PojaveRadoznala Lola

Zašto su žene u saobraćaju ljuće od muškaraca?

Vjerovatno ne postoji osoba na ovom svijetu koja se barem jednom nije iznervirala zbog gužve u saobraćaju ili prekršaja vozača ispred sebe. No, istraživanje kompanije “Hyundai Motor UK” pokazalo je da su žene za 12% ljuće od muškaraca kada se…

Vesna Drakulic

Vjerovatno ne postoji osoba na ovom svijetu koja se barem jednom nije iznervirala zbog gužve u saobraćaju ili prekršaja vozača ispred sebe. No, istraživanje kompanije “Hyundai Motor UK” pokazalo je da su žene za 12% ljuće od muškaraca kada se nađu za volanom.

U ovom istraživanju učestvovalo je 1.000 vozača iz Ujedinjenog Kraljevstva, a cilj je bio da se ustanovi kako oni reaguju na to kada se na njih viče ili im se trubi u saobraćaju, te kako se nose sa neželjenim komentarima putnika sa zadnjeg sjedišta. U svim tim scenarijima pokazalo se da se žene više ljute od muškaraca. Jedan od istraživača je i psiholog Patrick Fagan sa Univerziteta “Goldsmiths” u Londonu i on je naglasio da su, psihološki gledano, žene pokazale veću emotivnu i verbalnu intelgineciju, ali i jači neuroticizam.

“Teorija evolucije ukazuje na to da su naši rani ženski preci morali razviti akutno čulo za opasnost koja je mogla ugroziti njih i njihovu djecu u slučaju da im je pećina bila nezaštićena dok su muškarci bili u lovu”, objašnjava Patrick i dodaje: “Taj ‘rani sistem upozorenja’ je relevantan i dan danas i žene vozači znaju biti osjetljivije na negativne stimulanse zbog čega se brže naljute i frustriraju.”

Foto: Pixabay.com

Tony Whitehorn, direktor i predsjednik kompanije “Hyundai Motor UK”, je naglasio da se oni konstantno trude da bolje razumiju šta utiče na ljudsko ponašanje u vožnji i da je ovo istraživanje otkrilo neke zanimljive, ali i iznenađujuće rezultate.

“Ispitivanjem vozačevih emocija mi pokušavamo da im omogućimo bolju vožnju, kako danas, tako i u budućnosti”, izjavio je Tony.

Ovo istraživanje je takođe pokazalo i šta ljude čini srećnima dok voze. Tako je 84% njih reklo da su to prazne ceste, 78 % se odlučilo za selo, 69% uživa voziti obalom mora, a 54% vozača voli da pjeva tokom vožnje.

Izvor: Telegraph

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije