…

Vesna Drakulic

Christine Burke nije ni slutila koliko će naučiti na letu do Chicaga. Pored nje je sjela žena u kasnim tridesetim godinama, a tetovaža na njenoj lijevoj podlaktici je odmah privukla Christininu pažnju. Koža ruke joj je bila ukrašena jednom rječju i brojkama “Survivor 8-17-16” (“Preživjela 8-17-16”), a oko njih je bilo nacrtano čitanje elektrokardiograma (EKG). Christine koja je nekad radila kao medicinska sestra na intenzivnoj njezi na kardiologiji je odmah znala šta čitanje EKG-a znači – ta žena koja je sjedila pored nje je preživjela srčani udar.

Christine je pogledala nepoznatu ženu i upitala je: “Jeste li vi preživjeli srčani udar?” na što se ona nasmiješila i odgovorila “Da. Upravo idem na konferenciju ‘WomenHeart’ u Minnessoti kako bih naučila da pomognem drugim ženama.” Njeno ime je bilo Amy Josar.

Amy je imala samo 37 godina kada je osjetila sve moguće klasične simptome srčanog udara. U avgustu 2016. godine je izašla na vrelo ljetno sunce i osjetila pritisak u grudima. Do sredine te sedmice borila se sa mučninom, povraćanjem i dijarejom. Imala je gorušicu, osjećala je bol u vratu i između plećki cijeli vikend. Nije joj ni padalo na pamet da je u pitanju infarkt.

“Nisam željela nikoga da gnjavim da me vozi u bolnicu”, priča Amy. No, kada se u srijedu ujutro probudila i vidjela da ne može podići ni svog psića, shvatila je da se nešto ozbiljno dešava. Dobila je srčani udar zato što joj je glavna arterija koja dovodi krv do većine srca bila potpuno blokirana. Doktori su je odmah pripremili za otvorenu operaciju srca i ugradnjom bajpasa njen život je bio spašen.

Amy Josar, Foto: YouTube screenshot

“Mogla sam umrijeti. No, sada znam da sam preživjela infarkt kako bih pomogla drugim ženama”, priča Amy.

Iz udruženja “Američko srce” saopšteno je da žene najčešće umiru od bolesti srca. Znakovi i simptomi srčanog udara su:

  • Neugodan pritisak, osjećaj stiskanja ili punoće, ili bol u sredini grudi. To traje više od nekoliko minuta ili prođe, a zatim se vrati.
  • Bol ili neprijatnost u jednoj ili obje ruke, leđima, vratu, vilici ili stomaku
  • Kratak dah sa ili bez osjećaja nelagodnosti u grudima
  • Ostali znakovi kao što su oblivanje hladnim znojem, mučnina ili vrtoglavica
  • Kao i kod muškaraca, i kod žena je najčešći simptom infarkta bol u grudima ili nelagodnost. No, žene više od muškaraca iskuse i još neke uobičajene simptome među kojima su najčešći kratak dah, mučnina/povraćanje i bol u leđima ili vilici

Nakon početnog oporavka Amy se prijavila u program kardiološke rehabiliatacije. Otkrila je da je bila najmlađa osoba u dvorani za rehabilitaciju i da su ljudi mislili da je terapeut. Iako joj je podrška osoblja bila neprocjenjiva Amy je trebala mnogo više od toga.

“Svi se fokusiraju na fizički oporavak od srčanog udara, no veoma malo se radi na mentalnom i emotivnom podržavanju pacijenta koji je preživio infarkt. Ja sam bila klinički mrtva i sa nekim emocijama sam se jako teško nosila”, priča Amy.

Ona je na Internetu tražila grupe podrške i jednog dana je pronašla “WomenHeart”, jedinu organizaciju fokusiranu na pacijente koja služi ženama sa srčanim bolestima ili rizikom od obolijevanja od njih. Prvi put je učestvovala na konferenciji “WomenHeart” mjesec dana poslije srčanog napada i tu je dobila podršku od 40 žena u dobi od 37 do 70 godina. Sve one su živjele sa različitim oblicima srčanih bolesti. Sastaju se da jedna drugoj olakšaju nošenje emotivnog tereta koji prati srčane bolesti u svakodnevnom životu. Upravo tu je Amy otkrila program “Sister Match” koji povezuje dvije žene sa sličnim srčanim oboljenjima ili simptomima. Tako je stupila u kontakt sa Rayette Brown iz Sjeverne Dakote, koja je sa samo 18 godina preživjela istu vrstu infarkta kao i Amy.

Foto: YouTube screenshot

“U proteklih godinu dana Rayette mi je bila velika podrška”, priča Amy i dodaje da joj je izgledalo nestvarno kada je na konferenciji “WomenHeart” u oktobru ove godine napokon uživo upoznala Rayette. Otada Amy prolazi obuku kako bi postala šampionka “WomenHeart”, kao što je i Rayette bila njoj.

“Ako mogu da pomognem barem jednoj ženi da prepozna znakove i simptome srčanog udara onda je sve ovo vrijedilo.”

Danas Amy nije angažovana samo u programu “Sister Match”, već i kao koordinatorka za mrežu podrške u organizaciji “WomenHeart”. Na taj način ona će moći proširiti svoju misiju da edukuje žene o znacima infarkta, znacima koje ona nije poznavala sve dok nije dobila srčani udar. Njena tetovaža je uvijek povod za razgovor o ovoj temi i način na koji ona može pokrenuti dijalog sa ženama u vezi rizika od srčanih bolesti. Amy želi da svaka žena na ovom svijetu zna da se mora brinuti za sebe kako bi se mogla brinuti za druge ljude.

Izvor: Scary Mommy

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije