AktivizamHrabra Lola

Donirajte i vi kosu za bolesnu djecu u BiH

Više od 150 građana BiH doniralo je kosu za izradu besplatnih perika za bolesnu djecu, od čega je do sada napravljeno devet perika djevojčicama koje su izgubile kosu zbog hemoterapije. Najmlađa korisnica perike ima četiri, a najstarija 18 godina. Za sve je…

Vesna Drakulic

Više od 150 građana BiH doniralo je kosu za izradu besplatnih perika za bolesnu djecu, od čega je do sada napravljeno devet perika djevojčicama koje su izgubile kosu zbog hemoterapije. Najmlađa korisnica perike ima četiri, a najstarija 18 godina.

Za sve je zaslužno udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ iz Sarajeva, koje sprovodi projekat pod nazivom „Moja kosa – tvoja kosa“.

„Važno je napomenuti da je projekat otvoren za svu djecu kojima je potrebna perika, bez obzira na dijagnozu ili lokaciju u Bosni i Hercegovini. Znači, nije isključivo vezan za djecu koja su izgubila kosu zbog liječenja nekog malignog oboljenja (kemoterapije) iako je to dosad bio slučaj. Imamo upite za izradu perika i za drugu djecu“, objašnjava Nermina Ćuzović, koordinatorica ovog projekta.

Sve je počelo 2009. godine u New Yorku kada je Lejla Kusturica odlučila da svoju kosu donira bolesnoj djeci. Još kao djevojčica je vidjela koliko je njenoj najboljoj prijateljici Vedrani u borbi protiv raka teško pao gubitak kose i koliko se mučila da nađe odgovarajuću periku. Lejlina prvobitna ideja je bila da kosu donira njujorškom frizerskom salonu, no kasnije je odlučila da takvu inicijativu pokuša pokrenuti u BiH. Kada se 2010. godine vratila u BiH, čula je za Elmu, djevojčicu iz Visokog koja je rođena sa alopecijom i zbog toga nije imala kosu pri rođenju. Cijeli život se borila da nađe odgovarajuće perike, a u tinejdžerskim danima joj je postalo veoma važno da one izgledaju što prirodnije. Nažalost, perike od prirodne kose su skupe i zbog toga je bilo nemoguće da joj porodica nabavi jednu. Lejla je ošišala svoju kosu dugu 60 centimetara i donirala za izradu Elmine perike.

Lejla Kusturica na šišanju kod frizera Elvira Bajrića, Foto: YouTube screenshot

„Elma je bila presretna kada je stavila periku koja je napravljena po njenim mjerama i samo za nju. Boju i dužinu kose je sama izabrala. Uopće se nije primijetilo da nosi periku. Ona je divna djevojčica koja je dobila dodatni vjetar u leđa da trči za svojim snovima. Svi smo jako sretni zbog nje”, priča Lejla.

Kompletna priča je zaživjela kada se u nju uključilo udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“, te američko udruženje „Wigs for kids“, koje besplatno izrađuje perike za bolesne djevojčice i djevojke u BiH. Prvo doniranje je bilo u Sarajevo City Centru 15. februara 2017. godine, poslije čega su građani i lično donosili ili poštom slali kosu iz cijele BiH i svijeta. U akciji su učestvovali i brojni frizerski saloni (Fashion, Ken, Studio EN, Studio Riki i Frizerska akademija – Radionica by Elvir). Tokom naredne godine organizovaće se kampanje doniranja kose u Banjaluci, Tuzli, Mostaru i Zenici, a moguće je da će stići i u Foču i Bihać. Ovih dana počeće i devetomjesečna obuka za vlasuljare, a na kraju projekta će završni radovi biti prikazani na izložbi. Obuku za vlasuljare će voditi gospođa Jasmina Hadžić, glavna vlasuljarka, šminkerka i maskerka Kamernog teatra 55.

Foto: Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”

Lista partnerskih frizerskih salona se još uvijek sastavlja, ali Nermina naglašava da svako ko želi donirati kosu može to učiniti i preko sopstvenog izbora salona uz prethodno slanje maila na [email protected] kako bi dobili uputstva za šišanje i pakovanje kose koja vraća osmijehe na lica. Djevojčice i djevojke jako emotivno reaguju kada dobiju periku, a najvažnije od svega je to što ona olakšava njihov povratak u školu i među vršnjake, te tako poboljšava emocionalno i psihičko stanje djece. Nermina je za Lola magazin otkrila i slučaj koji ju je najviše dirnuo.

„Javila se majka djeteta sa parcijalnom alopecijom sa molbom za periku jer je dobila odbijenice na više strana. Perike po mjeri od prirodne kose jesu skupe, ali ko ima srca odbiti sreću jednom djetetu od deset godina? Upravo smo u procesu pripreme za realizaciju ove perike i to me čini jako sretnom“, priča Nermina.

Nakon završetka projekta nastaviće se sa izradom perika za djecu u BiH, sa naglaskom na angažman novih vlasuljara koji su prošli obuku. Osim toga, Nermina ističe da će se usluge vlasuljarske radionice ponuditi svim ljudima koji su pretrpjeli gubitak kose zbog raznih oboljenja ili stanja, te široj javnosti u BiH, regionu i unutar krovne organizacije „Chilhood Cancer International“ na nivou Europske unije.

Ova priča je dokaz da se divne humanitarne akcije ne organizuju samo u inostranstvu već i u našoj zemlji. Ljudska dobrota ne pita za mjesto rođenja i života već se srce otvara i pomoć nudi onima kojima je to najpotrebnije. Djeca u Bosni i Hercegovini se često bore sa gubitkom kose i potrebna im je pomoć svih nas.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije